2010 Fast Forward: God of War III


God of War was de eerste game waar ik speciaal een console voor kocht. Vanaf de eerste filmpjes en plaatjes moest en zou ik een PlayStation 2 in mijn bezit hebben. Na twee fantastische delen was het helaas lang wachten op deel drie, maar vanaf 19 maart kan ik gelukkig weer vertoeven in het mythologische Griekenland. Heb ik er goed aan gedaan hiervoor ook een PlayStation 3 aan te schaffen?

Overdrijven is een kunst
Natuurlijk overdrijf ik een beetje in de intro, maar de God of War-serie heeft wel dat magische ‘iets’ dat me kan vastpakken om niet meer los te laten. Is het de sfeer of zijn het de graphics? Is het de setting? Of is het simpelweg de brute, vloeiende gameplay die van de God of War spellen hoog aangeschreven spellen maakt. Na lang tobben denk ik dat het dit allemaal is. Net als Zelda, Beyond Good & Evil en Halo geeft God of War me dat magische gevoel van perfectie. Niet perfectie in de trant van een foutloos spel, maar perfectie in de zin dat alles in het spel klopt. Het past simpelweg in elkaar als een uitgebalanceerd driegangenmenu kan doen.

Verwacht in God of War III geen aardverschuiving aan vernieuwing, maar een snufje zout en een toefje peper om de inmiddels bekende gameplay nog smakelijker te maken. En daar ben ik dankbaar voor. Ik wil, en volgens mij vele gamers met mij, namelijk helemaal geen radicale vernieuwing. Ik wil gewoon een verbeterd nieuw deel in de serie met de grafische power van de PlayStation 3. Na een sloot aan filmpjes, screenshots en informatie lijkt het er op dat mijn gebeden door de jongens van Sony verhoort worden.

[SCREENSHOTS]

Kratos is bad-ass!
De bovenstaande uitspraak staat natuurlijk als paal boven water, maar in God of War III doet Kratos er nog een schepje bovenop. Zo zul je op gegeven moment het hoofd van Helios met blote handen van zijn romp trekken om als lamp te gebruiken. Ook kun je vijanden letterlijk doormidden scheuren en zul je de nodige eindbazen na chaotisch actievolle gevechten via QTE’s (Quick Time Events) op bijzonder creatieve wijze een kopje kleiner maken.

Door het kijken van elke horrorfilm die ik tegenkom kan ik best het één en ander hebben, maar God of War III deed zelfs mij af en toe kokhalzen. Bloederig als voorgaande delen waren bleef ons de gore warme troep die uit de doormidden gehakte lichamen spoten nog enigszins bespaard door de minder krachtige console, maar met de grafische power van de PlayStation 3 zie je nu werkelijk alles in detail in het rond slingeren. Ik wil hier absoluut niet insinueren dat dit iets negatiefs is, want God of War III ziet er adembenemend uit. Het spel druipt wederom van de sfeer in setting, gameplay en verhaal.

Naast nieuwe vijanden, wapens en omgevingen worden er weinig veranderingen doorgevoerd. Wel wordt er uiteraard een nieuw verhaal geïntroduceerd en zijn de QTE’s uitdagender gemaakt. Zo zullen de knoppen die je in dient te drukken in relatie staan met de knoppen op de controller. Moet je namelijk in een bloederig gevecht op het rondje drukken dan staat het symbool hiervoor rechts in beeld. Het kruisje staat beneden en, enfin je begrijpt het denk ik wel. Een erg leuke toevoeging ware het niet dat mensen met een 50 inch HD-tv het verrekte lastig gaan krijgen.

Voorlopige conclusie
God of War III herbergt alle goede dingen van de uitstekende twee eerdere delen. Tel hierbij op dat het spel er bizar mooi en sfeervol uit ziet en je kunt je lol op met het afhakken van ledematen, afrukken van hoofden en het uitsteken van ogen. De actie is bruter dan ooit en spat van het scherm, waarbij de QTE’s meer uitdaging bieden en het spel vol zit met nieuwe vijanden, wapens en mythologische omgevingen in het ietwat rumoerige Griekenland. Voor een sluitende conclusie zul je nog even moeten wachten op de review, maar het moet wel heel gek lopen wil dit spel een tegenvaller worden. Ik ben in ieder geval positief gestemd en kus met een gerust hart een dikke nachtzoen op mijn zwarte compagnon voor de epische reis die we in maart gaan beleven.

God of War III verschijnt op 19 maart voor de PlayStation 3.

  1.   
    Rijstekorrel's avatar

    Deze ga ik zeker weten halen 😀

  2.   
    Slayer61's avatar

    This is what I live for ! 8)

  3.   
    Pimkingetje's avatar

    Ik heb een PS3 voor dit spel gekocht. Elk nieuwbericht over GoW3 lees ik met aandacht. De goden, de sfeer, het bloed…

    Alles klopt gewoon. KAN NIET WACHTEN

  4.   
    GameAC's avatar

    De klapper van het voorjaar. Geen enkele game kan hier tegenop.

  5.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    ”Slayer61″ schreef, "This is what I live for ! 8) "

    WoW en ik dacht dat ik een dikke fan was. 😆 😛

  6.   
    Deja Vu's avatar

    Dit voorjaar kan niet beter worden!