Grand Theft Auto IV onder vuur in Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is de storm die Grand Theft Auto IV heet nog lang niet gaan liggen. Terwijl de game maximaal verkoopt, klinken er ook steeds meer negatieve geluiden uit de andere hoek. Het mag geen verrassing heten dat Jack Thompson, advocaat in Miami, hier een aandeel in heeft, maar ook CNN doet nu een flinke duit in het zakje. Glenn Beck probeert met name ouders er van te overtuigen dat Grand Theft Auto IV een verwerpelijk product is en geeft enkele voorbeelden. ‘De game promoot hoeren in elkaar slaan met een baseballknuppel, politieagenten neermaaien met een kettingzaag en moorden in het algemeen’. Oordeel zelf… heeft de man een punt of niet?

Spelers betreden in Grand Theft Auto IV opnieuw Liberty City, maar dit keer in de schoenen van de Oost-Europese immigrant Niko Bellic. Niko is gelokt door zijn neef met de belofte van grote huizen, glimmende auto’s en andere luxes die men zich in Oost-Europa niet kan veroorloven. Eenmaal aangekomen blijkt neef echter te wonen in de ghetto, rijdt enkel de rijke elite in luxe auto’s en blijkt Amerika even corrupt als thuis. Niko komt terecht in het maffiacircuit en moet de al de rommel van zijn neef opruimen.

Om dat te doen maakt Niko gebruik van zijn mobiele telefoon. Daarmee kan je nu mensen bellen om missie’s aan te nemen, radio te luisteren en date’s te regelen. Om overal in de stad te komen kan je auto’s beroven, maar nu ook gewoon de taxi nemen. Dit allemaal in de naam van realisme, want GTA IV is opeens een stuk minder cartoonesk dan zijn voorgangers. Liberty City is natuurlijk niet hetzelfde als in GTA III. De stad is veranderd en is nu meer het evenbeeld van de metropool New York dan voorheen. Belangrijk is dat het spel zich meer verticaal af zal spelen: spelers kunnen alle gebouwen op, brandtrappen nemen enzovoort, om weg te komen van de politie.

GTA IV is inmiddels verschenen voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Zeer binnenkort kun je de review verwachten van deze game.

  1.   
    Sp33dy's avatar

    Moeten ze die video’s van Saints Row 2 ook is even gaan bekijken daarin zie je alleen maar hoe je mensen kan vermoorden.

  2.   
    ckerigon's avatar

    manhunt 2, Resident evil, mario die slaat grote bowser… ๐Ÿ˜› zelda ( want strax gaan de kindertjes nog met keukenmessen rondslingeren ja ga zoo door dan !!

    echt domme mensen man

  3.   
    GraveDevil's avatar

    Wat boeit et? Et is tog virtueel? Je hebt natuurlijk van die eikels als hun die virtueel niet kan onderscheidein in real life..

  4.   
    meatball's avatar

    http://www.spitsnieuws.nl/archives/tech/2008/05/nietgamers_zijn_gewelddadiger.html

    als ze dit ook eens lezen:P

    dom volk daaro

  5.   
    Codename_black's avatar

    jack heeft aandacht tekort

    En terecht dat GTA die missie met meneer thompsen er in heeft gedaan!! ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ™‚

  6.   
    JonsoN's avatar

    Waardeloze mensen…

  7.   
    Nuckey's avatar

    JonsoN schreef, "Waardeloze mensen…"

    Ja inderdaad, ik snap dan ook niet waarom ze het gewoon niet opgeven ๐Ÿ˜ฎ

  8.   
    Kaassouffl3's avatar

    Ach, dit zag ik aankomen xD Gewoon laten zeuren die mensen.

  9.   
    Koen's avatar

    Ik geloof best dat games bij sommige kinderen slechte invloed kan geven en dat ze gewelddadiger worden. Maar ik denk dat het bij die kinderen niet alleen de games zijn. Het is een opeenstapeling van verschillende dingen zoals een slechte opvoeding, gepest worden enz. Gaan zeggen dat deze mensen dom zijn vind ik raar, want ze hebben ergens wel een punt.

