2010 Fast Forward: De twijfelgevallen van 2010

In deze serie 2010 Fast Forward hebben we al diverse veelbelovende titels behandeld, maar er zijn ook genoeg games die “mogelijk” dit jaar verschijnen of waarvan we eigenlijk nog maar weinig weten. Vandaar dit Fast Forward-slotstuk met twijfelgevallen voor 2010…

De twijfelgevallen van 2010. Dit kan je op meerdere manieren opvatten, want enerzijds is het de onzekerheid of de betreffende games 2010 gaan halen en anderzijds is het allemaal nog twijfelachtig omdat er nog nauwelijks informatie naar buiten is gebracht omtrent deze games. Toch weerhoudt ons dat er niet van om toch even vooruit te blikken op de volgende titels die we ook op onze radar hebben…

Het bekende werk
Je kunt er aardig wat geld op inzetten dat we in het najaar voorzien worden van een nieuwe dosis uit de overbekende franchises. Electronic Arts en 2K hebben sowieso diverse sporten om dit jaar van een nieuw deel te voorzien, waarbij EA met MMA ook nog de strijd aan gaat met UFC Undisputed van THQ. Ook zullen de LEGO-games weer ten tonele verschijnen, zoals bekend in de vorm van LEGO Harry Potter: Years 1-4 en we gaan er stiekem al vanuit dat meer LEGO-vermaak in de winkels komt te liggen dit jaar.

Verder gaan we ook muzikaal los in 2010, want de vele Band en Hero-series krijgen allicht een vervolg. Guitar Hero, DJ Hero, Rock Band, Band Hero… de franchises en hun spin-offs laten nog genoeg van zich horen en knallen dit jaar uit menig speaker.

Knallen!
Over knallen gesproken: het mag ook geen verrassing heten dat we in het najaar een nieuwe Call of Duty-mania krijgen. Deze keer gaat ontwikkelaar Treyarch met de serie aan de haal en naar verwachting gaan we iets in Vietnam of Cuba doen. Een grote onthulling met concrete details moet nog volgen, maar dat we lekker gaan knallen eind dit jaar staat wel vast.

Niet in de laatste plaats omdat de concurrentie ook stevig aan de weg timmert. EA kondigde onlangs een geheel nieuwe Medal of Honor aan, die met behulp van de stoere, elitaire Tier 1 Operators gemaakt wordt. Een rauwe, brute game, waarbij de multiplayer in handen is van de experts bij EA DICE, de mensen achter Battlefield. Het is nog de vraag of de nieuwe Medal of Honor voor een revolutie gaat zorgen, maar de kans is groot dat men de serie weer fatsoenlijk op de kaart gaat zetten na een aantal mindere delen.

THQ heeft overigens ook flink wat vuurkracht in huis. In maart verschijnt namelijk de post-apocalyptische shooter Metro 2033, waarin je moet zien te overleven in een gevaarlijk Moskou. Daar blijft het niet bij, want THQ heeft ontwikkelaar Kaos Studios aan het werk gezet met Homefront. Deze first-person shooter speelt zich ongeveer twintig jaar in de toekomst af, op het moment dat Noord-Korea bezig is met een invasie van de Verenigde Staten. Verwacht een zeer moderne oorlog en vlotte actie met geavanceerde wapens zoals ‘drones’ en krachtige prototypes.

Volwassen thema
Het is ook leuk om even stil te staan bij de reeds opgedoken games die nog een beetje in nevelen gehuld zijn. Zo liet een componist weten dat een vervolg op Bully in ontwikkeling is, iets waar ik bijzonder vrolijk van werd. We weten er nog niks van en Rockstar kennende zal de game nog wel even op zich laten wachten, maar ik kan niet wachten om met Bully 2 aan de slag te gaan. Misschien is Jimmy wel toe aan een nieuwe schoolcarrière en gaan we deze keer naar een high school of university campus en komen wat meer volwassen thema’s aan bod. Nachtelijke bezoekjes aan het meidengebouw of illegale feestjes worden ineens een stuk interessanter. Allemaal speculatie natuurlijk, maar de voorpret is wat mij betreft al begonnen.

Ook uit de hoek van Rockstar komt het mysterieuze L.A. Noire. Deze detectivegame wordt in februari groots onthuld en dat wordt ook wel tijd. Toch weten we al wel iets. De game speelt zich af in Los Angeles, in de donkere jaren ’40 van de vorige eeuw. Een tijd van jazz, drugs, corruptie en veel misdaad. Als speler krijg je diverse cases voorgeschoteld en moet je grote misdrijven oplossen, wat natuurlijk niet ongevaarlijk is. Een flinke dosis actie, wat speurwerk, een grote (wellicht open) spelwereld en heel veel sfeer lijken prima ingrediënten voor een interessante game.

[SCREENSHOTS]

Projecten van formaat
Verder is er ook nog interessant nieuws uit de hoek van Eidos Montreal. Deze relatief jonge ontwikkelstudio is met twee projecten van formaat bezig: Deus Ex 3 en Thief 4. Helaas is goeroe Warren Spector niet meer aanwezig om de projecten te begeleiden, maar een vervolg van beide series gaat veel gamers erg blij maken.

