Gamersnet.nl

Voorstel voor rode knop in games goedgekeurd

Gisteren verspreidde het ANP het bericht dat europarlementslid Toine Manders een zogenaamde rode knop voor games wil instellen. Even resumerend: Manders wilde een rode knop op games, die er voor moest zorgen dat ouders, verzorgers, leerkrachten of andere mensen een klacht kunnen indienen over een game die (door een/hun kind) gespeeld wordt. Bashers heeft om opheldering gevraagd over dit gevoelige onderwerp en heeft een reactie ontvangen van Toine Manders.

In het kort komt het op het volgende neer: die rode knop gaat er komen. Volgens Bashers heeft Toine Manders aangegeven dat het voorstel is goedgekeurd door het Europese Parlement. De genoemde knop zou een virtuele knop zijn die in een game aanwezig is. Bij het indrukken van de knop, die dus gewoon tijdens het spelen zichtbaar is, zou het spel moeten stoppen en automatisch een klacht versturen naar een instelling als PEGI, de instelling die leeftijdsadviezen plakt aan games. Manders wil daar wel aan toevoegen dat hij niet voor een verbod op games is, maar dat er betere controle komt op gevoelige content.

Een aantal dingen blijven voor nu echter vaag: moet de rode knop door iedere ontwikkelaar geïmplementeerd worden? Manders meldt namelijk wel dat de rode knop geen verplichting is. Of hier nog consequenties aan vast zitten en vooraanstaande developers zich dus überhaupt gaan houden aan de rode knop is dus nog even afwachten. Het laatste woord zal in ieder geval nog niet gesproken zijn over deze kwestie.