  10.   
    Cyart's avatar

    het blijven amerikanen ๐Ÿ™„

  11.   
    gappower's avatar

    Gta is idd heel aggresief ๐Ÿ˜‰

  12.   
    Niekolaas's avatar

    Koen schreef, "Ik geloof best dat games bij sommige kinderen slechte invloed kan geven en dat ze gewelddadiger worden. Maar ik denk dat het bij die kinderen niet alleen de games zijn. Het is een opeenstapeling van verschillende dingen zoals een slechte opvoeding, gepest worden enz. Gaan zeggen dat deze mensen dom zijn vind ik raar, want ze hebben ergens wel een punt. "

    Helemaal mee eens, ik denk ook dat er best kinderen/volwassen zijn die door game of films kijken geweldadig worden maar dit is zo’n kleine groep dat je het daar niet over moet gaan hebben. Het spel is gewoonweg in het nieuws omdat zoveel mensen het gekocht hebben en dat niet alleen er zijn nog veel meer spellen die stukken geweldadiger zijn en daar hoor je nooit iets van. Ik denk dat het meer aan de ouders ligt, je weet immers wel of je eigen zoon of dochter met deze spellen om kan gaan ofniet, kunnen ze dat niet dan moeten ze maar wachten tot ze 18 zijn en kopen ze het dan zelf….

  13.   
    LXZ-76's avatar

    Dat het een mogelijkheid is wil niet zeggen dat GTA IV het promoot. Het promoot juist de vrijheid om zelf te doen en laten wat je wil.

  14.   
    Codename_black's avatar

    gappower schreef, "Gta is idd heel aggresief ๐Ÿ˜‰ "

    Wtf?! dat valt reuzen mee als je kijkt naar call of duty kan je die ook aggresief noemen~!!!

  15.   
    plesticmen's avatar

    ze ijiken wel niet wijs dan kan je net zo goed geen games meer maken.
    ze zeggen toch zo vaak het is maar een spellentje!!

  16.   
    Tollos's avatar

    ik vind het juist mooi aan GTA 4 dat je dingen kunt doen die je niet in het egt moet flikken, of je die dingen dan ga promoten, ik denk het niet

  17.   
    JPO's avatar

    politieagenten neermaaien met een kettingzaag

    kan glenn beck mij vertellen waar ik deze motorzaag kan vinden?

  18.   
    NightHawk's avatar

    … en hoe zijn die voorbeelden die mnr. jerk thompson aanhaalt dan uitgevoerd? Met wapens toch, die je zomaar mag kopen in de VS. En het is zelf bewezen dat die Virginia-tech moordenaar geen cs speelde, het enige spel dat hij speelde was Sonic.

    Maar toch voor alle duidelijkheid, de media stinkt en zullen altijd alles uitvergroten en hetgeen wat populair is zonodig af te breken of om nog meer populair te maken, ze zouden beter es Manhunt of Condemned spelen, dat zijn pas brute games (niet dat ik zeg dat ze moeten worden afgeschaft.)

    En het is nog steeds je keuze om die hoer nu te killen of niet, je moet ook geen politie vermoorden, het is je eigen keus. En je kan de seks niet eens zien, wat een mongool, oral en anal sex, ja tuuurliijk.
    Ach ja, kga nu nog een beetje verder GTA4 spelen ๐Ÿ˜› (sorry voor de lange post)

  19.   
    ps3 gek's avatar

    Mijn vader vond het wel lachen. Kom op het is allemaal nep! Ik bedoel, je geeft zo’n game niet aan een achtjarig kind. ๐Ÿ˜ณ

  20.   
    Capp's avatar

    Dat is GTA.. En er staat tog op van 18+ ? ๐Ÿ˜•

  21.   
    ms13694's avatar

    gappower schreef, "Gta is idd heel aggresief ๐Ÿ˜‰ "

    huh, er duizenden geweldadige games ๐Ÿ˜• en ze komen hier trouwens wel een beetje laat mee hoe lang bestaat GTA al niet?! ๐Ÿ˜• ๐Ÿ˜ก ๐Ÿ‘ฟ

  22.   
    Alias's avatar

    ‘De game promoot hoeren in elkaar slaan met een baseballknuppel, politieagenten neermaaien met een kettingzaag en moorden in het algemeen.’

    De game promoot volgens mij helemaal niks promoten is reclame maken (en volgens mij zie je nergens in de game staan 3 hoeren knuppelen 2 betalen), het is mogelijk in de game ja maar het is aan jouzelf de keuze of je dat doet. Aangezien het grote meerendeel de realiteit kan scheiden van de fictie vind ik dat ze niet zo’n ophef moeten maken over games.

