Gamersnet.nl

Nieuwe chip moet het einde betekenen van het piraterijprobleem

De oprichter van Atari, Nolan Bushnell, liet onlangs bij een conferentie weten dat hij de oplossing gelooft te hebben voor de massale en ernstige piraterij-problemen die de PC-gamingmarkt naar verluidt blijft schaden. De Trusted Platform Module, oftewel de TPM chip, moet de nachtmerries van vele developers die voor vooral de PC ontwikkelen, wegnemen.

Op de moederboards van veel computers die nu uitkomen, zit deze TPM chip geheim in de hardware verwerkt. Door gebruik te maken van deze chip zouden gamebedrijven hun media voortaan met een absoluut verifieerbare controle kunnen coderen; denk aan een cd-key on steroids. Volgens de woordvoerders moet dit hele systeem onkraakbaar zijn en kunnen hackers niet om het dubbele systeem heen. Keys kunnen niet op internet worden verspreid omdat ze simpelweg eenmalig gelden.

Nu hebben we vaker gehoord dat iets “niet te hacken” viel, waarna het doodleuk na een week werd gekraakt. Of dit nieuwe systeem dus inderdaad zo onfeilbaar is als wordt geacht, zullen we moeten afwachten. Wellicht dat de bedrijven de kracht van het internet wat minder onderschatten dan voorheen en dat Bushnell welonderbouwde uitspraken heeft geleverd, of misschien zien we binnen een maand alweer een oplossing voor dit “revolutionaire” geneesmiddel van de gamepiraterij. Only time will tell.