Gamersnet.nl

Grand Theft Childhood: niet-gamers gewelddadiger dan gamers

Het is weer eens wat anders dan anders; uit onderzoek is gebleken dat jongeren die niet gamen meer kans hebben op het vertonen van gewelddadig gedrag dan jongeren die wel gamen. Deze verrassende conclusie hebben onderzoekers getrokken na een grootschalig Amerikaans onderzoek. Bij dit onderzoek werden meer dan 1.250 kinderen en 500 ouders ondervraagd over hun gewoontes met betrekking tot gamen. Hieruit kwam naar voren dat jongeren die gewelddadige games spelen over het algemeen juist niet agressief zijn in het dagelijkse leven.

Een verklaring hiervoor is dat dit komt doordat er bij het gamen vaak samen moet worden gewerkt met andere gamers, waardoor jongeren die gamen makkelijker sociale contacten leggen. De jongeren die niet gamen hebben dat minder en hebben daardoor een grotere kans om gewelddadig gedrag te vertonen. Dit alles geldt echter niet voor jongeren die meer dan 15 uur per week gewelddadige games spelen. Deze jongeren hebben namelijk een even grote kans om gewelddadig gedrag te vertonen als jongeren die helemaal niet gamen.


Uit dit onderzoek blijkt minder verrassend dat meisjes gewelddadige games ook leuk vinden, net zoals jongens. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in het boek ‘Grand Theft Childhood’, dat is geschreven door de psychologen Lawrence Kutner en Cheryl Olson.