  23.   
    JPO's avatar

    ๐Ÿ˜› ook al is het wel humor hoor ๐Ÿ˜› om (let op: IN HET SPEL!!!!) eerst $110 aan een hoer uit te geven die daarna door het hoofd te schieten en daarna je geld weer terug te pakken ๐Ÿ˜†

    maar ik moet zeggen dat het daarna niet in me is opgekomen om naar buiten te lopen een wapen te kopen en de dichtst bijzijnde hoer neer te maaien, dit ook omdat ik ingame achtervolgt werd door de politie natuurlijk en dus geen tijd had om dat wapen te kopen.

    Het enige wat ik vandaag gedaan heb en wat ik in het spel ook meerdere malen heb gedaan is sochtends vroeg in de auto naar men werk rijden (te hard net zoals ingame…), men werk doen en smiddags weer naar huis waar ik savonds ga slapen om mijn dag te saven… ๐Ÿ˜†

  24.   
    triniton's avatar

    ja weet je het is wel waar wat hij zegt maar het is maar een kleinegroep mensen die er een zwak voor hebben dus ik snap het ook niet ๐Ÿ˜•

  25.   
    pertie's avatar

    Wat maakt het uit?

    ze kunnen niets tegen doen, en dit is goede reclame voor die game.

    Waar sommige zich druk over kunnen maken.

  26.   
    jungler's avatar

    blablabla wa een zeveraar ๐Ÿ˜†

  27.   
    PaNNa's avatar

    ”kitt.h.3″ schreef, "manhunt 2, Resident evil, mario die slaat grote bowser… ๐Ÿ˜› zelda ( want strax gaan de kindertjes nog met keukenmessen rondslingeren ja ga zoo door dan !!

    echt domme mensen man"

    Punt. Maar Resident evil zijn niet echt levenden die je overhoop knalt .

  28.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    *Zucht* en *Zucht* Ik speel GTA omdat ik daar geweldadige dingen (wat ik gewelldig vind) kan doen die ik niet in het echte leven KAN doen omdat ik slim genoeg ben ๐Ÿ™„

  29.   
    meatball's avatar

    triniton schreef, "ja weet je het is wel waar wat hij zegt maar het is maar een kleinegroep mensen die er een zwak voor hebben dus ik snap het ook niet ๐Ÿ˜• "

    amerikanen zijn tog allemaal zwak, en dan zijn het er wel 250/300 miljoen mensen:P

  30.   
    martijnvi1's avatar

    die Jack Thompson verliest zijn baan als er niet zulke spellen als deze uit zouden komen.

  31.   
    Masco's avatar

    Koen schreef, "Ik geloof best dat games bij sommige kinderen slechte invloed kan geven en dat ze gewelddadiger worden. Maar ik denk dat het bij die kinderen niet alleen de games zijn. Het is een opeenstapeling van verschillende dingen zoals een slechte opvoeding, gepest worden enz. Gaan zeggen dat deze mensen dom zijn vind ik raar, want ze hebben ergens wel een punt. "

    je haalt de woorden uit me mond!

  32.   
    XGT_Spider's avatar

    Tis amerika!
    Alle amerikanen zijn gek.
    Wrm zo een ophef over dit spel als meerendeels van de bevolking met wapens loopt te slingeren.

  33.   
    Gerjann's avatar

    wooo heb je een kettingzaag dan! hoe kom je eraan? ๐Ÿ™‚ Is enige wat ik belangrijk vind aan dit bericht! ๐Ÿ˜›

  34.   
    S.I.D.'s avatar

    GTAIV:FICTIEF GEWELD,AMERIKA REALISTISCH GEWELD,
    Amerikanen weer met hun gezeik altijd overal op de planeet alles en iedereen platgooien,meeste porno verspreiden maar owee als er een spel met fictief geweld uitkomt ๐Ÿ˜ก

  35.   
    Faex's avatar

    [/quote]… heeft de man een punt of niet ))

    NEE hij HEEFT ZEKERRRR GEEN PUNT**** WAT DOm zeg om over zo’n game aandacht te gaan trekken

    ((hij krijgt vast geen aandacht van zijn vrouw)))) ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚

  36.   
    Tadao's avatar

    excuseert u mij voor m’n taalgebruik maar:
    STELLETJE ZEIKWIJVEN!!!-.-lompe amerikanen,zeker hun ”innerlijke europeaan”?:P

  37.   
    GameAC's avatar

    Pardon, kettingzaag?! Die is er niet eens…

  38.   
    Tha Destiny's avatar

    XGT_Spider schreef, "Tis amerika!
    Alle amerikanen zijn gek.
    Wrm zo een ophef over dit spel als meerendeels van de bevolking met wapens loopt te slingeren."

