Valve: PlayStation 3 te lastig om voor te ontwikkelen

Valve, de ontwikkelaar van de bekende horrorgame Left 4 Dead, vind dat het ontwikkelen van games voor de PlayStation 3 veel te ingewikkeld is in vergelijking met de Xbox 360 en de PC. Dit bleek uit een interview met Tom Leonard op de E3.

Tom Leonard vertelde in dit interview dat Valve zich meer op de ervaring wil richten, in plaats van de technische details. Leonard liet weten:

  “The PC and the 360 are just more straightforward. We can focus on what we want to do, which is make game experiences, instead of sweating bullets over obscure architectural decisions they make with their platform.

  I didn’t come into this business in the 90s because of some technical fetish. I came in because I wanted to give people experiences that made them have fun.”

Of dit betekent dat Valve stopt met het maken van games voor de PlayStation 3 is niet duidelijk, maar zodra we meer weten, lezen jullie het op GamersNet.

 1.   
  joep516's avatar

  f**k the ps3 yeahhhhh!!!! πŸ˜†

 2.   
  joramovic's avatar

  xbox360 ftw 8)

  een beetje fanboyisme mag wel bij mn 1000ste bericht πŸ™‚

 3.   
  WiGr's avatar

  Ergens niet zo’n verassing gezien Valve altijd bekend stond als een PC ontwikkelaar; De wereld staat al op zijn kop wanneer Square Enix bijv. op de PC of 360 wat gaat ontwikkelen en hetzelfde gaat dus op voor Valve wat betreft de PS3.

 4.   
  Neolite's avatar

  Het bekende verhaal, de xbox360 en de pc zijn op programmeer gebied gewoon heel veel hetzelfde en om dan voor een derde partij de game ook nog is te gaan ontwikkelen is natuurlijk niet alleen duur maar ook gewoon veel meer werk. Een bekend voorbeeld bij valve is de orange box, voor de pc en voor de xbox360 werd hij door valve gemaakt, maar EA heeft uiteindelijk the orange box voor de ps3 geport.

 5.   
  Lashrom's avatar

  Nothing is Impossible. Ze zeggen dat het lastig is, maar dat betekent niet dat ze het niet kunnen ontwikkelen ?

  Dit betekent maar weer dat de Playstation 3 toch meer heeft dan de 360.

  Dus 360 fanboys, niet te vroeg juichen.

 6.   
  Broodbeleg's avatar

  Mmh, kan me vaag herinneren dat dit vaker een nieuwsbericht is geweest.

 7.   
  NightHawk's avatar

  Kunnen ze dan gewoon niet toegeven dat Microsoft ofzo hen betaald heeft voor exclusiviteit? Want dit is echt een zwak argument.

 8.   
  DaxPg's avatar

  Broodbeleg schreef, "Mmh, kan me vaag herinneren dat dit vaker een nieuwsbericht is geweest."

  Het kan best zijn dat dit vaker is voorgekomen, aangezien Valve zich vaker uitlaat over dit soort dingen neem die bericht bijvoorbeeld:http://www.gamersnet.nl/nieuws/200809/valve_graphics_verliezen_relevantie/.

 9.   
  DeAdSeYe's avatar

  Lashrom schreef, "Nothing is Impossible. Ze zeggen dat het lastig is, maar dat betekent niet dat ze het niet kunnen ontwikkelen ?

  Dit betekent maar weer dat de Playstation 3 toch meer heeft dan de 360.

  Dus 360 fanboys, niet te vroeg juichen. "

  En wat bedoel je met tot de Playstation 3 meer heeft als de xbox360. Ik vindt dit een grote fout van Sony als je een product op de markt zet zorg je er toch voor tot mensen er fatsoenlijk mee kunnen werken. En als gamedesigners het moeilijk vinden om een game voor op de ps3 te programmeren of the porten dan bedenken ze zich wel een 2de keer. En zo worden er minder games ontwikkeld dus een slimme zet is dit echt niet van Sony.

