2009 Fast Forward: Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Hoewel de Nintendo DS tot dusver het strijdtoneel is van vriendelijke producten zoals Brain Training, Nintendogs, Super Mario en Pokémon, wil Rockstar Games deze trend gaan doorbreken met Grand Theft Auto: Chinatown Wars.

Volwassen
Grand Theft Auto: Chinatown Wars wordt ontwikkeld door Rockstar Leeds, de developer die eerder al Grand Theft Auto: Liberty City Stories en Grand Theft Auto: Vice City Stories afleverde, twee hele behoorlijke games voor Sony’s handheld de PSP. De hegemonie van de Nintendo DS is echter niet te ontkennen en hoewel de PSP een volwassener uitstraling heeft en qua hardcore gaming misschien een grotere afzetmarkt, verschijnt Grand Theft Auto: Chinatown Wars exclusief voor de Nintendo DS.

De game zal zich afspelen in een hedendaags Liberty City vanuit een isometrisch perspectief, hoewel de camera gewoon driehonderdzestig graden te draaien is en we hier dus met een driedimensionaal spel te maken hebben. De graphics zijn overladen met een cell-shaded sausje, maar het zal geenszins een kinderachtig spel worden. Chinatown Wars krijgt “gewoon” een 18+ rating mee, kent brute wapens, zoals een kettingzaag en vlammenwerper, en bevat bovendien een minigame waarin je drugs moet dealen.

Touch screen
Andere minigames in Chinatown Wars zullen bestaan uit bijvoorbeeld het hotwiren van een gestolen auto, of het inbreken in een gebouw door het beveiligingssysteem te hacken. Hierbij wordt uiteraard het touch screen gebruikt, evenals bij het besturen van je PDA, waarop alle informatie zal worden weergegeven. Deze zakcomputer, die bijvoorbeeld de minimap bevat, zal op het onderste scherm worden weergegeven, terwijl de actie op het bovenste scherm plaatsvindt. Voor zover bekend zal de stylus niet gebruikt worden om mee te lopen.


Rauw en hard
Over de verhaallijn of de hoofdpersoon is nog veel onduidelijkheid. Maar aangezien we hier met Rockstar te maken hebben, zal het allemaal wel goed komen. Grand Theft Auto: Chinatown Wars wordt zeker geen kinderachtig spel. Dan Houser, directeur en mede-oprichter van Rockstar, heeft al verteld dat deze Grand Theft Auto qua actie niet anders wordt dan andere spellen in de serie.

Nintendo zou zelfs expliciet hebben gevraagd geen Grand Theft Auto-game te maken die bij het speelse imago van de fabrikant past, maar een rauwe en harde titel die je verwacht bij het horen van de titel. Uiteraard heeft men de gameplay wel aangepast aan de handheld. Zo zijn de missies kort maar krachtig en meteen te herstarten en heeft men goed nagedacht hoe alles zo goed mogelijk op het kleine scherm weergegeven kan worden.

Voorlopige Conclusie
Hoewel Rockstar Leeds hier aan het roer staat en niet Rockstar North, die verantwoordelijk was voor alle console-versies van Grand Theft Auto, twijfelen we er niet aan dat Grand Theft Auto: Chinatown Wars een zeer solide product gaat worden. De studio in Leeds heeft al voldoende ervaring met het ontwikkelen voor handhelds en lijkt deze game bijzonder serieus te nemen.

Het feit dat Chinatown Wars groter zal gaan worden dan Liberty- en Vice City Stories geeft dit al aan, net zoals de online-functionaliteit die er in zit. Het is helaas nog niet bekend of dit om een volwaardige multiplayermodus gaat, of slechts om het uitwisselen van statistieken en ranglijsten. In ieder geval krijgen we over een ruime twee maanden een hele lekkere Nintendo DS-titel voorgeschoteld, en niet eens van Nintendo zelf.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars verschijnt op 20 maart, exclusief voor de Nintendo DS.

  1.   
    mitchelltje9's avatar

    eindelijk is een leuke game voor de ds 😀

  2.   
    JonsoN's avatar

    Inderdaad..

  3.   
    ckerigon's avatar

    hmm ik wil deze game zoooo graag…!!

    even offtopic:
    Waarneer komt de dsi nou?

  4.   
    /DareDevil's avatar

    Best vet voor een DS game 😀

  5.   
    Maotes's avatar

    Geen nieuws voor mij. Ik wist het allang :lol:. Toch boeid het me echt. Als je bijvoorbeeld naar de gameplay kijkt (screenshots) dan zie je dat het van bovenaf gespeeld word, net zoals de eerste GTA. Dat vind ik dan wel wat minder, maar ik denk dat het een goede game word.

    Volgens mij heeft een GTA game niet echt ”gefaald”. Sommige waren minder, maar die verkochten ook heel goed. Ik denk dat dit 1 van de Bestsellers word voor GTA :).

  6.   
    KangsI's avatar

    In mijn ogen moet je dit soort games gewoon van de handhelds af houden. DS enz zijn echt voor de wat simpelere spellen die je even snel tussendoor of onderweg kan spelen. Spellen zoals bijv Pokemon vroeger op de gameboy succesvol waren.