Gamersnet.nl

Onderzoek: geweld maakt games niet leuker

Dat games als Grand Theft Auto gewelddadig zijn weet iedereen. En dat het ook erg leuk is om te doen weet ook iedereen. Volgens een studie van de Universiteit van Rochester blijkt dit echter niet het geval te zijn.

Zo hebben ze een onderzoek gedaan met 2670 gamers. De universiteit liet ze games spelen als Team Fortress 2, Halo 3 en World of Warcraft. Volgens een reportage speelden de gamers ook twee versies van Half-Life 2, waarvan één geweldloos was gemaakt en de ander was de normale versie. Het onderzoek liet blijken dat de game zonder bloed met evenveel plezier werd gespeeld als de game met bloed. Vijf procent reageerde daarentegen wel fanatieker op het digitale geweld, maar het is toch een klein deel tegenover de rest. Misschien fantaseerde het gros het bloed er gewoon bij.

Of dit onderzoek daadwerkelijk zoden aan de dijk kan zetten met betrekking tot geweld in games moet nog blijken, maar een Grand Theft Auto waar de voetgangers allemaal precies op tijd wegspringen voordat je ze raakt en waar je al je missies geweldloos moet oplossen is hopelijk geen toekomstbeeld.