2008 Fast Forward: Far Cry 2

Far Cry, de game die spontaan een tropisch briesje door je nekharen liet blazen, is terug! Weliswaar niet met dezelfde exotische uitzichten van het origineel, maar ongetwijfeld zal Afrika je wederom voldoende zweetonderbroeken bezorgen. Stap in onze opgevoerde safari-jeep en doe je goed aan een rondleiding Far Cry 2…

Succesvol debuut
Het verhaal van topontwikkelaar Crytek kennen we inmiddels allemaal. In 2004 maakte de ontwikkelaar een geweldig debuut met Far Cry en sindsdien is de internationale studio niet meer weg te denken uit de gamesindustrie. Far Cry bekoorde menig gamer met prachtige decors die met medewerking van de krachtige CryEngine tot een visueel hoogstandje werden gestuwd. De game werd een kassasucces, en Crytek sloeg zijn eigen weg in en liet de naamsrechten van Far Cry bij Ubisoft liggen. Wie de laatste tijd niet onder een steen heeft gelegen, weet inmiddels dat de ontwikkelaar het kunstje nu doodleuk heeft overgedaan met Crysis, maar wat blijft er dan van de kenmerkende elementen van Far Cry over in dit tweede deel als er reeds een spirituele opvolger op de markt is verschenen?

The tree is on fire!
De huidige ontwikkelaarstudio Ubisoft Montreal heeft besloten de game over een andere boeg te gooien. Ten eerste hebben de makers afscheid genomen van de hagelwitte stranden en de tropische palmbomen, en hebben geopteerd om Far Cry 2 af te laten spelen in een regio waar savannes en droge woestijnen centraal staan. Tevens kent het landschap stukken jungle, maar dichtbegroeide bossen zoals we die in het eerste deel zagen zijn niet meer aanwezig, en de variatie in decor zal hiermee een stuk hoger liggen. De spelwereld is volledig non-lineair en is opgedeeld in twee afzonderlijke gebieden die bij elkaar maar liefst vijftig vierkante kilometer in beslag nemen. Om dit alles op het scherm te toveren heeft Ubisoft een compleet nieuwe engine ontwikkeld. De engine is niet alleen in staat om tegen een schrikwekkend hoog detail omgevingen te genereren, maar kan ook de complete spelwereld zonder laadschermen weergeven. Bovendien is er een dynamisch weersysteem ontworpen die voor enkele euforische momenten in de gameplay kan zorgen. Steek je bijvoorbeeld een onschuldig boompje in de fik, dan kan de wind ervoor zorgen dat het vuur naar een naastgelegen dorpje overwaait en de nederige stulpjes van de aanwezige bevolking in lichterlaaie zet. De brandweer schijnen ze in Afrika niet te hebben, dus het verspreiden van het vuur is volledig afhankelijk van de natuurlijk barrières in de omgeving.

[SCREENSHOTS]

Illegale wapenhandel
Niet dat je veel tijd bezig zult zijn met het platbranden van weerloze boomstronken, want een rijke wapenhandelaar genaamd ‘Jackal’ staat op het programma om naar de eeuwige jachtvelden gejaagd te worden. De bevolking is namelijk verweven in chaotische burgeroorlog met twee groeperingen die de regio in overheersing willen nemen. Het hoeft niet gezegd dat wapenhandel een lucratief tijdverdrijf is en dat Jackal hierdoor geen eenvoudig doelwit is. Aan het begin van de game heb je de keuze uit twaalf speelbare huurlingen. De overige elf die na je keuze overblijven, krijgen een bijrolletje in het verhaal. Je hebt volledige controle over je vriendschapsbanden met de AI-personages, en de verhaallijn is hierdoor volledig dynamisch. Ubisoft heeft een drama management engine geïmplementeerd die berekent welke rol de hoofdpersonages innemen naargelang je acties. Het afloop van het plot is dan ook grotendeels non-scripted, hetgeen de herspeelbaarheid ongetwijfeld ten goede komt.