 10.   
  DaxPg's avatar

  Allemaal fanboys weer. Why can’t we all just get along? πŸ˜›

 11.   
  templer's avatar

  Of dit betekent dat Valve stopt met het maken van games voor de PlayStation 3 is niet duidelijk, maar zodra we meer weten, lezen jullie het op GamersNet.

  Zover ik weet heeft Valve nog nooit een spel voor de Ps3 ontwikkeld, zoals iemand hierboven al zei heeft EA zelf de port van de Orange box naar de ps3 gedaan.

 12.   
  Mattmerize's avatar

  DaxPg schreef, "Allemaal fanboys weer. Why can’t we all just get along? πŸ˜› "

  Omdat de mens een zielig, sadistisch, materialistisch, arrogant, egoΓ―stisch beest is. πŸ™‚

  Maar het klopt helemaal dat je je product ook aantrekkelijk moet maken voor andere ontwikkelaars om voor je console games te maken. De 360 doet dat bijvoorbeeld prima (die geeft gewoon bakken geld aan ontwikkelaars). Maar dat de PS3 te ingewikkeld is… er zijn genoeg developers die het prima lukt hoor. Naughty Dog maakt nu ook een prachtig mooie game dat het beste spel ooit wordt. Dan zou zo’n briljante studio als Valve niet zo moeten zeuren. Zij zijn heus wel slim genoeg om iets moois te maken, ook op de PS3. Het gaat tenslotte om het geven van een mooie ervaring aan de speler. Ga anders maar gewoon Wii-games maken als je zo gemakzuchtig bent, krijgt dat ding ook weer eens wat aandacht van de hardcore-gamers.

 13.   
  Neolite's avatar

  πŸ™„ Valve loopt niet te zeuren, ze hebben gewoon gelijk met het feit dat het meer tijd kost om een game die al voor de pc en xbox360 komt ook uit te brengen op de PS3. πŸ˜‰

 14.   
  Mattmerize's avatar

  Ja maar het eindproduct wat uit die tijd voortkomt is dan toch ook veel beter dan wat je op een Xbox of PC zou krijgen? Ze doen alsof het een onbereikbaar fort is, maar meerdere ontwikkelaars hebben bewezen dat het wel degelijk gewoon mogelijk is.

  @Daredevil: Die twee Left For Deads mag je houden. Ik wil alleen dat Half Life 2: Episode 3 ook op de PS3 komt.

 15.   
  /DareDevil's avatar

  Hun maken goede games klaar en als dit hun keus is een console houdt zijn Exclusives valt niet omheen te draaien πŸ™‚

 16.   
  Serg1337's avatar

  Matthijsjuh schreef, "Ja maar het eindproduct wat uit die tijd voortkomt is dan toch ook veel beter dan wat je op een Xbox of PC zou krijgen? Ze doen alsof het een onbereikbaar fort is, maar meerdere ontwikkelaars hebben bewezen dat het wel degelijk gewoon mogelijk is.

  @Daredevil: Die twee Left For Deads mag je houden. Ik wil alleen dat Half Life 2: Episode 3 ook op de PS3 komt."

  er st dat het onmogelijk is, maar dat het veel lastiger is. dus andere ontwikkelaars hebben niks bewezen, die maken gewoon games, en zoals neolite al zei, het is indd veel moeilijker om het over te porten.

  en @ Lashrom, mischien nog een keer lezen? want er staat nergens dat de ps3 meer heeft, er staat alleen dat de ps3 ingewikkelder is πŸ˜›

 17.   
  Lashrom's avatar

  Technisch gezien kan de Playstation 3 meer … πŸ˜‰

 18.   
  Xtremie's avatar

  Lashrom schreef, "Technisch gezien kan de Playstation 3 meer … πŸ˜‰ "

  3 punten!

