2008 Fast Forward: Viking: Battle for Asgard

PC-gamers kennen ontwikkelaar Creative Assembly van de diepe RTS-reeks Total War, maar met zijn nieuwe game Viking: Battle for Asgard voor de Xbox 360 en Playstation 3 gooit deze ontwikkelaar het over een hele andere boeg.

In Viking: Battle for Asgard speel je Skarin, een moedige Noorse strijder die zijn wapens heeft gepakt om een leger van levende doden in de pan te hakken. Dat leger is van de godin Hel. Die is boos, omdat ze uit het goddelijke land van Ashgard is geschopt en in Midgard, de wereld van de mensen, is beland. Zij stampt een leger uit de grond en trekt richting Asgard. Skarin wordt gekozen door godin Freya om het leger van Hel te stoppen. Het verhaal belooft niet al te ingewikkeld te worden, maar het team heeft wel laten weten dat ze het bronmateriaal, de Noorse mythologie, zeer serieus neemt. Verwacht dus wel allemaal authentieke tekens op muren, echte wapens en andere details waar het team zeer veel aandacht aan besteedt.

Machtig krijger én wijs generaal
Het verhaal is dus meer een leuke ‘back-drop’ voor de heftige actie. Gigantische legers van duizenden soldaten met ieder verschillende animaties moeten Viking gaan sieren. De ontwikkelaar heeft uitgebreid bestudeerd hoe legers zich in het echt voortbewegen en het moet dus een genot worden om twee legers te zien vechten. Maar er is meer te vinden in Viking dan alleen grote aantallen: de game moet ook tactische elementen bieden. Die zijn er niet zozeer tijdens de de één-op-één gevechten, maar wel op grotere schaal. Je kunt je troepen namelijk besturen en andere simpele commando’s geven.

Je kunt troepen verzamelen voor een grote veldslag of ze van verschillende kanten laten aanvallen om de vijand in te sluiten. Zelf sta je natuurlijk boven de normale soldaat en je kunt dan ook speciale doelen halen. Je kunt bijvoorbeeld je troepen laten verdedigen terwijl je zelf de machtige shaman van de vijand uitschakelt. Dan geef je het commando aan je troepen om door te stoten en de overwinning te behalen. Er is ook meer variatie: in een recente demo hebben we Skarin een dorp stilletjes zien infiltreren, een val zien zetten en pas toen de vijanden in de val waren gelopen zijn wapens zien trekken.

[SCREENSHOTS]

Zoete vrijheid
De game neemt je mee naar drie eilanden waar je mag gaan en staan waar je wilt. Ieder eiland is behoorlijk groot, maar gelukkig zijn er genoeg plekken waar je heen kunt flitsen om de reistijden minimaal te houden. Het grootste deel van de tijd die je zult besteden in de magische wereld van Viking, zal opgaan aan het doen van quests. Je zult nederzettingen moeten bevrijden, bepaalde punten ontdoen van levende doden, enzovoorts. Daarvoor word je beloond met extra troepen, die je nodig zult hebben in de spectaculaire gevechten die als afsluiter dienen voor elk hoofdstuk binnen de game. Je begint altijd in Skarin’s dorp waar je spullen kunt kopen, magie kunt leren en quests kunt aannemen.

Ik zou Viking: Battle for Asgard graag in een bekend hokje plaatsen, maar dat is onmogelijk. De game combineert verschillende elementen van verschillende genres op een unieke manier. Creative Assembly heeft tot nu toe besloten om vooral de spectaculaire gevechten te tonen, maar misschien komt de game daardoor iets te eenzijdig over. De game bestaat, in tegenstelling tot sommige hersenloze hakkers, namelijk niet alleen uit bloederig wapengekletter, maar ook uit het opbouwen van je personage en het commanderen van legers. Dit zijn aspecten van het spel die tot nu toe misschien een beetje onderbelicht zijn gebleven. Dat zijn juist de elementen die een groep gamers aantrekken dat zich normaal gesproken stort op RPG’s en RTS games. Gamers die waarde hechten aan gevoel voor detail in plaats van liters bloed. Met Total War heeft de ontwikkelaar die doelgroep op de PC al bereikt, maar of Viking deze doelgroep ook zal vinden op consoles, blijft voorlopig de vraag.

Viking: Battle for Asgard hakt in begin 2008 zijn weg naar de Xbox 360 en PlayStation 3.

 1.   
  Neolite's avatar

  nog niet veel over gehoort, maar als ik dat zo lees dan zou ik gek zijn om het niet in huis te halen. 🙂

 2.   
  RinusReetRidder's avatar

  Idd klinkt best bruut 8)

 3.   
  Odys's avatar

  Ziet er goed uit, maar na de teleurstelling die Ninety Nine Nights was weet ik wel beter om in de hype van dit soort games te geloven 🙄

 4.   
  PaNNa's avatar

  Dit is het eerste moment dat ik deze game titel zag , niet mis.
  Even wat trailers bekijken misschien is er dan een oordeel. 🙂