2008 Fast Forward: Turok

De naam Turok dook al ver in de vorige eeuw op als comic en vele jaren later ook in de vorm van games. Destijds draaide het vooral om een indiaan als hoofdpersoon, maar sinds Disney Interactive de rechten op Turok heeft overgenomen, pakken ze het totaal anders aan.

Herboren
De in het begin gebruikte toevoeging Rebirth in de titel, gaf haast symbolisch aan dat men met deze nieuwste Turok-game de franchise echt als herboren ziet. Nu heet de game weer gewoon Turok, maar de eerste grote verandering vind je al met de verhaallijn. Jij bent Joseph Turok, lid van een elitair black ops team, en je krijgt de opdracht om tijdelijk deel uit te maken van Whiskey Company. Samen met je nieuwe team word je uitgezonden naar een verwilderde planeet om de voortvluchtige oorlogsmisdadiger Roland Kane gevangen te nemen. In vroeger tijden was Kane zelfs jouw mentor, waardoor je zeker niet geliefd bent bij je gelegenheidsvrienden van Wiskey Company.

De situatie wordt al helemaal gevaarlijk als je ruimteschip uit de lucht wordt geschoten door paramilitairen van Kane. Je stort samen met je team neer en dan begint je grote avontuur. Niet alleen moet je op zoek naar Kane, maar de planeet zit vol wilde dieren en dodelijke dinosaurussen, dus overleven is ook zeker iets dat je volledige aandacht heeft tijdens het spelen van de game.

[SCREENSHOTS]

Hapje
Ontwikkelaar Propaganda Games wil van Turok zeker geen standaard shooter maken. Tijdens het spelen zal je diverse mogelijkheden hebben om situaties aan te pakken. Je kunt als een ware Rambo alles en iedereen in je omgeving op een portie lood trakteren, maar het is ook mogelijk om voor een stealth-achtige aanpak te kiezen. Kom je in een situatie terecht dat je een groepje dino’s hongerig ziet rondlopen en zie je iets verderop een paar nietsvermoedende soldaten, dan kan je de dinosaurussen met een paar sneaky schoten agressief maken zodat ze het gaan uitvechten met Kane’s soldaten.

Niet alleen het tegen elkaar uitspelen van je vijanden behoort tot de mogelijkheden, maar ook heb je meerdere manieren om zelf het gevecht aan te gaan. Gewoon je grootst mogelijke wapen trekken en flink schieten is een optie, maar ook hier kan je wat voorzichtiger te werk gaan door je vlijmscherpe mes op de kelen van soldaten en dino’s te zetten. En heerlijk nostalgisch zal je ook met pijl en boog kunnen schieten. Niets is leuker dan een soldaat aan een boom vast te pinnen met een paar pijlen en hem als een weerloos hapje te laten hangen voor de lokale dinosaurussen.

Mocht je onverhoopt toch door een prehistorisch beest overmeesterd worden, dan zal een minigame starten waarbij je zo snel en zo vaak mogelijk een bepaalde knop moet indrukken. Als je dit goed genoeg doet, dan zal Turok de dino direct doden. Ben je iets minder succesvol, dan schop je het beest van je af en mag je opnieuw proberen het duel in jouw voordeel te beslechten. En mislukt je minigame volledig…nou ja, het vervolg laat zich raden.

Voor de echte liefhebber
Turok lijkt een grote stap in de juiste richting te worden om de franchise weer erg populair te maken. Toch kleven er wel een paar nadelen aan de game. Ontwikkelaar Propaganda Games is niet bepaald de meest ervaren ontwikkelaar en pas later heeft men een PC-port aangekondigd, iets wat in het verleden ook niet altijd even succesvol is gebleken. Daarnaast lijken ook veel mensen over de beperkte graphics te struikelen. Het is natuurlijk geen game met een state-of-the-art engine, maar persoonlijk vind ik het geheel toch zeker geen lelijke uitstraling hebben. En zoals door medestanders aangehaald, maakt het hele sfeertje en de setting met dino’s voor de echte liefhebber toch een hoop goed. Al met al een game om zeker in de gaten te houden.

Turok zal op 8 februari verschijnen voor de PlayStation 3 en Xbox 360. De PC-versie volgt mogelijk iets later.

 1.   
  Tha Destiny's avatar

  De dino setting bevalt me echt niet, ik schiet liever viruteel op een mens of denoods een monster.

 2.   
  Neolite's avatar

  vond de demo wel leuk, alleen vind op mensen schiet leuker. 😉

 3.   
  )GN(-Erik's avatar

  Dit doet me erg veel aan Jurrasic Park denken 😉

 4.   
  NightHawk's avatar

  yes.. heb aan Turok nog goede herinneringe 8)

 5.   
  Tollos's avatar

  ziet er mooi uit, mooie sfeer lijkt mij, maar inderdaad het schieten op dino’s bevalt me niet anders had ik het spel graag gewild.

 6.   
  ChielB's avatar

  Je kunt ook alleen op de menselijke tegenstanders schieten en met stealth langs de dino’s. 😉