  ”joep516″ schreef, "f**k the ps3 yeahhhhh!!!! πŸ˜† "

  Ga tandenpoetsen….en laat je bannen van Gamersnet.nl πŸ‘Ώ

 19.   
  DutchFreeze's avatar

  Tja, fanboy nieuws dit, ik ga volgende week een ps3 kopen of bestellen, dus ik hou het er ook maar op da de ps3 meer in zijn mars heeft dan de 360 πŸ™‚

 20.   
  Neolite's avatar

  Lashrom schreef, "Technisch gezien kan de Playstation 3 meer … πŸ˜‰ "

  Ja, alleen daar gaat het hier niet om. Al kan de playstation nog zo veel. Het moet voor ontwikkelaars wel makkelijk te bereiken zijn. En dat is het vergeleken met de xbox 360 gewoon niet, omdat de hele architectuur gewoon anders is. πŸ˜‰

 21.   
  Rijstekorrel's avatar

  neolite schreef, "

  ”Lashrom” schreef, "Technisch gezien kan de Playstation 3 meer … πŸ˜‰ "

  Ja, alleen daar gaat het hier niet om. Al kan de playstation nog zo veel. Het moet voor ontwikkelaars wel makkelijk te bereiken zijn. En dat is het vergeleken met de xbox 360 gewoon niet, omdat de hele architectuur gewoon anders is. πŸ˜‰ "

  Valve moet niet zeuren dit was altijd al met sony de ps2 was ook niet makkelijkste om spellen voor te maken, maar in verloop van tijd ook al was de ps2 de oudste van de 3 verbaasde soms wat ontwikkelaars uit dat beesie konden halen een grafix en alles.
  Dit is nu ook gewoon geval met de ps3 het duurt effe voor dat ze door hebben echt hoe goed de ps3 werkt

 22.   
  Serg1337's avatar

  C-Boy schreef, "

  ”neolite” schreef, "[quote=”Lashrom”].."

  Ja, alleen daar gaat het hier niet om. Al kan de playstation nog zo veel. Het moet voor ontwikkelaars wel makkelijk te bereiken zijn. En dat is het vergeleken met de xbox 360 gewoon niet, omdat de hele architectuur gewoon anders is. πŸ˜‰ "

  Valve moet niet zeuren dit was altijd al met sony de ps2 was ook niet makkelijkste om spellen voor te maken, maar in verloop van tijd ook al was de ps2 de oudste van de 3 verbaasde soms wat ontwikkelaars uit dat beesie konden halen een grafix en alles.
  Dit is nu ook gewoon geval met de ps3 het duurt effe voor dat ze door hebben echt hoe goed de ps3 werkt[/quote]

  dus ik kan nu uit jou text (c-boy) halen dat je echt precies weet wat er in de ps3 zit en wat het allemaal voor dingen zijn, hoe je een game maakt zodat die daarop gespeeld kan worden etc.? geef nou gewoon zelf toe, te ps3 wijkt gewoon af met het maken van spellen, en daar gaat dit bericht nu ook over. πŸ˜‰ dus niet dat de ps3 meer mogelijkheid heeft maar dat die ingewikkelder is. (dus @ lashrom, je begint over heel wat anders).

 23.   
  Mattmerize's avatar

  Maar we moeten toch ook steeds betere en betere dingen gaan maken? Die technologie moet vooruit gaan, we moeten meer eisen stellen van nieuwe dingen. Wie stilstaat gaat achteruit! We moeten steeds verder en verder willen gaan. En wie niet mee kan doen aan die evolutie valt af.

 24.   
  Ika Q's avatar

  Het is niet dat de PS3 failed, maar Valve. Er zijn zat genoeg bedrijven die PS3 games maken, helaas loopt Valve ietsje achter πŸ™‚

 25.   
  Serg1337's avatar

  Matthijsjuh schreef, "Maar we moeten toch ook steeds betere en betere dingen gaan maken? Die technologie moet vooruit gaan, we moeten meer eisen stellen van nieuwe dingen. Wie stilstaat gaat achteruit! We moeten steeds verder en verder willen gaan. En wie niet mee kan doen aan die evolutie valt af."

  als iets beter is is het niet altijd ingewikkelder…

 26.   
  ps3 gek's avatar

  Ze moeten niet zeuren! Als een nieuwe console wordt uitgebracht, mag de technologie dan niet vernieuwd zijn, of ingewikkelder? Serieus dit vind ik echt gezeik. Er zijn namelijk genoeg ontwikkelaars die juist graag voor de ps3 ontwikkelen vanwege de technologie. 😑 I totally agree with Ika Q!

