2010 Fast Forward: Super Mario Galaxy 2


Super Mario Galaxy 2 is het vervolg op misschien wel de meest hartverwarmende Wii-game tot nu toe. Zal het Mario lukken om ons nogmaals te voorzien van een prachtige reis of staat ons een duister lot te wachten? Dat lees je in deze Fast Forward!

Puur genot
Laten we het maar gewoon toegeven: tijdens de E3 2009 zaten we allemaal te azen op een nieuwe Zelda voor de Wii. Tot onze verbazing kregen we echter een geheel ander vervolg, op een totaal andere game. In dit geval kan ik het alleen maar hebben over Super Mario Galaxy 2. Voor de allereerste keer mogen we binnen één generatie genieten van twee volwaardige 3D Mario-games. Enerzijds is dit ook niet verrassend, aangezien de game een direct vervolg is op het origineel. Het concept omarmt wederom het moeten reizen van de ene planeet naar de andere, om urenlang plezier te beleven. Of dit dan niet ten nadele van de originaliteit is, vraag je? Ik kan je verzekeren dat dit absoluut geen kwestie is.

Dit is echter niet altijd het geval geweest, aangezien ontwikkelaar Shigeru Miyamoto wist te verklaren dat men eerst wilde variëren op het origineel. Het was echter al gauw dat deze designkeuze overboord werd gegooid, waardoor we mogen genieten van frisse ideeën. Zodoende bestaat Super Mario Galaxy 2 voor zo’n 95 procent uit volledig nieuwe concepten. Het overige percentage betreft ‘oude’ ideeën zoals het bijenpakje, al keren in ieder geval geen oude melkwegen terug. Nu is natuurlijk de vraag waar het overgrote percentage uit mag bestaan. Om maar direct een antwoord te geven: dat mag als eerste de terugkeer van Yoshi zijn!

Ouderwets vertrouwd
Voor het eerst sinds Super Mario Sunshine mogen we de doldwaze dinosaurus namelijk weer berijden. Zoals te verwachten zorgt de toevoeging van Yoshi voor nóg uitdagendere puzzels en ouderwets plezier. Met behulp van het kleurrijke monster wordt Mario in staat gesteld om voorbij diepe ravijnen te komen en nieuwe hoogtes te bereiken. Stel je bijvoorbeeld voor om Yoshi als een ballon op te moeten blazen, om jezelf vervolgens richting die nabij gelegen heuvel te zweven. Logischerwijs worden deze acties wederom voltooid met de Wii-afstandsbediening. De aanwijzer op het scherm verandert zelfs in een behulpzaam rood stipje tijdens het berijden van Yoshi, om naast het oprapen van Star Bits ook te dienen als oplosmiddel voor puzzels.

Verder wist Shigeru Miyamoto te benadrukken dat deze puzzels aanzienlijk moeilijker zullen zijn. De beste man twijfelt zelfs of men Super Guide zal toevoegen aan de game. Deze functie, bekend van New Super Mario Bros. Wii, geeft de controle aan de computer, om aan de speler te laten zien hoe (delen van) levels voltooid moeten worden. Ondanks dat Super Guide door een groot aantal hardcore gamers bekritiseerd is, treedt deze functie echter alleen in extreme situaties naar voren. In New Super Mario Bros. Wii kon deze bijvoorbeeld alleen gebruikt worden na direct acht levens verloren te hebben. Stiekem mogen we er dus van overtuigd zijn dat Super Mario Galaxy 2 uiteindelijk wel genoeg diepgang zal bieden.

[SCREENSHOTS]
Minder verhaal, meer actie
Een opluchting voor velen zal verder een kleinere focus op het verhaal zijn. Bowser en Bowser Jr. maken hun terugkeer, waarbij ook de vliegende schepen en mechanische vijanden van de partij zijn. Om met laatstgenoemde soort af te rekenen, moet Mario wederom op fantasierijke manieren aan de slag. Neem bijvoorbeeld het hanteren van een gigantische boor, om met Mario borend en al af te rekenen met zijn vijanden. De focus ligt in Super Mario Galaxy 2 dan ook op meer variatie, vernieuwing en een uitgebreidere presentatie. Audiovisueel gezien ziet het geheel er weer prachtig uit, waarbij we dit keer weer met een glorieuze soundtrack al vliegend door de melkwegen mogen sjezen. Mijn hart in is in ieder geval al met liefde vervuld voor deze aanstormende game…

Voorlopige conclusie
Super Mario Galaxy 2 heeft alle potentie om een waardig vervolg te worden en zelfs het origineel te overtreffen. Of dit ook daadwerkelijk het geval wordt, mogen we uiteindelijk zelf ondervinden. Toch heb ik, ondanks de torenhoge verwachtingen, het volste vertrouwen in Nintendo dat men nogmaals een episch avontuur kan afleveren. Tot die tijd kunnen we gewoon genieten van New Super Mario Bros. Wii, die mijn Wii het aankomende jaar in ieder geval lekker warm houdt.