    Ben jij nou zo dom of ben ik nou slim?

    Hoeveel Amirikanen ken jij persoonlijk?

  39.   
    Pack Leader's avatar

    Hij heeft gelijk. Maar ook de tegenpartijd die zegt, het is maar nep en kijk dan naar al die andere spellen. Er zijn idnerdaad altijd gekken (zoals eerder genoemd) die de werkelijkheid niet van het virutele gebeuren kunnen onderscheiden (willen onderscheiden). Daarom zegt die man ook deze dingen. 1 Persoon verziekt het voor de rest. Maar nog steeds vind ik !@#$ Baklap P:.

    Greetings ๐Ÿ˜‰

  40.   
    LHH's avatar

    daar is zoยดn rating voor (die iedereen negeert maar toch), bovendien zijn er zat games waarin gemept of geschoten wordt

  41.   
    zultrax's avatar

    Die gasten stellen mij eerder tot staat in moord dan een spelletje zoals GTA IV.

  42.   
    Soviet OsakaHugger's avatar

    Wat boeit het.. Als Oudere kinderen willen moorden met baseballknuppels en hoeren slaan..
    Laat ze lekker ๐Ÿ˜› Het is hun keuze ๐Ÿ™„

  43.   
    GraveDevil's avatar

    Als je steeds gaat zeggen dat et promoten is van hoeren in mekaar slaan met honkbalknuppels, komen ze vanzelf wel die dat doen. Zeg je gewoon helemaal niks, is de kans denk k kleiner dat dit gebeurt. Zij zijn de eikels die “kleine kinderen met GTA IV” aanzetten tot moord..

  44.   
    rudolf's avatar

    Als je het mij vraagt is deze man alleen maar reclame aan het maken voor het spel. Hij heeft het erover dat jongens door dit spel hun vriendin als vuil gaan behandelen, maar ik heb tot nu toe alle delen gespeeld en behandel mijn vriendin niet als vuil en heb ook nog nooit een politie agent in tweeรซn gezaagd of in de fik gestoken. Als je het mij vraagt zet het spel niet aan tot moorden of prostitutie en als mensen wel moorden of naar de hoeren gaan na dit spel te hebben gespeeld dan deden ze dat daarvoor waarschijnlijk ook al. Laten we nou eens ophouden met het zeiken over games en laten we ons wat meer richten op de belangrijkere dingen in de wereld.

  45.   
    TotalPicnic's avatar

    hoeveel onderzoeken hebben nu al bewezen dat games niet beiinvloeden?

  46.   
    PRO Uzumyo's avatar

    dit is niet te geloven man strax willen zee zelfs de oorlog in irak nog op games afschuiven DOE EENS NORMAAL ze willen zo stadig aan gewoon dat we allemaal DORA EN DE JACHT NAAR HET VERDWENEN WASHANDJE geen spelen kom op sommegen vermoorde die hoer maar sommigen laten haar ook lopen das nou mooi je kunt het allemaal zelf beslissen maar gasten die mensen hadden vroeger niks anders dan pacman dus wete niet hoe leuk het is ze moge allemaal oprotte van mij en idd zulle sommige mensen echt dingen uit de game echt gaan doen maar och die hebbe dan zoiezo nooit echt gedeugd

  47.   
    xizaaR's avatar

    Koen schreef, "Ik geloof best dat games bij sommige kinderen slechte invloed kan geven en dat ze gewelddadiger worden. Maar ik denk dat het bij die kinderen niet alleen de games zijn. Het is een opeenstapeling van verschillende dingen zoals een slechte opvoeding, gepest worden enz. Gaan zeggen dat deze mensen dom zijn vind ik raar, want ze hebben ergens wel een punt. "

  48.   
    beltman's avatar

    Het maakt niks uit en als die ouders het gaan kopen staat er ook wel 18+ op

  49.   
    The Beaver's avatar

    Waarom zijn er altijd spelbrekers??, Naja laat die Witte Haan Maar Kletsen wij weten wel dat het allemaal nep is toch??:P

  50.   
    delta62's avatar

    Ze kunnen er gewoon niet tegen dat ze vroeger nooit games konden spelen. Dus mogen wij geen GTA IV spelen van ze. WTF!

  51.   
    SuperNova's avatar

    Wat een bende idioten, je moet niet per se de prostituee vermoorden. Dat ligt aan de keuze van de speler. ๐Ÿ™„

  52.   
    Bakura's avatar

    Zonder twijfel spraakmakender dan “Grand Theft Auto San Andreas”.