 27.   
  Carlzz's avatar

  ”joep516″ schreef, "f**k the ps3 yeahhhhh!!!! πŸ˜† "

  ps3 is beter maar ga jij nou maar lkr op je krassenmaakende************doos spelen πŸ˜†

 28.   
  game_expert's avatar

  kom op mensen… de xbox is al jaren uit en de ps3 is misschien nu 2 jaar op de markt. natuurlijk is het dan makkelijker om voor de xbox games te maken. De xbox is al aan z’n laatste jaren terwijl de ps3 nog niet eens op de helft is πŸ˜‰ dus w8 maar af πŸ˜‰

 29.   
  Overload14's avatar

  Ik begrijp het wel dat het lastiger is om voor de Ps3 een game te maken. Zoals eerder hierboven vermeld is de Xdoos wat ouder en daarom is het ook wat makkelijker voor nieuwe games te maken. En uiteraard beschikt de Ps3 over Blu-ray en moeten ze dus ook nog eens die CD-DVD hellemaal aanpassen.

 30.   
  Rijstekorrel's avatar

  Serg1337″]

  ”C-Boy schreef, "[quote=”neolite” schreef, ".."

  Valve moet niet zeuren dit was altijd al met sony de ps2 was ook niet makkelijkste om spellen voor te maken, maar in verloop van tijd ook al was de ps2 de oudste van de 3 verbaasde soms wat ontwikkelaars uit dat beesie konden halen een grafix en alles.
  Dit is nu ook gewoon geval met de ps3 het duurt effe voor dat ze door hebben echt hoe goed de ps3 werkt"

  dus ik kan nu uit jou text (c-boy) halen dat je echt precies weet wat er in de ps3 zit en wat het allemaal voor dingen zijn, hoe je een game maakt zodat die daarop gespeeld kan worden etc.? geef nou gewoon zelf toe, te ps3 wijkt gewoon af met het maken van spellen, en daar gaat dit bericht nu ook over. πŸ˜‰ dus niet dat de ps3 meer mogelijkheid heeft maar dat die ingewikkelder is. (dus @ lashrom, je begint over heel wat anders).[/quote]

  Je moet mijn bericht toch echt eens opnieuw lezen want ik zeg helemaal niet dat ik weet wat er allemaal in zit enzo, Ik zij dat de ps2 ook niet de makkelijkste console was om spellen voor te maken toen die tijd maar hoe langer die er was hoe meer er uit dat beesje gehaald werd aan prestaties van een spel. Dit is dus nu ook gewoon het geval met de ps3 duurt effe voor dat ze hem helemaal door hebben hoe werkt.

 31.   
  DeAdSeYe's avatar

  Ik heb in diverse nieuwsberichten gelezen tot ze nooit de 100 volle % uit een ps3 halen omdat de architectuur gewoon in 1 woord bagger is. Als Valve alleen dat zei dan zei ik Valve niet zeuren maar dit is niet de eerste wat dat zeggen dus waar al die opmerkingen op slaan van Valve niet zeuren slaat werkelijk nergens op. Game designer’s willen op tijd hun product klaar hebben om erna ook winst te maken maar omdat het bij de ps3 wat moeilijker is duurt de ontwikkeling langer en daar zit niemand op te wachten. En als de ps3 echt al op de volle 100% zit dan zijn er allang al nieuwe consoles uitgekomen wat krachtiger zijn als de ps3. En tuurlijk heeft ieder bedrijf zen voor en nadelen maar Valve is niet de engiste wat dit zegt en dit is gewoon geen goede zet van Sony. En natuurlijk kan de ps3 de krachtigste hardware maar als ik een zware processor in men pc heb met een zeer goed kopen moederbord haal ik ook nooit de 100% uit men processor en zo is dat ook met de Ps3 alleen in een ander zicht maar dan met ontwikkelen van games.

