2009 Fast Forward: Diablo III


Het is inmiddels alweer 8 jaar geleden dat er iets van Diablo verscheen, namelijk de Lord of Destruction uitbreidingsset voor Diablo II. Nu is dan eindelijk Diablo III aangekondigd en fans overal ter wereld kunnen niet wachten. Wat gaat de toekomst ons brengen? Lees mee in deze Fast Forward van Diablo III.

Voor eeuwige roem hoeft Blizzard Entertainment het allang niet meer te doen en met franchises als Warcraft, Starcraft en Diablo hebben ze hun sporen ruimschoots verdiend. Het bekende vakmanschap mag nu weer uit de kast gehaald worden om Diablo III te ontwikkelen: de langverwachte opvolger van een van de populairste hack & slash RPG’s ooit.

Anonieme held
In Diablo III sta je in de schoenen van een anonieme held die een van vijf mogelijke klassen is. Op het moment van schrijven zijn er pas drie bekend; de Barbarian, de Witch Doctor en de Wizard. De eerste zal zich met brute kracht door hordes vijanden heenwerken. De Witch Doctor zal zijn voodoo-krachten inzetten om af te rekenen met het gespuis en de Wizard ontketent de elementen om korte metten te maken met het kwaad. Voor het eerst in de Diablo-geschiedenis wordt dit alles volledig in 3D uitgevoerd. Daarnaast is Blizzard aan de slag gegaan met de Havok physics engine om alle delen van de wereld zo echt mogelijk te laten lijken.

Als anonieme held krijg je ervaring door het neerhakken of doodtoveren van je vijanden. Nieuw in Diablo III is dat vijanden naast ervaring ook van tijd tot tijd health orbs droppen, zodat je niet volledig afhankelijk bent van health potions of healing skills. Dat moet er voor zorgen dat je op een aangenaam tempo door kan, zonder om de zoveel tijd nieuwe potions te kopen. Naast dit alles droppen vijanden natuurlijk ook items, zoals wapens, harnassen, schilden, laarzen, helmen, enzovoort. Zodoende kun je jouw held steeds nieuwe dingen geven en dus sterker worden zodat je verder kan.

[SCREENSHOTS]
De wereld
In Diablo II waren er in totaal 8 maps, die al dan niet gespiegeld waren, waardoor er een totaal was van 16 ‘verschillende’ maps. In Diablo III worden de werelden echter willekeurig gegenereerd aan het begin van elk potje, zodat het nooit twee keer hetzelfde wordt. Aangevuld met scripted events en vijanden die allemaal een unieke aanval en strategie hebben, moet dit er voor gaan zorgen dat elk potje Diablo III even uniek als intens is.

De wereld van Diablo III is interactief. Dat betekent dat sommige delen kapot kunnen en andere in je voordeel kunnen werken. Zo is het mogelijk om wankele constructies in te laten storten, zodat je je niet langer druk hoeft te maken om een horde zombies die eronder staat. Ook heeft Blizzard tal van nieuwe gebieden toegevoegd aan de wereld van Sanctuary, waardoor er ook voor de hardcore fans nieuw materiaal te zien is.

Wat verder nieuw is in Diablo III is het skill-rune systeem. De runes maakte hun entree al in Diablo II, maar toen waren ze slechts beschikbaar om in items te stoppen. Het skill-rune systeem zorgt er voor dat aan elke skill een rune gebonden kan worden, zodanig dat de skill eigenschappen van de rune overneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Damage-rune die je combineert met een Teleport-skill, zodat je schade aanricht zodra je Teleport gebruikt. Of een Multi-rune, waardoor een aanval niet eens maar vaker gebeurt met één druk op de knop.

Voorlopige conclusie
Gezien het wereldwijde enthousiasme kan Diablo III haast niet meer floppen. Blizzard weet goed gebruik te maken van hedendaagse technieken om dit nieuwe deel uit de serie opnieuw tot een succes te maken. Innovaties zoals de health orbs en skill-runes moeten de gameplay nog verder verfijnen, zodat de Diablo III de meest ultieme Diablo-ervaring ooit wordt.

Diablo III zal op een nog onbekende datum verschijnen voor de PC.

 1.   
  Mwehmweh's avatar

  Ik wacht al moeilijk lang op dit spel, zal wel eind 2009 verschijnen

 2.   
  Darkknight's avatar

  Mwehmweh schreef, "Ik wacht al moeilijk lang op dit spel, zal wel eind 2009 verschijnen"

  ik hoop niet dsat het nog zo lang duurt

 3.   
  JPO's avatar

  correct me if im wrong….

  maar is er niet gesproken over een béta van diablo III die eerst zal verschijnen?
  mocht er geen beta komen dan ben ik bang dat het weleens 2010 zou kunnen worden voordat de game in de schappen staat, en dan denk ik niet begin 2010 🙁

  In de tussentijd blijf ik nog een tijdje Diablo II spelen! Kan het spel niet meer installeren met de cd 😛 maar hij draait nog steeds!
  (op de website van Diablo II is een patch te vinden waarmee je zonder cd kan spelen)
  maar mijn cd speelt t spel nog af dus ik laat em erin zitten tot ie niet meer kan 😛