2009 Fast Forward: PROTOTYPE

Ik, persoonlijk, zou er niet veel problemen mee hebben als ik een stel gave superkrachten tot mijn beschikking zou hebben, integendeel zelfs. Alex Mercer beleeft echter geen vrolijke tijd met deze krachten. Hij is een mislukte mutatie ondergaan en nu zoeken speciale elite-eenheden hem en is zijn geheugen niets minder dan vergaan. Welkom in PROTOTYPE.

New York opnieuw de lul
Als er één stad is die vaak de klappen vangt in films of games, dan is het New York wel. Ook in PROTOTYPE wordt New York geteisterd door kwaaltjes: een muterend virus verspreidt zich snel in de stad en de media wordt op den duur ook stilgelegd, zodat de overlevenden geen informatie kunnen ontvangen. In deze puinzooi zul jij als Mercer informatie verzamelen over je verleden en zul je de stad ook moeten beschermen tegen het verspreidende virus dat vooralsnog geen bron kent. De elite-eenheid BLACKWATCH blijkt echter bekend met het virus, en zij zijn er van overtuigd dat jij de oorzaak van alle chaos bent. En als ze jou niet te pakken krijgen, dan gooien ze heel New York wel plat om het virus tegen te gaan. Een ietwat gewelddadige aanpak, maar ook een hele goede reden om het tegen BLACKWATCH op te nemen nu ze je toch al niet bepaald meer mogen.

Een beetje van dit, een beetje van dat
Alex’ arsenaal aan moves is niet gering te noemen, mocht je het inmiddels nog niet begrepen hebben. Zo heeft hij wat normale vaardigheden, denk aan het parcourrennen in de stijl van Mirror’s Edge en het gebruiken van stealth om mensen geruisloos af te maken. Maar Alex kent ook een stel paranormale krachten die hij heeft verkregen tijdens zijn mutatie. Neem nou Alex’ vlijmscherpe klauwen, waarmee hij met al het gemak van de wereld vijanden kan omleggen, of zijn metershoge spikes, die hij de grond in slaat om vervolgens verderop boven de grond omhoog te rijzen, elke omstander doorborend. Verder kan Alex ook andermans vorm aannemen en zijn nuttige wijsheid opnemen door deze te consumeren. Dit zal waarschijnlijk veelvoudig nodig zijn voor het vele sneaken in de game, terwijl de andere abilities nodig zijn voor het ruige werk en alle harde actie in PROTOTYPE.

[SCREENSHOTS]
Het blijft echter niet bij je gemuteerde biowapens, want PROTOTYPE suggereert namelijk ook dat je de interactieve omgeving gebruikt. Steel een tank een domineer de grond of beklim een gebouw om op een gevechtshelikopter te springen en daarmee de lucht onveilig te maken. En mocht je nou geen zin hebben in het ‘normale’ gebruik van deze apparatuur, dan smijt je het gewoon richting je vijanden, zo’n tank komt immers allerminst pijnloos aan. De straten van New York Manhattan staan klaar om door te free roamen en alle objecten in de omgeving smeken om je aandacht. Maak je keuzes echter wel snel en verstandig, want zowel de mutanten als de soldaten van BLACKWATCH tonen geen genade eenmaal in een gevecht belandt. Deze game kent in ieder geval een afwisselende gameplay, daar mogen we vanuit gaan.

Voorlopige conclusie
PROTOTYPE is wreed en ruig, precies zoals we het graag terugzien in games. De game is echter al tijden in de maak en we horen de laatste periode niet veel meer over deze killergame. We zullen waarschijnlijk nog een tijdje moeten teren op oude beelden van de game, voordat we aan de slag mogen met de uiteindelijke versie van het spel. De game zal duidelijk een hoop verschillende gameplay elementen kennen, maar of die allemaal naadloos in elkaar haken moet allemaal nog maar blijken. Ik blijf sceptisch en zeg dat PROTOTYPE een heel erg goed spel zou kunnen worden, maar het zal zich toch eerst moeten bewijzen.

PROTOTYPE komt in het tweede kwartaal van 2009 uit voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

  1.   
    game_expert's avatar

    lijkt me wel wat ! 🙂

  2.   
    RinusReetRidder's avatar

    Dit wordt echt tof, lekker free roaming actie 8)

  3.   
    Rickass93's avatar

    Lekkere brute actie! Kan niet wachten om deze te spelen.

  4.   
    Pumbajeffrey's avatar

    ja elke keer als prototype in beeld komt begin ik weer kinderlijk te giechelen 😛

  5.   
    forzaa's avatar

    deze game ziet er vet uit
    alleen noch afwachten hoe de sfeer gaat zijn