Super Mario Galaxy 2 verschijnt medio 2010 voor de Nintendo Wii.

 1.   
  NiSh's avatar

  Dit zyn een van de redenen dat ik bly ben dat ik een Wii heb :D, deze game moet ik natuurlyk hebben 😆

 2.   
  gebruiker50081's avatar

  Ziet er erg vet uit 😀
  Ben benieuwd naar de nieuwe planeten!

 3.   
  PCPSPWII's avatar

  Ik kijk al tijden uit naar het vervolg van SMG2. Ik hoop dat het wel wat moeilijker wordt dan SMG1, aangezien ik de meeste levels in 2 minuten kon uitspelen. 😉

 4.   
  booster666's avatar

  Eindelijk weer een goede game voor de WII ! 😀
  Ik kan trouwens niet wachten op de nieuwe zelda!!

 5.   
  Magana's avatar

  Mario Galaxy (1) was geweldig! Ik kan niet wachten tot deze nieuwe uitkomt!
  Het wordt vast weer ouderwets geweldig (o^)(/o^)/

 6.   
  Spam-Fischer's avatar

  ”booster666″ schreef, "Eindelijk weer een goede game voor de WII ! 😀
  Ik kan trouwens niet wachten op de nieuwe zelda!!"

  nou dat er een goeie game op de wii komt is vrij zeldzaam 🙁

 7.   
  Jonah's avatar

  Spam-Fischer schreef, "
  nou dat er een goeie game op de wii komt is vrij zeldzaam 🙁
  "

  Dat is dus regelrechte onzin. Kijk maar eens naar de titels die eind dit jaar zijn uitgekomen: Need for Speed: Nitro, Rabbids Go Home, Dead Space Extraction, Call of Duty: Modern Warfare: Reflex, A Boy and His Blob, Ghostbusters, New Super Mario Bros. Wii en ga zo maar door…

 8.   
  Spam-Fischer's avatar

  Jonah schreef, "

  ”Spam-Fischer” schreef, "
  nou dat er een goeie game op de wii komt is vrij zeldzaam 🙁
  "

  Dat is dus regelrechte onzin. Kijk maar eens naar de titels die eind dit jaar zijn uitgekomen: Need for Speed: Nitro, Rabbids Go Home, Dead Space Extraction, Call of Duty: Modern Warfare: Reflex, A Boy and His Blob, Ghostbusters, New Super Mario Bros. Wii en ga zo maar door…"

  in mijn ogen dan he….

  maar dat vind jij omdat jij alleen maar een wii hebt

 9.   
  Jonah's avatar

  Omdat ik alleen maar een Wii heb? Ha! Laat me niet lachen. Ik heb hier naast m’n bureau een ronkende game-PC staan, dus ik kan prima genieten van allerlei andere titels.

  Wat betreft je ‘mening’, alle titels die ik zojuist noemde zijn kritisch gezien erkend. Je kunt me niet vertellen dat je bijvoorbeeld geen plezier haalt uit New Super Mario Bros. Wii of Rabbids Go Home. 😉

 10.   
  gebruiker50081's avatar

  Sommige mensen willen alleen het hardcore en sommige een beetje van beide 😛
  Ik kan helemaal los gaan in cod mw2 maar mario kart op de wii blijft gewoon leuk 🙂

 11.   
  ckerigon's avatar

  Dit lijkt me zo’n mooie game!
  Deeltje 1 heb ik ook helemaal kapot gespeeld 😛

 12.   
  Spam-Fischer's avatar

  Jonah schreef, "Omdat ik alleen maar een Wii heb? Ha! Laat me niet lachen. Ik heb hier naast m’n bureau een ronkende game-PC staan, dus ik kan prima genieten van allerlei andere titels.

  Wat betreft je ‘mening’, alle titels die ik zojuist noemde zijn kritisch gezien erkend. Je kunt me niet vertellen dat je bijvoorbeeld geen plezier haalt uit New Super Mario Bros. Wii of Rabbids Go Home. 😉 "

  in die games haal ik echt geen plezier uit

 13.   
  Jonah's avatar

  Als je het nou ook nog onderbouwt, dan geloven we je. 😉

 14.   
  Slayer61's avatar

  Vet 😛 Ik heb de eerste deel nog steeds ergens onder al die vette PS3 titels liggen. Misschien moet ik het maar een keertje uitspelen.

  1 Tip: Speel nooit Super Mario Galaxy wanneer je stoned bent 😕 😛

 15.   
  Pumbajeffrey's avatar

  vond het eerste deel niet echt boeiened. hopelijk is deze beter imo 😀