Rockstar: vreselijke ouders kopen onze games voor hun kinderen

Ontwikkelaar Rockstar heeft fel uitgehaald naar ouders die hun games kopen voor hun kinderen. Dit naar aanleiding van de aanzwellende kritiek van critici, die beweren dat de van geweld en volwassen thema’s voorziene games van Rockstar aanzetten tot geweld bij de jeugd. Rockstar verweerde zich hier echter behoorlijk tegen in een interview met de BBC.

    “Our games are not designed for young people. If you’re a parent and buy one of our games for your child you’re a terrible parent. We design games for adults because we’re adults.

    There’s a lot of kids games out there that we’re not interested in playing. Just like you enjoy watching movies and TV shows with adult themes and language and violence that’s the kind of thing we seek to produce.”

Volgens Rockstar keren, ondanks de steeds sterker wordende kritiek, de kansen echter in hun voordeel.

    “I think that Rockstar has pushed a lot of boundaries to be able to make the art that that we believe we should be able to make. If you tell a gritty crime drama with violence and profanity and call it The Sopranos you’re handed a load of awards to put up on the shelf. You do the same and call it a video game and you’ll have certain organisations up in arms.

    I think ever since GTA IV came out and there were such rave reviews by major publications saying that this is actually art the restrictions about being politically correct have largely fallen away.”

Gisteren postten we ook al een nieuwsbericht dat op dit onderwerp naadloos aansluit. Duitsland ziet nu blijkbaar ook in dat de oplossing van het verbieden van gewelddadige games, eigenlijk helemaal geen oplossing is. Zo… en nu dus GTA V aankondigen.

  1.   
    Czone's avatar

    ๐Ÿ˜† @ de laatste zin.

    Ik ben het met Rockstar eens, als je er niet tegen kan dat je koter dit speelt koop het dan niet voor hem, het is niet alsof ie zelf het kan gaan kopen ofzo, zakgeld komt nog steeds van de ouder af.

  2.   
    ferrari-master's avatar

    ze hebben wel gelijk. Kinderen horen niet zulke games te spelen.
    Ouders die hun kinderen Rockstar games cadeau doen zin verantwoordelijk voor de consequenties die zo’n game kan hebben op het gedrag hun kinderen.

    Daarom vind ik dat de leeftijdsgrenzen strenger gehandhaafd moeten worden. 18+ games moeten alleen beschikbaar worden voor mensen die ouder zijn dan 18 en als een ouder zo’n game koopt moet de winkelier een advies geven over de desbetreffende game. En als het advies genegeerd word dan zijn de ouders verantwoordelijk voor de gevolgen die een game kan hebben voor het gedrag van hun kind. en kunnen ze niet de winkelier de schuld geven.

  3.   
    TheDouble's avatar

    Wat een gezeik, natuurlijk is GTA niet helemaal geweldig voor de opvoeding. Maar de jeugt van tegenwoordig is niet zo snel meer onder de indruk van een beetje geweld. Vanaf middelbare school leeftijd moet het wel kunnen ๐Ÿ˜‰

  4.   
    Th3 Click3r's avatar

    TheDouble schreef, "Wat een gezeik, natuurlijk is GTA niet helemaal geweldig voor de opvoeding. Maar de jeugt van tegenwoordig is niet zo snel meer onder de indruk van een beetje geweld. Vanaf middelbare school leeftijd moet het wel kunnen ๐Ÿ˜‰ "

    Hoezo wat een gezeik? Eindelijk worden ze een keer wakker… al die kleine rot kindertjes van 12 jaar die met hun piepstem door de microfoon lopen te gillen;) Die ouders hebben geen tijd voor hun kinderen meer tegenwoordig dus kopen leuke spellen die voor de kindertjes natuurlijk prachtig zijn;) En als die kleine opdonders dan een agressief gedrag vertonen thuis en op school dan zitten alle ouders zich maar af te vragen hoe dat kan… dat is gewoon een feit dat helaas de opvoeding van de kinderen kapot maakt… al die kinderen die elkaar voor niks slaan op het schoolplein… dat komt gewoon, omdat die ouders daarvan heel de dag werken en dan dumpen ze na schooltijd die kinderen ook nog is bij zo’n buitenschoolse opvang… Mijn moeder was er namelijk wel altijd voor mij, zoals het hoort;) Maar deze ouders verzieken het leven zelf van hun kinderen…en dan het spelletje de schuld geven ๐Ÿ˜ก Lekker makkelijk toch?! ๐Ÿ‘ฟ

