Gamersnet.nl

2010 Fast Forward: Bioshock 2


In 2007 lag het spannende spel Bioshock voor het eerst in de winkels. Werkelijk miljoenen gamers hebben van de game genoten en vele gamers hopen dan ook dat het vervolg weer een fantastische beleving gaat bieden. Wat we op het moment over Bioshock 2 weten, kun je in deze Fast Forward lezen…

Onderwater wonen
Een gehele stad die onder water is gebouwd, ofwel Rapture, dat is waar de eerste Bioshock zich afspeelde. De sfeer, spanning en het fantastische verhaal zorgden ervoor dat dit één van de beste games van 2007 was. Gelukkig heeft Rapture nog veel meer te bieden en in Bioshock 2 krijgen we dus weer een spannend en overweldigend verhaal voorgeschoteld. Ontwikkelaar 2K Games heeft het zeker in zich om weer een leuke beleving neer te zetten.

De speler heeft dit keer echter wel een geheel andere rol, want je stapt in de schoenen van een Big Daddy. In de eerste Bioshock speelde je nog een verloren ziel die tegen deze grote vijanden vocht, maar nu kun je zelf aan de gang in het pak van de Big Daddy. Dit betekent dat je Little Sisters moet beschermen en vijanden aan je boor kunt rijgen, maar je kunt ook nog steeds je oude vertrouwde plasmids gebruiken. Het schieten van vuur uit je hand of het gebruik van telekinese is dan ook nog steeds mogelijk.

[SCREENSHOTS]
Adam en Eva
Een andere verandering in Bioshock 2 is het feit dat je als Big Daddy ook buiten Rapture kunt lopen. Je zult in de game dus met enige regelmaat de zeebodem kunnen verkennen. Of dit een hele lineaire beleving wordt of wat vrijer zal zijn, is nog niet bekend, maar in de trailers hebben we de Big Daddy al wel op de zeebodem kunnen zien lopen. Wat wel hetzelfde is gebleven is het doel van het spel, want ook als Big Daddy zit je achter ADAM aan. Dit is een soort energiebron waarmee je nieuwe plasmids of upgrades voor je wapens kunt kopen. Je verkrijgt ADAM dit keer door Little Sisters te beschermen, zodat zij voor jou ADAM kunnen verzamelen. Dit beschermende aspect hebben we nog niet eerder in Bioshock gezien en biedt verschillende interessante mogelijkheden.

De grote zusjes
Naast de Big Daddy’s, waar jij mee aan de gang gaat, zijn er nu ook Big Sisters. Volgens ontwikkelaar 2K zal het verslaan van deze grote zusjes niet makkelijk zijn. Of de gezusters de personaliteit van de standaard chagrijnige schoonmoeder hebben of toch wat aardiger zijn weten we niet, maar een nieuwe uitdaging is altijd welkom. Nog een andere nieuwe feature die aan Bioshock 2 is toegevoegd is een multiplayer. Dit zorgt uiteraard voor een grote herspeelbaarheid, al zijn de tot dusver onthulde spelmodi niet heel origineel te noemen. Toch denk ik dat het voor veel mensen een welkom element is, helemaal omdat men een extern ontwikkelteam heeft ingezet om de multiplayer te maken. Op deze manier heeft men zowel voor de single- als de multiplayer genoeg ontwikkeltijd gehad.

Voorlopige conclusie
Of Bioshock 2 dezelfde spanning weet te creëren als het eerste deel is moeilijk te voorspellen, maar ontwikkelaar 2K Games weet vast weer een geweldige ervaring neer te zetten. Rapture biedt ook zeker de mogelijkheid om weer een goed verhaal te vertellen, al zal het ontdekkende aspect van het eerste deel iets minder in Bioshock 2 naar voren komen. Je bent deze keer namelijk een stuk sterker en het beschermen van Little Sisters kan een leuke uitdaging zijn. Hoe bijzonder dit nieuwe avontuur in Rapture wordt, weten we al over een aantal weken…

Bioshock 2 verschijnt 9 februari voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.