 32.   
  Mv-Highway's avatar

  DeAdSeYe schreef, "Ik heb in diverse nieuwsberichten gelezen tot ze nooit de 100 volle % uit een ps3 halen omdat de architectuur gewoon in 1 woord bagger is. Als Valve alleen dat zei dan zei ik Valve niet zeuren maar dit is niet de eerste wat dat zeggen dus waar al die opmerkingen op slaan van Valve niet zeuren slaat werkelijk nergens op. Game designer’s willen op tijd hun product klaar hebben om erna ook winst te maken maar omdat het bij de ps3 wat moeilijker is duurt de ontwikkeling langer en daar zit niemand op te wachten. En als de ps3 echt al op de volle 100% zit dan zijn er allang al nieuwe consoles uitgekomen wat krachtiger zijn als de ps3. En tuurlijk heeft ieder bedrijf zen voor en nadelen maar Valve is niet de engiste wat dit zegt en dit is gewoon geen goede zet van Sony. En natuurlijk kan de ps3 de krachtigste hardware maar als ik een zware processor in men pc heb met een zeer goed kopen moederbord haal ik ook nooit de 100% uit men processor en zo is dat ook met de Ps3 alleen in een ander zicht maar dan met ontwikkelen van games."

  Toch…

  Naughty Dog lijkt de Ps3 volgens eigen zeggen bijna voor de 100% onder controle te hebben.
  Dit zal zich wel laten zien in Uncharted 2 8)

 33.   
  DeAdSeYe's avatar

  Mv-Highway schreef, "

  ”DeAdSeYe” schreef, "Ik heb in diverse nieuwsberichten gelezen tot ze nooit de 100 volle % uit een ps3 halen omdat de architectuur gewoon in 1 woord bagger is. Als Valve alleen dat zei dan zei ik Valve niet zeuren maar dit is niet de eerste wat dat zeggen dus waar al die opmerkingen op slaan van Valve niet zeuren slaat werkelijk nergens op. Game designer’s willen op tijd hun product klaar hebben om erna ook winst te maken maar omdat het bij de ps3 wat moeilijker is duurt de ontwikkeling langer en daar zit niemand op te wachten. En als de ps3 echt al op de volle 100% zit dan zijn er allang al nieuwe consoles uitgekomen wat krachtiger zijn als de ps3. En tuurlijk heeft ieder bedrijf zen voor en nadelen maar Valve is niet de engiste wat dit zegt en dit is gewoon geen goede zet van Sony. En natuurlijk kan de ps3 de krachtigste hardware maar als ik een zware processor in men pc heb met een zeer goed kopen moederbord haal ik ook nooit de 100% uit men processor en zo is dat ook met de Ps3 alleen in een ander zicht maar dan met ontwikkelen van games."

  Toch…

  Naughty Dog lijkt de Ps3 volgens eigen zeggen bijna voor de 100% onder controle te hebben.
  Dit zal zich wel laten zien in Uncharted 2 8) "

  Als die game nu al de 100% uit de Ps3 haalt is die niet echt toekomst gericht want beter als dat kan die niet. Dus mij lijkt het meer marketing praatjes tot ze willen tot veel mensen de game gaan halen. πŸ˜‰

 34.   
  query's avatar

  NightHawk schreef, "Kunnen ze dan gewoon niet toegeven dat Microsoft ofzo hen betaald heeft voor exclusiviteit? Want dit is echt een zwak argument."

  16 (13-11-1992)

  had er meer van verwacht, als het voor de ps3 even makkelijk was om voor een ps3 een game te produceren dan zal Valve daar echt niet lastig over doen, en microsoft zal ook niet zo’n risico nemen.