  5.   
    PSPfreaky's avatar

    Ik weet nog dat ik GTA2 kreeg toen ik ongeveer 10 of 12 jaar oud was. Ik wist eigenlijk niet echt wat er in de game te doen was. Heb toen vooral een beetje geschoten met de tank en voor de rest politiewagens in het water gereden.

    Een aantal jaar later heb ik zelf GTA: Vice City gekocht voor de PS2. Eigenlijk nog steeds niet veel gedaan met missies. Later nog III, San Andreas en Vice City Stories gekocht. In SA en VCS wel meer gedaan met schieten, omdat ik toen al een stuk ouder was.

    Als mijn 2 achterneefjes komen op een verjaardag hierzo, verstop ik meestal de GTA games op een hoge kast. Ze zijn iets van 8-10 jaar en ze mogen het niet spelen van hun moeders.

    Ik vind het ook dat ouders moeten beseffen wat ze hun kinderen geven. Maar kijk dan vooral naar wat voor kind het is op die leeftijd.

  6.   
    GraveDevil's avatar

    Czone schreef, " ๐Ÿ˜† @ de laatste zin.

    Ik ben het met Rockstar eens, als je er niet tegen kan dat je koter dit speelt koop het dan niet voor hem, het is niet alsof ie zelf het kan gaan kopen ofzo, zakgeld komt nog steeds van de ouder af."

    Dus de ouder moet materie aan het kind geven, i.p.v. geld, zodat de ouder precies weet wat het kind in zijn bezit heeft? Compleet fout, naar mijn idee. Hierdoor krijg je een heel verwend kind dat alles krijgt wat ie wilt, zolang hij maar lang genoeg zeurt. Door zakgeld leren kinderen sparen, en het nut van geld. Zakgeld is nooit genoeg, dus gaan ‘kinderen’ werken, waardoor ze op jonge leeftijd al leren dat de maatschappij hard is, en leren ze daar dus al van jongs af aan mee omgaan.

    @ Ferrari, ik heb vroeger als jonge kerel altijd ‘agressieve’ games gespeeld, en ik ben er zelf nooit agressiever door geworden. Ik sloeg evenveel om me heen als anders, die games maakte daar geen verandering door. Sterker nog: door die games vergat ik de realiteit, dat voor mij beter was. Je zou dus kunnen zeggen dat het bij mij juist een positieve invloed heeft gehad, want de laatste keer dat ik iemand echt vies hard in elkaar heb gebeukt, is 4 jaar geleden.

    @ Th3 Click3r, bij mij op de bassischool waren er misschien รฉรฉn of twee waarvan de ouders beide werkten, en geen die naar buitenschoolse opvang ging. Toch werd er iedere dag wel gevochten. Dat heeft niks met ouders en games te maken, maar simpelweg met hoe het kind zelf in elkaar zit, en ik denk ook het milleu waarin het kind opgroeit (ik ben niet in een slechte wijk opgegroeid, ik werd gewoon elke dag tot het uiterste gedreven, dan knap je ook elke dag).

    Ik ken zat mensen die ongelooflijk agressief zijn, en waarvan er geen gegamed heeft in z’n verleden. Het heeft met de opvoeding in z’n geheel te maken: hoe beschermend is het, in welk milleu groeid het op, is het gepest, heeft het geschiden ouders, is het bekend met huiselijk geweld etc. Games heeft hier zo’n kleine invloed op, dat het zowat niet meetelt.