Realisme en dynamiek
De krachtige AI wordt volgens de makers ook in uiting gebracht in hun behoeftes. De locaties waar deze bevredigd kunnen worden, de zogeheten SmartTerrain Points, zijn verspreid over het landschap en zorgen ervoor dat de personages niet steevast dezelfde houding op dezelfde locaties hebben. Ze hebben een drijfkracht waardoor ze moeten rusten, eten en aan hun plichten moeten voldoen. Als huurling kan je aangenaam profiteren van deze situaties. Denk bijvoorbeeld aan een aanval op vijandelijke troepen wanneer deze in slaap verkeren. In de nacht kan je dan een verrassingsaanval plannen met meer kans op succes dan wanneer je deze overdag zou doen. Meer dynamiek vinden we ook in de machtsverhoudingen van de clans. Knal je een aanzienrijke topman aan flarden, dan wordt de positie dynamisch overgenomen door een persoon met de hoogste rank. Het is echter vanzelfsprekend makkelijker om onderaan de ladder te beginnen en langzamerhand je weg omhoog te werken. Ten slotte nog een woord aan wie nog talloze nachtmerries heeft overgehouden aan de vreselijk irritante Trigens uit het eerste deel: Far Cry 2 blijft een realistische wending houden naargelang het verhaal vordert. Uit een enquête heeft Ubisoft namelijk verondersteld dat de gemanipuleerde wezens als afbreuk werden gezien, en een mogelijke terugkeer van de traumatiserende Trigens is dus zo goed als onmogelijk.

Far Cry 2 zal in het tweede kwartaal van 2008 verschijnen voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

  1.   
    Neolite's avatar

    mooi preview, alleen het is wel afwachten hoe non-liniair hij uiteindelijk zal zijn. 😉

  2.   
    Sacul's avatar

    Ah, dat vuur is echt waanzinnig mooi! 😮 Maarja tis nog maar artwork.

  3.   
    RinusReetRidder's avatar

    Volgens mij weinig artwork. Op gametrailers zijn al diverse alpha build demo’s langs gekomen. Bijvoorbeeld deze trailer.

    Vette preview trouwens, erg toffe game ook weer! 🙂

  4.   
    VanishNL's avatar

    lijkt me een vette game! 😉

  5.   
    Odys's avatar

    Nieuwe setting, nieuwe gameplay, nieuwe vijanden: ik vind het geweldig dat Ubisoft een nieuwe setting heeft gekozen voor Far Cry 2! Natuurlijk concurreert dit met Crysis, maar dat is niet helemaal eerlijk want deze verschijnt ook voor consoles, wat de technische mogelijkheden inperkt 😕

    On the bright side: jungle en savanne spreken me meer aan dan die vage ijswerelden uit Crysis 🙄

  6.   
    Leon 2.0's avatar

    ziet er goed uit 8)

  7.   
    lopser's avatar

    ik vraag me af wie kan er alemaal op w8e 🙄

  8.   
    Scuderia's avatar

    NICE!

  9.   
    Ruudjee's avatar

    lopser schreef, "ik vraag me af wie kan er alemaal op w8e 🙄 "

    Ikke! 😆

    Nee serieus.. ik heb een zéér uitgebreid filmpje van Far Cry 2 zitten bekijken en weet niet zo goed wat te denken. Het ziet er natuurlijk keivet uit. De physics zijn verbluffend en de AI is goed.. maar zelfs door dit alles blijf ik FC2 tóch zien als een 13-in-een-dozijn shooter. Want wanneer je de supergraphics, AI en physics 25% van hun kwaliteit af zou nemen; dan zou je gewóón een doorsnee shooter overhouden. Misschien zelfs wel een product dat in vergelijking met Far Cry niks nieuws doet.

    Maargoed, dat is enkel mijn mening. (’t Zou dus fijn zijn als ik geen reacties als ‘Maar zelfs als je dit en dat doet, dan….’ ..)

  10.   
    Gerjann's avatar

    Ziet er egt vreselijk mooi uit vooraal screenshot 2! Maar zijn de systeemeisen weer net zo hoog als bij crysis want far cry 1 had toen oo hele hoge systeemeisen toen die uit kwam als ik het goed heb dusz

  11.   
    BartG's avatar

    leuke previeuw!
    En o boy, wat wil ik deze game graag in mn pc duwen, en dan op play drukken 😀
    50km2, woow ! dat is een heleboel ruimte, om o.a. eens lekker te gaan kloten 😆 😛

    kan niet wachten! 🙂

  12.   
    MauriceV's avatar

    toffe preview, en dat vuur ziet er waanzinnig mooit uit 😉

  13.   
    ps3 gek's avatar

    ziet er goed uit. Je kunt toch ook zelf eilanden maken in Farcry 1?

  14.   
    ikketjuh's avatar

    Ja dat kan.

    En ik wil deze hebben 😀

    Iemand een idee wat de specs zullen zijn??

