2008 Fast Forward: Gran Turismo 5

Elk Gran Turismo-deel heeft tot nu toe zichzelf het apelazerus verkocht en behoort tot de grootste successen in de gamesindustrie. Dat dit vooral te danken is aan het feit dat met name de gebundelde versies, waarbij je een PlayStation en een Gran Turismo-game kreeg, als een tiet verkochten, doet daar niets aan af. Gran Turismo 5 wordt een hele grote voor de PlayStation 3.

Eindelijk online
Jawel, bij de eerste tekenen van leven van Gran Turismo 5 is er sprake geweest van een launchtitel voor de PlayStation 3. Polyphony heeft wat dat betreft evenveel schijt aan releasedata als Valve of 3DRealms en brengt een game pas uit als hij af is. Zo is Gran Turismo 4 Mobile voor de PSP inmiddels van 2004 naar 2009 verschoven en wil het bedrijf van Gran Turismo 5 geen tweede Gran Turismo 4 maken. De gamers zijn het er immers wel over eens dat dat zeker als een minpunt in de serie gezien kan worden.

Don’t fix it if it ain’t broken schijnt het devies te zijn van Polyphony, want tot nu toe staat er niet al te veel vernieuwing op schema voor Gran Turismo 5. Ja, de graphics zullen de beste tot nu toe worden in een videogame en ja, er zal dan eindelijk online gameplay in zitten. Maar verder? Het grootste verschil wordt nog wel dat singleplayerraces in plaats van zes, nu zestien racewagens op de baan zullen kennen. De PlayStation 2 was daar simpelweg niet krachtig genoeg voor, maar Sony’s nieuwe krachtpatser heeft er gelukkig wel alle power voor in huis om zestien wagens er haarscherp uit te laten zien.

Toch is het een groot genot om eindelijk online te kunnen Gran Turismo’en. Ook dit zal tegen maximaal vijftien andere gamers kunnen, en hopelijk helemaal zonder lag en andere irritaties die er uiteindelijk voor zorgden dat de onlinemode werd geschrapt uit het vierde deel.

[SCREENSHOTS]

Eindelijk schade
De vraag is echter of Polyphony de game de wijsheid meegeeft om die vijftien andere coureurs wat rijles bij te brengen. In de inmiddels verschenen demo van Gran Turismo 5 Prologue volgde de concurrentie bijna enkel en alleen de ideale lijn. Dat die wel snel is maar niet erg realistisch, hoeven we je hopelijk te niet te vertellen. Ditzelfde euvel hield ook de vorige delen in zijn greep en het is niet te hopen dat gebrekkige A.I. nog de kop op gaat steken in deze next-generation Gran Turismo.

Iets anders wat Polyphony maar niet voor elkaar wist te krijgen is ze nu wel gelukt. Deeltje vijf zal namelijk voor het eerst voorzien zijn van een schadesysteem. In voorgaande edities wilden autofabrikanten liever niet zien dat hun auto’s aan gort werden gereden in de game (dat is ook de reden dat de auto’s in bijvoorbeeld Burnout of A2 Racer nooit gelicenseerd waren), maar nu heeft Polyphony ze toch over de boeg gekregen. Daarnaast zijn er ditmaal ook wagens van Ferrari, Porsche en Lamborghini aanwezig en een hele zooi Formule 1-wagens. Tel hier alle wagens en banen bij op die al in Gran Turismo 4 zaten en je hebt het indrukwekkendste arsenaal aan polygonen in de geschiedenis van racegames.

Wat er verder nieuw is? Denk aan dynamisch weer, stratencircuits en een cockpit-view voor een nog realistischere beleving. Gran Turismo 5 zal dan in grote lijnen wel deel vier plus een online mode zijn, het is zeker dat alle PlayStation 3-bezitters deze game met open armen zullen ontvangen.

Eind 2008 moet de volledige versie van Gran Turismo 5 verschijnen. In maart verschijnt een voorproefje, Gran Turismo 5 Prologue, gratis in de PlayStation Store. Deze zal ook op Blu-ray in de winkels komen te liggen, maar dan zal er echter wel voor betaald moeten worden.

 1.   
  RinusReetRidder's avatar

  Tja, goed concept moeten ze ook niet per se aanpassen. Wordt vast wel weer een vermakelijke race game.

 2.   
  stormtrooper's avatar

  lijkt me een leuke race game, hoewel ik er niet van hou, zal ik deze toch gaan halen ๐Ÿ˜‰

 3.   
  Scuderia's avatar

  HEEEEBBBBEENNNN! ๐Ÿ˜ฎ ๐Ÿ˜ฎ ๐Ÿ˜ฎ !
  Zo vet gewoon.
  Maakt mij niet zoveel uit dat ongeveer hetzelfde iedee blijft. Maar GT4 was al gewoon geweldig en dan dan met het mooiste beeld wat op dit moment mogelijk is een online modus cockpit modus 16 racers. Geweldig!
  Ik koop gewoon een PS3 special voro deze game ๐Ÿ™„ .

 4.   
  GameAC's avatar

  Kijken of ze weer de allerbeste race-sim kunnen produceren. Ik denk iig van wel

 5.   
  Cirdan's avatar

  Older, deze game ga ik zeker kopen! Ik ga eerst de demo maar ff downloaden 8)

 6.   
  tinusjeh's avatar

  ๐Ÿ™‚ ik denk dat de Gran turismo serie en forza tog wel de beste race games zijn ๐Ÿ˜› ๐Ÿ™„

  ik zou zelf eerder voor de Gran turismo gaan

 7.   
  ps3 gek's avatar

  Jammer dat de demo uit de japanse store is gehaald. Ik wil de in car cams รฉcht eens uittesten! ๐Ÿ™‚

 8.   
  N.Frufo's avatar

  Mooi maar vies voor het milue

 9.   
  Fawaka-W's avatar

  Must have! word beste race game ooit!
  Speelde laats ff gt 4 weer voor de gein. wat een HEERLIJK spel toch.

  (dat is ook de reden dat de auto’s in bijvoorbeeld Burnout of A2 Racer nooit gelicenseerd waren)
  LOL WUHAHAH vanwaar die A2 Racer Wil daar niet meer aan herindert worden -_-

 10.   
  ps3 gek's avatar

  wieriemaster schreef, "Must have! word beste race game ooit!
  Speelde laats ff gt 4 weer voor de gein. wat een HEERLIJK spel toch.

  (dat is ook de reden dat de auto’s in bijvoorbeeld Burnout of A2 Racer nooit gelicenseerd waren)
  LOL WUHAHAH vanwaar die A2 Racer Wil daar niet meer aan herindert worden -_-"

  Ik vond de pitstops in GT4 al vetmooi. Maar hier zijn worden de pitstops nog realistischer!! ๐Ÿ˜†

 11.   
  PS3Killer's avatar

  Ik hou persoonlijk meer van het race games zoals Motorstorm, off-road racen is mooier en leuker vind ik.

 12.   
  Dy-88's avatar

  zoooo vet spel 8) echt waar heel gaaf. ik wil hem zeker kopen! maar heb geen PS3 ๐Ÿ˜ฅ
  en hij is ook al 400 euro, dat ga ik nooit redden. jammer dat ie niet ergens anders uitkom, hopelijk komt ie op de PC uit. want dan kan ik hem ook spelen ๐Ÿ™‚