2010 Fast Forward: Rage


Rage is het allernieuwste project van befaamde ontwikkelaar id Software. Wat we zoal mogen verwachten van deze apocalyptische shooter? Dat lees je in deze Fast Forward!

Een nieuwe richting
Zes jaar geleden mochten we genieten van Doom 3, een typische shooter aan de hand van id Software. Ondersteund door de indertijd revolutionaire id Tech 4 engine wist de game een spetterende presentatie neer te zetten. Om ons deze generatie te plezieren, mogen we uitkijken naar het spektakel Rage, gebruikmakend van de oogstrelende id Tech 5 engine. Voor het eerst van id Software krijgen we te maken met een apocalyptische, open wereld, die ons in staat stelt om bruut te racen, knallen en avonturieren. Gezien de setting speelt het geheel dan ook een aantal jaar af na de impact van asteroïde 99942 Apophis.

Het leuke van deze asteroïde is dat dit een bestaande betreft, die in 2004 nog een kans had om in 2029 in te slaan op Aarde. Gelukkig is dit gevaar voor ons geweken, maar Rage speelt hier op in door deze uit de kluiten gewassen steen alsnog in te laten slaan. Hiermee wilt id Software een waar doomsday-scenario creëren, gevuld met mutanten, vuurwapens en enkel het doel om te overleven. Hierdoor lijkt Rage gedeeltelijk op zijn soortgenoot Borderlands, al is eerstgenoemde een sterker verhaalgedreven game en kent deze véél minder RPG-elementen.

In Rage zul je beschikken over een aanzienlijke vrijheid om te doen en laten wat je wilt. Desondanks blijft de game enorm verhaalgedreven, iets dat id Software zelfs in de submissies wilt versterken. Als één van de uitverkorenen is het aan jou om de status van de zogeheten Arks te onderzoeken. Deze enorme faciliteiten herbergen militairen en wetenschappers, bedoeld om de Aarde te heropbouwen. Beginnend in Rage schrik je zelf wakker uit een bevroren staat, om te ontdekken dat jouw Ark is verwoest. Tijd dus om te ontdekken wat er mis is gegaan.

[SCREENSHOTS]
Dynamiek
Zoals ik al aangaf staat Rage dus garant voor een open wereld, waarin je, zoals het ook Fallout 3 en dergelijke games betaamt, één hoofdlijn volgt en submissies kunt aannemen. Beschouw dit meesterwerkje in spé nogmaals echter niet als een RPG, aangezien Rage gewoon een normale, vertrouwde shooter is. Toch heeft id Software de nodige extra elementen toegevoegd aan het geheel, aangezien we ook naar de stijl van Motorstorm mogen racen in de game. Dit dient hoofdzakelijk als vervoermiddel en stelt je tevens in staat om het terrein rondom de gemeenschappen te verkennen.

In deze dorpjes kun je nieuwe vuurwapens, verschillende soorten munitie en diverse wagens op de kop tikken, die ook vrij te spelen zijn door submissies aan te pakken. Dergelijke missies verschillen per gemeenschap en kunnen bestaan uit racetoernooien, sluipmoorden of simpelweg het moeten vinden van onderdelen voor een wapen of stoere bak. De manier waarop je een missie aanpakt laat id Software ook volledig aan de speler. Hierdoor treedt er een zekere variatie op in de gameplay, mede door het brede scala aan bekende vuurwapens.

Voorlopige conclusie
Rage blijft vooralsnog een redelijk mysterieuze shooter die eens belooft wat ‘nieuws’ te doen. De welbekende reputatie van id Software zorgt ervoor dat ik veel vertrouwen heb in deze titel, en zo ook het aankomende Doom 4 van zelfde makelij. Toch blijft het de vraag hoe de open wereld werkelijk tot stand komt en of het concept zal slagen. Uiteindelijk kijk ik gewoon met plezier uit naar een shooter die wat ouderwets vertrouwds kan brengen in een nieuw jasje.

Rage verschijnt medio 2010 voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

  1.   
    )GN(-Erik's avatar

    Ik hoop dat dit weer eens een echte lekkere PC shooter wordt 😛

  2.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    daar had ik al iets over gelezen in een magazine. is wel vet spel.

  3.   
    Dark_Phoenix's avatar

    Ik ben benieuwd. Ik hoop dat het goed is.

  4.   
    cookymonster's avatar

    Kben blij dat hij ook voor de pc is. 😀

  5.   
    Magana's avatar

    )GN(-Erik schreef, "Ik hoop dat dit weer eens een echte lekkere PC shooter wordt 😛 "

    Hij ziet er iig wel zo uit he? 😉