  15.   
    Cirdan's avatar

    Nice 2008 Fast Forward 8) 😛

    Deze game ga ik denk ik, zeker checken voor de PS3 8)

  16.   
    Kaassouffl3's avatar

    Deel 1 was heel vet:) dus hoop dat deze dat kan overtreffen!

  17.   
    Pimkingetje's avatar

    Farcry was best saai! Kijken of 2 beter word ( denk ik wel)

  18.   
    Wesseltje1's avatar

    Wat mij betreft dé game van 2008.

  19.   
    ps3 gek's avatar

    ”Wesseltje1″ schreef, "Wat mij betreft dé game van 2008."

    Voor de ps3 zéker niet!!! GT5, GTA IV, zelfs LittleBigPlanet is misschien beter.

  20.   
    Chielh's avatar

    Goede review. Ben er erg benieuwd naar of al die toevoegingen daadwerkelijk gaan werken en dat je idd ook het gevoel krijgt dat de personages in de game een eigen leven leiden.

  21.   
    Ruudjee's avatar

    ikketjuh schreef, "Ja dat kan.

    En ik wil deze hebben 😀

    Iemand een idee wat de specs zullen zijn??"

    Ik zou de specs van een game á la Crysis meets The Witcher nemen.

  22.   
    bubelss's avatar

    zoow dat ziet er togh super uit hoope dat mijn systeem het kan draaien 😀

  23.   
    claafie's avatar

    Als ik die trailers en dergelijke bekijk dan denk ik dat je toch echt een flinke pc moet hebben om dit fatsoenlijk te kunnen draaien 😕 😳

  24.   
    Tollos's avatar

    lijkt me vet, de systeemeisen zullen vast wel hoog zijn denk ik 😉

  25.   
    Wesseltje1's avatar

    ps3 gek schreef, "

    ”Wesseltje1″ schreef, "Wat mij betreft dé game van 2008."

    Voor de ps3 zéker niet!!! GT5, GTA IV, zelfs LittleBigPlanet is misschien beter."

    Ik zei niet voor niets ”wat mij betreft”, GT5, GTA IV en LittleBigPlanet doen mij niks. 🙄

  26.   
    BartG's avatar

    jezzz schreef, "lijkt me vet, de systeemeisen zullen vast wel hoog zijn denk ik 😉 "

    Ik denk dat ze in vergelijking het zelfde zullen zijn als farcry 1, dus je hoeft geen gigantisch zware bak te hebben om ‘m te kunnen draaien, maar als je alle special effects etc wilt zien, moet je wel een wat zwaardere pc hebben..

    naja, het zal wel ongeveer het zelfde zijn als crysis? 🙁 😆

  27.   
    GraveDevil's avatar

    Odys schreef, "Nieuwe setting, nieuwe gameplay, nieuwe vijanden: ik vind het geweldig dat Ubisoft een nieuwe setting heeft gekozen voor Far Cry 2! Natuurlijk concurreert dit met Crysis, maar dat is niet helemaal eerlijk want deze verschijnt ook voor consoles, wat de technische mogelijkheden inperkt 😕

    On the bright side: jungle en savanne spreken me meer aan dan die vage ijswerelden uit Crysis 🙄 "

    Je hebt geen idee waarover je hebt (laatste zinnetje). Alleen de laatste 3 of 4 levels is in het ijs waarbij je nog steeds jungle hebt. De rest van de levels zit je allemaal in de jungle. Pas bij het 8ste level kom je de aliens tegen, en het level erna zit je compleet in een sneeuw wereld..

  28.   
    stormtrooper's avatar

    lijkt me echt een stoere game!!! vooral he prachtige beeld 😮 😮

  29.   
    JonsoN's avatar

    echt beter, dat ie niet op die kuttige cryengine2 draait, , heb net men comp geupgrade, , kan em verdomme nog niet met anti aliasing spelen… 👿 mja in ieder geval, , ik kijk erg uit naar deze game, ,( wat ik ook al bij crysis deed, , mar de specs het gewoon totaal verkloot hebben) denk dat dit 1 van de toppers van 2008 gaat worden 😉 😀

  30.   
    PaNNa's avatar

    Er zijn dit jaar zoveel prachtgames zoals deze dat ik mijn maandloon er bijna aan zou opbesteden als ze me niet tegenhouden .

  31.   
    Sarge's avatar

    denk dat ik deze toch ga kopen 😀

  32.   
    PS3Killer's avatar

    Hele mooie game, komt voor mij alleen op het verkeerde moment uit.