  7.   
    Th3 Click3r's avatar

    Dat is dan misschien in jou wijk maar mijn moeder is overblijf moeder en die verteld mij steeds verhalen over kinderen die elkaars hersens in slaan door middel van karate achtige rare vlieg en schop bewegingen waarbij ze dus ook van die leuke geluidjes erbij maken… de situatie hoe ik het vertelde is hier in de buurt wel zo aan de gang… ik wil niet discrimineren maar de school heeft zich de laatste jaren uit gegroeid tot een school waarvan het aantal kinderen buitenlands zijn boven de 70% ligt als het niet meer is, in mijn tijd was dat anders:P

    Die ouders werken daarvan beiden waardoor die kinderen dus juist gekke dingen gaan doen, omdat geen enkele ouder tijd voor ze hebben…

  8.   
    Ika Q's avatar

    Een pak slaag is meestal de oplossing, lol ๐Ÿ˜†

  9.   
    nuclearnemo's avatar

    Waarvoor is anders de leeftstijds grens?…moet eerlijk zeggen…dat ik het ook raar vind dat ouders een game kopen waar 18+ op staat en die dan toch aan hun 12 jarige zoontje geven..xD..Dan denk ik..wat snap je niet van 18+?XD
    Ik speelde GTA 2 al vrij vroeg maar die game vond ik qua geweld meevallen..vanaf GTA III zit er echt “erger” geweld in. Het in elkaar slaan van willekeurige mensen met hen honkbalknuppel..xD….Maar goed, de verantwoorderlijkheid ligt toch het grootste deel bij de ouders inderdaad, het maakt niet uit of een kind er tegen kan of niet, hij/zij zal gewoon niet met zulke games moeten spelen.

    En tja…of jongeren er aggresiever van worden…..ik zeg…blame it on puberty:P

  10.   
    tijs_vp's avatar

    We moeten toch gewoon eerlijk zijn en zeggen dat 18+ een correcte grens is voor games als GTA IV. Een betere controle hierop lijkt me dan ook vereist, maar gamewinkels blijven te commercieel ingesteld. Dergelijke leeftijdsgrenzen worden daarom een lachertje. Ouders die de regel omzeilen en het zelf voor hun kinderen kopen, kijk eens in de spiegel zou ik zeggen. En het argument: ik speel die games al sinds mijn 12e en werd er nooit agressiever van. Wat zegt dat over een totale populatie? Niets, er blijven te veel voorbeelden van moorden en dergelijke door jongeren die gewelddadige games als GTA speelden. Jammer, jammer.

  11.   
    Tibor922's avatar

    Ik ben 16:p dus is mag het wel spelen toch????:P
    Maar inderdaad nee kleine kinderen horen dit niet te spelen, je ziet het al als je online met je console gaat dan hoor je allemaal kleine engelse jongentjes die je helemaal kapot schelden ๐Ÿ˜•
    Maargoed GTA en Red dead zijn gewoon echte top spellen

  12.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    GraveDevil schreef, "

    ”Czone” schreef, " ๐Ÿ˜† @ de laatste zin.

    Ik ben het met Rockstar eens, als je er niet tegen kan dat je koter dit speelt koop het dan niet voor hem, het is niet alsof ie zelf het kan gaan kopen ofzo, zakgeld komt nog steeds van de ouder af."

    Dus de ouder moet materie aan het kind geven, i.p.v. geld, zodat de ouder precies weet wat het kind in zijn bezit heeft? Compleet fout, naar mijn idee. Hierdoor krijg je een heel verwend kind dat alles krijgt wat ie wilt, zolang hij maar lang genoeg zeurt. Door zakgeld leren kinderen sparen, en het nut van geld. Zakgeld is nooit genoeg, dus gaan ‘kinderen’ werken, waardoor ze op jonge leeftijd al leren dat de maatschappij hard is, en leren ze daar dus al van jongs af aan mee omgaan.

