Junior Scrabble 2007 bevat gevoelig woord

Een nieuwe rel in gamesland is geboren. Junior Scrabble 2007, Een puzzelspelletje met woorden voor de jongere kinderen, bevat een woord dat niet goed viel bij een aantal mensen. Het gaat om het woord “Lesbo”, dat vaak in een denigrerende context wordt gebruikt richting lesbische vrouwen.

De Brit Zachary McAdam speelde het spel samen met zijn zevenjarige dochtertje, toen ze samen niet uit een anagram kwamen. Toen ze de uitdaging opgaven, kwam de DS met de oplossing “Lesbo”. Volgens eigen zeggen viel McAdam bijna van zijn stoel van schrik, aangezien hij dit niet geschikt vond voor kinderen. Even twijfelde hij aan zijn mening, maar na een snelle check in het woordenboek vond hij dat “lesbo” toch echt als belediging gebruikt wordt.

Ubisoft, de maker van Junior Scrabble 2007, heeft zijn verontschuldigingen inmiddels aangeboden. In een verklaring liet Ubisoft weten gebruik te maken van het Chambers Official Scrabble Dictionary, een wereldwijde voor gebruikte woorden in scrabble. Dit ‘woordenboek’ beschrijft de term “lesbo” als een hippe vorm van “lesbische vrouw”, maar niet als beledigend aangezien lesbische vrouwen tegenwoordig de term ook wel gebruiken om zich positief uit te drukken. Begrijpelijk is natuurlijk dat dit toch enigsinds gevoelig ligt allemaal. Een woordvoerder van de Gay Rights Association, PA MagLochlainn, reageerde op de ophef:

    “I would never use the word. The correct term is lesbian. I am not in the least bit surprised it is included because the young men who design these games are not taught by schools that these words can be used as a form of homophobic bullying.”

De volledige verklaring van Ubisoft is als volgt:

    “We are sorry if Scrabble 2007 for the DS has caused concern to any of our customers. Ubisoft develops games for entertainment, with the goal of bringing enjoyment to the players, and it is of course never our intention to upset them.

    In the case of Scrabble 2007, the game uses a word list based on the Chambers Official Scrabble Dictionary and all approved words contained in this dictionary are playable in the game. There are over 277,000 approved words in the dictionary.

    The dictionary includes words used in the English language, but that may be considered unusual or offensive. It is for this reason that the game includes a ‘junior’ option which will prevent the player and computer using these ‘unusual’ or ‘offensive’ words in playing. However, ‘lesbo’ is not considered”

Of Junior Scrabble 2007 wordt aangepast is niet bekend.

  1.   
    nielz's avatar

    lol

  2.   
    gamer07nl's avatar

    beetje raar dat Homo ofzo er niet instaat. is eigelijk ook geen scheldwoord maar ook het hippe woord voor een homofiele man ๐Ÿ˜›

  3.   
    Daodan's avatar

    Het kan als denigrerend worden gebruikt, maar tegenwoordig is dat allang niet meer de enige betekenis van het woord. Ik gebruik lesbo niet alleen als belediging hoor.. Toch, vind ik het in zo’n spelletje als Junior Scrabble misschien een beetje ongepast. ๐Ÿ˜›

  4.   
    Syappie's avatar

    Weet je wat ik raar vind, (bijna) iedereen vind lesbo’s g*il, en homo’s vies (ik ook hoor) ๐Ÿ˜•

  5.   
    r_AW's avatar

    LOL!

  6.   
    Cassius's avatar

    Syappie schreef, "Weet je wat ik raar vind, (bijna) iedereen vind lesbo’s g*il, en homo’s vies (ik ook hoor) ๐Ÿ˜• "

    ben ik het niet mee eens, jopngens vinden het leuk als twee mooie meisjes zoenen ofzo, maar echte lesbies zijn vaak niet aantrekkelijk, dus daar vind ik niks g*il aan

  7.   
    NLkevvNL's avatar

    lol

  8.   
    Sandrus Castus's avatar

    Hahahaha!

    Syappie schreef, "Weet je wat ik raar vind, (bijna) iedereen vind lesbo’s g*il, en homo’s vies (ik ook hoor) ๐Ÿ˜• "

    Vraag dat eens aan een homo. ๐Ÿ˜†

  9.   
    Gold_Thunder's avatar

    Eerst al dat getop over die blote reet in halo 2… en nu over het woord lesbi…. Wat een gezeik allemaal.

  10.   
    JonsoN's avatar

    idd

  11.   
    Tom's avatar

    Gold_Thunder schreef, "Eerst al dat getop over die blote reet in halo 2… en nu over het woord lesbi…. Wat een gezeik allemaal."

    Ach, ook de pro’s in de game-industrie willen wel eens doorwhinen of idiote, doch grappige ditjes en datjes. /no problem!

  12.   
    Uchiha linkz's avatar

    nouwja het staat in het scrabble woordenboek dat het niet slecht bedoelt wordt dusja.

    gewoon pech hebben ๐Ÿ˜€

  13.   
    BKiller's avatar

    Nog heelwat dat ze hier niet netzoals bij Manhunt 2 een AO rating geven ๐Ÿ˜›

  14.   
    denjaap's avatar

    omfg !

  15.   
    Neolite's avatar

    en dat allemaal om het woord lesbo, nog even en jack thompsen klaagt ze nog aan ๐Ÿ˜†