20 Mass Effect ontwikkelaars verlaten Bioware

Je ziet wel vaker dat als grote projecten worden afgerond er veel mensen de ontwikkelaar verlaten. Toch is het verrassend om te horen dat één vijfde van het team dat aan Mass Effect heeft gezwoegd Bioware nu verlaat. Ook omdat Bioware bekent staat om zijn fijne werkomgeving en dat medewerkers vaak lang bij het bedrijf blijven.

Het vertrek van de medewerkers zal geen effect hebben op Mass Effect zelf omdat de game al bijna af is maar het is nu de vraag wat dit betekent voor de 2 geplande sequels. Het is nog onbekend of dit invloed zal hebben op hun twee lopende projecten: de Sonic RPG voor de DS en Dragon Age.

In Mass Effect heb jij commandant Sheppard van het ruimteschip de Normandy onder de knoppen, ten tijde van de 23e eeuw. Inmiddels is het ons gelukt om door de ruimte te reizen, al krijgen we nog niet het respect van de andere buitenaardse rassen. Hierdoor zijn de Spectres in het leven geroepen, waar jij er eentje van bent. Jij dient als bodyguard voor het mensenras en voert routinevluchten en vredesmissies uit. Tijdens een patrouille doe je een schokkende ontdekking, dat tevens de rode lijn door de game is. Je zult de verschillende beschavingen aan jouw zijde moeten krijgen, en zo het universum van zijn ondergang te redden. Hiervoor moet je uiteraard talloze planeten in verschillende zonnestelsels moeten bezoeken.

Om hier levend doorheen te komen ontwikkelt je character zich uiteraard continu, doormiddel van een Role Playing-systeem dat veel gelijkenissen vertoond met Star Wars: KotOR. Een belangrijke vaardigheid is Dark Matter. Hiermee kun je je omgeving, je vijanden en je gesprekspartner manipuleren. Mass Effect biedt namelijk een nieuw, revolutionair dialoogsysteem waarmee je de ander bijvoorbeeld kunt onderbreken, aanvullen of lichaamstaal zenden. Aan zijn lichaamstaal is vervolgens af te lezen wat zijn werkelijke mening is. Hier is uiteraard een geweldige grafische pracht voor nodig, en die heeft Mass Effect dan ook. De game kent vele grafische foefjes zoals uiteraard High Definition, Bump Mapping en Action Blur. Het grootste gedeelte van de game zul je aan het verkennen, handelen, praten en verzamelen zijn, maar Mass Effect kent ook een heleboel shootouts.

Mass Effect komt op 23 November in de schappen te liggen.

 1.   
  FableFreak's avatar

  dat gaat geen goed doen voor mass effect

 2.   
  Menno Schellekens's avatar

  Het vertrek van de medewerkers zal geen effect hebben op Mass Effect zelf omdat de game al bijna af is

 3.   
  Darkknight's avatar

  FableFreak schreef, "dat gaat geen goed doen voor mass effect"

  ik dek het ook niet

  dus toch wel 😀

 4.   
  Rock-in's avatar

  erhm was dat sarcastisch bedoel van de fijne werk omgeving.

 5.   
  bubelss's avatar

  jammer 🙁