    @ Ferrari, ik heb vroeger als jonge kerel altijd ‘agressieve’ games gespeeld, en ik ben er zelf nooit agressiever door geworden. Ik sloeg evenveel om me heen als anders, die games maakte daar geen verandering door. Sterker nog: door die games vergat ik de realiteit, dat voor mij beter was. Je zou dus kunnen zeggen dat het bij mij juist een positieve invloed heeft gehad, want de laatste keer dat ik iemand echt vies hard in elkaar heb gebeukt, is 4 jaar geleden.

    @ Th3 Click3r, bij mij op de bassischool waren er misschien รฉรฉn of twee waarvan de ouders beide werkten, en geen die naar buitenschoolse opvang ging. Toch werd er iedere dag wel gevochten. Dat heeft niks met ouders en games te maken, maar simpelweg met hoe het kind zelf in elkaar zit, en ik denk ook het milleu waarin het kind opgroeit (ik ben niet in een slechte wijk opgegroeid, ik werd gewoon elke dag tot het uiterste gedreven, dan knap je ook elke dag).

    Ik ken zat mensen die ongelooflijk agressief zijn, en waarvan er geen gegamed heeft in z’n verleden. Het heeft met de opvoeding in z’n geheel te maken: hoe beschermend is het, in welk milleu groeid het op, is het gepest, heeft het geschiden ouders, is het bekend met huiselijk geweld etc. Games heeft hier zo’n kleine invloed op, dat het zowat niet meetelt. "

    niet te geloven maar je hebt eigenlijk overal gelijk in :lol:, ik meen het ik ben volledig met je eens.
    Rockstar heeft helemaal gelijk gehad, en het werd hoog tijd dat aan dat gezeik van critici iets gedaan werd. heel goed.

    @Th3 Click3r ik heb op 2 bsisscholen gezeten, waar helemaal nul buitenlanders op zaten en op een van die twee was het nog elke dag ruzie. hoe dan ook het gaat erom wie je van binnen bent en niet om welke games je speelt.
    ik mocht nooit 18+ van mijn ouders en raad eens? ik sloeg altijd terug

  13.   
    Magana's avatar

    Gewelddadige mensen hier zeg! “Ik sloeg altijd terug, ik sloeg gewoon nog evenveel om me heen als anders” ๐Ÿ™

  14.   
    brend5's avatar

    lol, ik heb me vader gister nog Red Dead Redemption voor mij laten kopen en ik snap nu al waarom, ga maar eens een dier ontvellen

  15.   
    FRENZY 14's avatar

    er is een leeftijdsindicatie dus de verantwoording ligt geheel bij de ouders maar vandaag de dag is er ’n nieuw soort ouder ontstaan die “kind” met zijn kind wil zijn in plaats van een stuk opvoeding te geven

  16.   
    LittleRemco01's avatar

    Tsja ik ga niet Perse Wachten tot ik 18 Ben om GTA te Kopen .

  17.   
    ps3 gek's avatar

    Nahja, het gaat hier ook zoiezo niet alleen om het geweld.. In GTA IV is het bezoeken van strip clubs en het mee in de auto lokken van hoertjes ook mogelijk. ๐Ÿ˜› Vergeet het niet maar GTA is echt geen spel voor kinderen. Ik ben het met je eens als je zegt dat het eigenlijk wel meevalt, want de beelden die worden vertoond in GTA zijn natuurlijk niets vergeleken met de impact die de beelden van bijvoorbeeld Dead Space hebben op een kind van <12 jaar. Ik vind het wel goed dat Rockstar het nu duidelijk maakt dat de ouders hun niet mogen aanklagen als de kinderen agressief zijn. En ook wij allemaal speelden GTA I, II, III en vice city enzo, of course, maar onthoud wel dat het allemaal net iets echter wordt, net ies realistischer en dat kunnen sommige kinderbreinen niet aan! ๐Ÿ˜†

  18.   
    xDafuzey's avatar

    RockStar is gwn de bom klaar kijk ik ben 14 ik kan naar de gameshop omde hoek lopen en koop een paar spellen van 16+ of 18+ ik krijg ze gwn mee ๐Ÿ˜†

  19.   
    Czone's avatar

    GraveDevil schreef, "

    ”Czone” schreef, " ๐Ÿ˜† @ de laatste zin.

