Interessante verschuivingen zichtbaar in Valve’s hardware-enquête

Zoals elke maand heeft Valve ook in november haar achterban via Steam gevraagd om informatie over hun hardware ter beschikking te stellen. De cijfers laten enkele interessante verschuivingen zien ten opzichte van de voorgaande maanden.

Zo is er een grotere toename van multiple-core processoren en een grotere afname van single-core processoren. Die laatste categorie bevat zo’n 40% van de markt, tegenover een kleine 60% voor multiple-core processoren. Het aandeel van de multiple-core processoren is op zijn beurt weer onderverdeeld in 2, 3, 4 of 8 kernen. De cijfers laten zien dat met name dual-cores populair zijn, hoewel ook de quadcores steeds meer opkomen. Systemen met 8 processorkernen zijn zelfs onder Steamgebruikers schaars; slechts 0.07% van alle gebruikers beschikt over een dergelijk systeem. Overigens bezit Intel een kleine 64% van de processor markt, tegenover een flinke 36% van AMD.

Op het gebied van grafische kaarten ligt Nvidia aan kop qua populariteit. Maar liefst 65% van de markt kiest voor een Nvidia kaart, tegenover 27% voor ATI/AMD. Verder is Microsoft’s Windows XP 32-bit nog steeds veruit het populairste besturingssyteem met 68% van de gebruikers achter zich. De opvolger Windows Vista sluipt echter dichterbij. Met een toename van een klein procentpunt over de afgelopen maand staat Vista 32-bit nu op een flinke 23%. Daarmee is ook een toename zichtbaar in het aantal DirectX 10 systemen. Onder Steamgebruikers kan op dit moment zo’n 22% gebruikmaken van DirectX 10.

Als je nog meer details wilt lezen over de systemen van Steam-gebruikers klik je hier.

 1.   
  R1chardTM's avatar

  Ik wist niet eens dat er 8 core processoren waren :lol:.

  Maar dat maar 22% van alle mensen die meededen Directx10 hadden vind ik er weinig, want ik dacht dat het nu wel rond de 40% zal zitten. Ach ja ik zal wel gek zijn :-?.

 2.   
  Daiben's avatar

  dat zijn moederborden met meerdere socket slots’s

 3.   
  nanathan's avatar

  Zeer interessante verschijvingen maar ook redelijk logische verschuivingen.

 4.   
  7lotus94's avatar

  uitvindingen gaan en komen 😉