Meneer Spector is namelijk met iets anders bezig: Epic Mickey. In deze platform-RPG voor de Nintendo Wii ga je met de bekende stripheld Mickey naar Cartoon Wasteland, een wereld voor alle afgedankte stripfiguren. Gewapend met een verfpenseel moet Mickey orde op zaken stellen in Cartoon Wasteland, waarbij je kunt kiezen of je dit op een goede of kwade manier doet. Daarbij zal Mickey’s uiterlijk veranderen, afhankelijk van de morele keuzes die je maakt tijdens het spelen, zoals we dat kennen uit games als inFamous. Maak je Mickey geliefd als Held of juist gevreesd als Schrapper? Dankzij de aanwezigheid van Warren Spector kunnen we in elk geval rekenen op veel bijzondere momenten, unieke stukjes gameplay en echte eerbetonen aan de klassieke, oude cartoons.

Magische avonturen
Vanuit het schilderachtige Epic Mickey maken we een radicale ommezwaai naar Blizzard. Gamers kunnen concreet al uitkijken naar StarCraft II: Wings of Liberty, al is de kans ook groot dat het immense World of Warcraft dit jaar voorzien gaat worden van de uitbreiding Cataclysm. Tijdens de Gamescom, vorig jaar zomer in Keulen, konden we ook al aan de slag met Diablo III, maar het heeft er alle schijn van dat deze titel pas in 2011 in de spotlight komt te staan. Een duidelijk twijfelgeval voor 2010 dus…

Stijvolle titels krijgen we ook te verwerken, naar verwachting dit jaar, want het prachtige Okami krijgt een vervolg in de vorm van Okamiden. Dit magische avontuur komt naar de Nintendo DS, al heeft uitgever Capcom noodgedwongen een ander ontwikkelteam moeten kiezen om aan Okamiden te werken. Wij zijn in elk geval benieuwd of het vervolg dezelfde kwaliteit en aantrekkingskracht in huis zal hebben als het origineel.

Blijven speculeren…
Om ten slotte nog even te speculeren kunnen we ook uitkijken naar een game als Batman: Arkham Asylum 2, waarin de Joker nog verder geestelijk afgezakt lijkt te zijn en wat meer in de buurt komt van de briljante vertolking van Heath Ledger in The Dark Knight. Arkham Asylum 2 blijft nog altijd een op zichzelf staande game, en geen filmgame, dus wat het verhaal gaat brengen… de tijd zal het leren.

En zo kunnen we blijven speculeren. Fallout: New Vegas, Crysis 2, de spionage-game Agent van Rockstar, The Legend of Zelda Wii… er staat ons nog genoeg te wachten. Misschien in 2010, misschien pas later. In elk geval is dit jaar flink gevuld en zullen we weer ogen, oren, geld en vooral ook tijd tekort komen om alle toffe games te spelen.

  1.   
    Spam-Fischer's avatar

    van welke game is die screen met die explosie?

  2.   
    Boxer's avatar

    Spam-Fischer schreef, "van welke game is die screen met die explosie?"

    volgens mij van Homefront, toch?

  3.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    facking vet. bully 2, ik vond een echt geweldig. zo hoort een game te zijn helaas was die nie voor de ps3 maar k denk bully 2 wel. ik kan niet wachten kom op rockstar. 😀

  4.   
    ChielB's avatar

    boxer schreef, "

    ”Spam-Fischer” schreef, "van welke game is die screen met die explosie?"

    volgens mij van Homefront, toch?"

    Klopt, die 2 explosieve screens zijn van Homefront. 🙂

  5.   
    LittleRemco01's avatar

    2010: Fast Forward : Heavy Rain !

  6.   
    ChielB's avatar

    Daar hebben we al 4 previews van, waarbij de laatste eind december een hands-on preview was. En de game ligt al over een paar weken in de winkels, dus zoveel meer valt er niet te vertellen tot de review. 😉

  7.   
    JonsoN's avatar

    Fallout: New Vegas, en Crysis 2 ben ik toch erg benieuwd naar, En natuurlijk ook naar HL2EP3, maar daaris nog erg weinig over bekend 🙂

  8.   
    nurie's avatar

    ik herinner me een game die “‘ drama-cam” zou gebruiken waarbij objecten op jou afvliegen. was dat een van de eerdere ideeen van borderlands, of was dat een hele andere game? ik heb er in ieder geval al lang niets meer over gehoord

  9.   
    Dotz's avatar

    Bully 2 spreekt me wel aan, muziek-games hebben we wel gezien, niet? 😥 Muziek-games zijn echt om te huilen, toegegeven: ze zijn leuk. Maar dit is pure uitmelkerij!!

  10.   
    Rise Against's avatar

    nurie schreef, "ik herinner me een game die “‘ drama-cam” zou gebruiken waarbij objecten op jou afvliegen. was dat een van de eerdere ideeen van borderlands, of was dat een hele andere game? ik heb er in ieder geval al lang niets meer over gehoord"

    Je bedoelt waarschijnlijk Homefront 🙂

  11.   
    nurie's avatar

    Rise Against schreef, "

    ”nurie” schreef, "ik herinner me een game die “‘ drama-cam” zou gebruiken waarbij objecten op jou afvliegen. was dat een van de eerdere ideeen van borderlands, of was dat een hele andere game? ik heb er in ieder geval al lang niets meer over gehoord"

    Je bedoelt waarschijnlijk Homefront 🙂 "

    dank, heb gekeken, laatste nieuws is terug vanuit de E3 09, dan maar hopen dat het een sleeperhit word