    Ik ben het met Rockstar eens, als je er niet tegen kan dat je koter dit speelt koop het dan niet voor hem, het is niet alsof ie zelf het kan gaan kopen ofzo, zakgeld komt nog steeds van de ouder af."

    Dus de ouder moet materie aan het kind geven, i.p.v. geld, zodat de ouder precies weet wat het kind in zijn bezit heeft? Compleet fout, naar mijn idee. Hierdoor krijg je een heel verwend kind dat alles krijgt wat ie wilt, zolang hij maar lang genoeg zeurt. Door zakgeld leren kinderen sparen, en het nut van geld. Zakgeld is nooit genoeg, dus gaan ‘kinderen’ werken, waardoor ze op jonge leeftijd al leren dat de maatschappij hard is, en leren ze daar dus al van jongs af aan mee omgaan. "

    Dat is niet wat ik zei. Ik zei dat ouders niet de schuld bij Rockstar kan leggen, zij geven hun kinderen het spel of zakgeld waarmee het gekocht kan worden, dus zij zijn verantwoordelijk. Ik heb altijd al die spellen kunnen spelen door een vader die heel fijn voor me downloadde, maar ik ben waarschijnlijk รฉรฉn van de vredelievendste personen op m’n school, zelfs al slaan mensen me, zolang ze niet hard of in m’n gezicht slaan doe ik zelden iets terug.

  20.   
    MaTriX's avatar

    Games maken kinderen niet gewelddadig das pure dikke shit onzin, mijn zoon speelt al vanaf ze 3e jaar met de pc hij is nu 12 en heeft van alles gespeeld van world of warcraft tot GTA 4 toe en op moment speelt tie left for dead 1 en 2 , RDR, Battlefield, Modern Warfail 2 etc etc etc en is het liefste ventje wat er is.

  21.   
    Doomsdayer's avatar

    Haha, mijn broertje is 10, heeft zijn eigen PS3 en speelt het liefst GTA. Simpelweg omdat hij het leuk vind om wat rond te rijden en af en toe wat mensen omver te rijden. Dat maakt hem nog geen ander mens, want hij gedraagt zich fatsoenlijk. Vaak licht het ook aan de manier van opvoeden van de ouder zelf. Mijn vader en moeder zijn er altijd voor me. Dat kan ik bij veel leeftijdsgenoten die รญk ken niet zeggen. Games tonen jou fantasie. Als ze die afpakken horen ze bij de PvDA. Oftewel: ‘Partij van De Afpakkers’

  22.   
    Tha Destiny's avatar

    GraveDevil schreef, "

    ”Czone” schreef, " ๐Ÿ˜† @ de laatste zin.

    Ik ben het met Rockstar eens, als je er niet tegen kan dat je koter dit speelt koop het dan niet voor hem, het is niet alsof ie zelf het kan gaan kopen ofzo, zakgeld komt nog steeds van de ouder af."

    @ Ferrari, ik heb vroeger als jonge kerel altijd ‘agressieve’ games gespeeld, en ik ben er zelf nooit agressiever door geworden. Ik sloeg evenveel om me heen als anders, die games maakte daar geen verandering door. Sterker nog: door die games vergat ik de realiteit, dat voor mij beter was. Je zou dus kunnen zeggen dat het bij mij juist een positieve invloed heeft gehad, want de laatste keer dat ik iemand echt vies hard in elkaar heb gebeukt, is 4 jaar geleden.

