Lucasarts: Fracture is een game van het Gears-niveau

Als het aan Lucasarts ligt is Fracture een game rechtstreeks van het Gears of War-niveau, althans, dat statement maakt executive producer Shara Mille in een interview:

  “When we’ve done focus groups people have said, ‘This is definitely a Gears quality game’ and ‘Why can’t I have terrain deformation in Halo?’ So it’s great to be compared to those really well loved games. For a new IP I think that we’ve done a great job of evoking in people’s minds that it’s a game of that calibre. It’s very risky for people to take a chance on a new IP and so we wanted to get out there and be unique at a time when people could focus on our game.

Aldus Miller. Vanaf vandaag kunnen wij gamers ook beoordelen of Fracture ook daadwerklijk op één lijn zit met het alom geliefde Gears of War.

Het verhaal van Fracture speelt zich af tijdens een periode van wereldwijde ecologische en seismologische chaos in de 22e eeuw, waarin de Verenigde Staten in tweeën is verdeeld door de “Great Flood”. Beide helften zijn volledig op zichzelf aangewezen in deze strijd. Het Oosten staat bekend als de Atlantic Alliance, als symbool voor hun verbond met Europa, en gelooft in overleven door cybernetics. De andere kant van het overstroomde continent, het Westerse deel van de VS, is omgedoopt tot de Republic of Pacifica en heeft zich verenigd met Azië. De leiders van dit gebied denken te overleven door effectief het DNA van inwoners te herstructureren, een methode die door de Atlantic Alliance wordt verafschuwd.

In het jaar 2161 geeft de nieuw aangestelde president de opdracht om een aanval uit te voeren in het centrum van het Pacifisch gebied: midden in de droogstaande San Francisco Bay. Deze aanval leidt tot het ondenkbare: een extreem conflict met wereldwijde betrekkingen wordt uitgevochten op Amerikaans grondgebied. Een soldaat die voorop gaat in de strijd is Mason Briggs, een expert met explosieven en wapens waarmee elk terrein volledig veranderd kan worden. Briggs verwoest niet alleen al het land dat hij tegenkomt, hij verandert het eveneens om er strategisch voordeel mee te behalen. Hierdoor zal Fracture een volledige ‘unscripted’ opzet krijgen.

Wetenschappers hebben nieuwe wapens ontwikkeld om het land volledig te deformeren en deze wapens worden door Briggs maar al te graag ingezet om het gebied strategisch te veranderen. Zo is er de tectonische granaat, waarmee grond omhoog geschoten wordt om zo nieuwe gebieden toegankelijk te maken. Daarnaast heb je een vortex granaat, waarmee een tornado-effect gecreëerd kan worden. Altijd handig als je omringd wordt door vijanden. Ook heb je een ‘Boulder Ball’ tot je beschikking, waarmee je een grote bal van steen voor je uit kan laten denderen. Ten slotte is er ook nog een alternatieve aanval mogelijk met je rocket launcher, waarmee je extreme kraters kunt veroorzaken dankzij subsonische stralen.

Naast al deze extreme wapens, waarmee je als speler dingen kunt doen die voorheen ondenkbaar waren, strijden er aan elke kant van het conflict nog soldaten. De genetisch sterkere soldaten van de Pacific forces aan de ene kant tegen de Atlantic Alliance soldaten, zoals Briggs, die met een meer ‘traditionele’ methode strijden dankzij cybernetics. Deze verschillende bovenmenselijke aanpakken resulteren in een tactische strijd om het conflict op te lossen.

Fracture is vanaf vandaag te koop voor zowel de PlayStation 3 als Xbox 360.

 1.   
  mrxthereal's avatar

  Ik geloof toch dat de eerste paar reviews er geen Gears of War – cijfer aan hebben gehangen :O.

 2.   
  NightHawk's avatar

  Toch niet hoor, denk ik toch, de demo was echt kut. Als je echt terrain deformation wilt wacht dan gewoon op Red Faction Guerilla, daar gebeurt het dan nog es dynamisch ook.

 3.   
  GutZilla's avatar

  Als ze deze game even goed kunnen maken als de in mijn opinie super vette game Star Wars the force Unleashed ben ik tevrede! 😉

 4.   
  Tom's avatar

  GutZilla schreef, "Als ze deze game even goed kunnen maken als de in mijn opinie super vette game Star Wars the force Unleashed ben ik tevrede! 😉 "

  Dat de game wordt gemaakt door LucasArts wil nog niet meteen zeggen dat het een soort Star Wars gehalte gaat bevatten, The Force is vooralsnog afwezig in Fracture. 😉

 5.   
  Koen's avatar

  Ik vind het een beetje raar dat je in zo’n moderne wereld speelt en dat je dan vervolgens alleen wat grond kan verplaatsen. Uit de demo leek mij dat grondgedoe het belangrijkste van het spel en ik vond het dus ook niet veel bijzonders.

 6.   
  delta62's avatar

  zow, harde uitspraak 😉

 7.   
  Headdy NL's avatar

  Zo die durft!

 8.   
  martyntjee's avatar

  ”delta62″ schreef, "zow, harde uitspraak 😉 "

  was ook 1e wat ik dacht 😮

 9.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Eerst zien dan geloven, want we hebben allemaal Gears 1 meegemaakt!