    "

    Ik heb nog nooit iemand in elkaar gebeukt en ben slechts 1 keer in een vechtpartij betrokken geweest, speelde vroeger wel GTAII (dat was echt de beste uit de serie). Maar ik vind het wel tof om te zien dat je conclusies trekt die nergens op gebaseerd zijn behalve dan eigen ervaringen.
    ๐Ÿ˜›

  23.   
    THE-DUTCH-GUY's avatar

    wat een domme ouder zeg als je weet dat je kind niet goed tegen geweld kan , kopen ze hem eventjes een spel van 18+ en gaan dan ook nog een zeiken bij rockstar.

    en een betje vader of moeder zegt dat je geen rockstar games meer mag doen als je daar door mensen gaat vervelen (levenden dingen slaan overrijden met een gitaar kapot slaan) ๐Ÿ˜›

    p.s weer eens een verhaal over zieligen mensen die zieligen mensen lastich vallen ๐Ÿ™‚

  24.   
    Overload14's avatar

    ik heb al een paar keer gezien dat een moeder met haar zoontje de game winkel instapt en het spel koopt gewoon omdat ze denkt dat het een race spel is

  25.   
    THE-DUTCH-GUY's avatar

    ”Overload14″ schreef, "ik heb al een paar keer gezien dat een moeder met haar zoontje de game winkel instapt en het spel koopt gewoon omdat ze denkt dat het een race spel is"

    wat lopenn er toch een dommen mensen rond op deze aarde
    ๐Ÿ˜ณ

  26.   
    ferrari-master's avatar

    toen ik 12 of 13 was hadden mijn ouders me verboden om Carmageddon of GTA te kopen. ik mocht die spellen pas kopen toen ik een jaar of 16 was. Maar ik heb nog nooit zulke games cadeau gehad van mijn ouders. ik vind dat je als je als je 16 of 17 deze games wel moet kunnen spelen. Maar de GTA van tegenwoordig moet je gewoon pas kunnen halen als je 18 jaar of ouder bent. want er zit een groot verschil tussen GTA 1 en GTA IV.

  27.   
    limsma's avatar

    rockstar heeft helemaal gelijk.

    ps RED DEAD REDEMPTION ROCKS ๐Ÿ˜€

  28.   
    MaTriX's avatar

    Ooooow Carmageddon dat brengt leuke herinneringen terug wat was dat ongelooflijk bruut ๐Ÿ™„

  29.   
    GraveDevil's avatar

    Tha Destiny schreef, "
    Ik heb nog nooit iemand in elkaar gebeukt en ben slechts 1 keer in een vechtpartij betrokken geweest, speelde vroeger wel GTAII (dat was echt de beste uit de serie). Maar ik vind het wel tof om te zien dat je conclusies trekt die nergens op gebaseerd zijn behalve dan eigen ervaringen.
    ๐Ÿ˜› "

    Moet ik dan m’n verhaal baseren op basis van wat de media ons brengt? Iemand schiet een school overhoop, ze vinden een game, dus komt het door de game. Sorry, maar op basis van dat soort onzin kan ik niks. Juist op basis van eigen ervaringen weet je dat die nieuwsberichten nergens op slaan.

  30.   
    delta62's avatar

    Zo take that, BBC!

  31.   
    robmen6's avatar

    toch raar ik ben 13 en mijn ouders gaan binnenkort red dead redemption kopen!

  32.   
    Moon-Hero's avatar

    We design games for adults because we’re adults.

    Ik vind deze zin toch niet helemaal kloppen.Dat wil dus zeggen dat Super Mario,Zelda etc.Ook alleen word gemaakt voor volwassenen want als ik het goed begrijp zijn alle uitgevers,makers en Studio’s toch van volwassenen?By the way: Ik ben een jongetje van 12/13,en ik speel gewoon Gta 4 nog nooit rare dingen gedaan.En dan hoor je af en toen dat er erge dingen gebeuren door GTA 4,dit vind ik natuurlijk ook vreselijk.Maar wat houd dit in dat die andere kinderen geen GTA4 mogen spelen?Ik vind dit gewoon nutteloos ik bedoel je kan wel zeggen dat die ouders vreselijk zijn maar dan wat?Dit kan de meesten ouders zich toch niks schelen.

  33.   
    Rijstekorrel's avatar

    Klopt wel want er staat niet voor niks een rating op voor 18+ p op de spellen, Als ouders het dan toch kopen is het niet rocksstar ze schuld er staat op een rating van 18+

  34.   
    Fox's avatar

    het ergste vind ik nog .. bijv. een vriend van mij had gta vice city gekregen maar na 4 dagen mocht hij niet meer spelen omdat er te veel geweld in zat -.- dan faal je echt als ouder ๐Ÿ˜ณ

  35.   
    Appie Wappie's avatar

    Vind zowiezo vaag een leeftijdsgrens, in elk land is het anders geregeld, en zoals op deze site is ook niet iedereen 18+ maar krijgen wel 18+ games te zien.. Ik game zelf al 20 jaar of langer, toen ik 8 was ook 18+ games (Leisure Suit Larry), maar geef toe tegenwoordig is er hoop veranderd en sommige games gaan echt te ver voor kinderen. De kleine hier van 8 mag ook geen enkel 18+ game spelen, maar bijvoorbeeld een race game die 16+ is mag die van mij rustig spelen. Alles valt en staat bij een goede opvoeding en niet alleen laten spelen/kijken als het voor een hogere leeftijd is of te extreem (en dat is voor iedereen weer anders) Als je overdag de radio aanzet hoor je ook de hele dag fuck etc..

  36.   
    lolcatman's avatar

    Nou moeten jullie niet gaan denken dat kinderen van 12 zich maar laten leiden door gewelddadige games want ik speel al sinds mijn achtste(ofzo…) GTA maar in al die jaren heb ik nog helemaal geen gewelddadige actie ondernomen,
    ik sla soms wel iemand maar dat is altijd een vriendschappelijke stomp. ๐Ÿ˜›

  37.   
    cookymonster's avatar

    GraveDevil schreef, "
    Dus de ouder moet materie aan het kind geven, i.p.v. geld, zodat de ouder precies weet wat het kind in zijn bezit heeft? Compleet fout, naar mijn idee. Hierdoor krijg je een heel verwend kind dat alles krijgt wat ie wilt, zolang hij maar lang genoeg zeurt. Door zakgeld leren kinderen sparen, en het nut van geld. Zakgeld is nooit genoeg, dus gaan ‘kinderen’ werken, waardoor ze op jonge leeftijd al leren dat de maatschappij hard is, en leren ze daar dus al van jongs af aan mee omgaan.
    "

    als je 8-12 bent gaat een normaal kind buitenspelen en niet werken voor geld voor een game die ze naar mijn mening dan niet eens horen te spelen. en op 8 jarige leeftijd heb je nog tijd zat om te leren omgaan met geld daar moet je je dan nog geen zorgen om maken. waar is dat zorgeloze kinderleven dat ik mij met zoveel liefde heriner ๐Ÿ˜ก

  38.   
    GraveDevil's avatar

    Kinderen had ik ook neergezet als ‘kinderen’. Dus latere leeftijd, sowieso niet de groep 8 – 12, hoewel die thuis klusjes kunnen doen voor geld. Op je twaalfde kun je beginnen met een folderwijk (en dan geen gelul dat het zo kut is, dat is echt een argument voor pussy’s. Wie meer geld wilt, zou moeten werken). Ik deed op m’n dertiende twee folderwijken en verdiende 70E per maand. Oke, het is niet veel, maar omgerekend was het een uurloon van 2,80E. Toch wel veel voor een dertienjarige dacht ik.

  39.   
    jessin9731's avatar

    ik game heel erg veel en ik ben nog nooit een gevecht gestart,
    ik heb mijn kung fu (ja ik zit op kung fu) alleen nog maar hoeven gebruiken als verdediging.
    ik speel heel veel games en ik ben 13 (games van 18+ gta enzo) en ze hebben er geen invloed op.

  40.   
    Dotz's avatar

    Ik heb elke GTA gespeeld, toen GTAIII uitkwam was ik 6, volgens mij ben behoorlijk normaal ๐Ÿ™„ ..