`DirectX 10.1 maakt huidige hardware waardeloos`

Er waait op het moment een nieuwe storm van verontwaardiging over het internet: Microsoft’s plannen met DirectX 10.1 zouden vooral de huidige duurbetaalde generatie videokaarten in één klap verouderd en daardoor welhaast waardeloos maken. Zo zou je dus niet veel meer hebben aan je GeForce 8800 of HD2900.

DirectX is een belangrijk deel van Windows voor ons gamers: dit stukje software is de laag tussen de game en de hardware die het uiteindelijk weergeeft of beïnvloedt. Inmiddels zijn we bij versie 10 beland, die alleen onder Windows Vista te gebruiken is. Voor dit besturingssysteem is Service Pack 1 in de maak, een verzameling updates en upgrades, en deel van dit service pack is DirectX 10.1

DirectX 10.1 kent weer een aantal nieuwe technische dingetjes zoals shader model 4.1 en een nieuwe geluidsmodule die al op de Xbox 360 gebruikt wordt. Dit maakt het dus makkelijker om Xbox 360-games om te bouwen naar de PC. Een belangrijke feature is ook dat DirectX 10.1 ondersteuning biedt voor processoren met meerdere cores, die op het moment in vrijwel iedere nieuwe game-PC te vinden zijn.

Eigenlijk is dit niets nieuws: iedere versie van DirectX bracht nieuwe features mee en om deze volledig te kunnen benutten, heb je altijd het nieuwste van het nieuwste nodig. Met andere woorden: je kortgeleden aangeschafte 8800 of 2900 kan nog prima mee, maar zal over enige tijd, wanneer zowel DirectX 10.1 uit is als games die de nieuwe functies gebruiken, niet meer het beste van het beste zijn. Bedenk ook dat bijvoorbeeld een Crysis ook onder DirectX 9 op Windows XP gebruikt kan worden en bepaal dan voor jezelf wat het belangrijkst is.

 1.   
  TheDude's avatar

  Prikkelende titel, maar zoals gezegd een meer dan normale trend. Nieuwe opties komen er altijd beschikbaar bij volgende features, waardoor eerder uitgebrachte kaarten simpelweg al verouderd zijn.

  Ik denk dat de stap van dx9 naar dx10 nog wel echt fors is, maar 10 naar 10.1 zal geen wereldschokkende verbeteringen met zich meebrengen. En kijk maar eens hoeveel games er nu echt puur voor dx10 gebouwd zijn, die zijn nog amper aanwezig. Dat begint net pas een beetje te lopen en het zal nog wel een tijd zo meegaan.

  Wel een voordeel wellicht: dx10 kaarten die geen 10.1 ondersteuning hebben zullen goedkoper worden, maar dat zie je nu toch al gebeuren met de eerste lichting dx10-kaarten zoals de 8800-serie.

 2.   
  LXZ-76's avatar

  Dit is de rede waarom ik met pc-gamen ben gaan stoppen. Hardware verouderd dat is een feit, maar het verouderd steeds sneller en als microsoft/rest van de gamebranche hiermee door gaat dan graaft het zijn eigen graf en wordt gamen nog alleen maar voor mensen met te veel geld.

 3.   
  Narcist's avatar

  Dat is een overstatement. Je hoeft niet alles op 1600×1200 @ ultra high te kunnen spelen. Hell, als je competitief speelt ul je alles op de hoogst mogelijke res met alle andere settings op low spelen. Als je alles op ultra high wilt spelen zul je inderdaad veel geld moeten besteden aan een snelle videokaart. Maar je kan ook genoegen nemen met minder, als je niet zoveel geld wilt uitgeven.

 4.   
  firro's avatar

  Ik wacht maar even met een nieuwe videokaart kopen:P

 5.   
  GraveDevil's avatar

  ”LXZ-76″ schreef, "Dit is de rede waarom ik met pc-gamen ben gaan stoppen. Hardware verouderd dat is een feit, maar het verouderd steeds sneller en als microsoft/rest van de gamebranche hiermee door gaat dan graaft het zijn eigen graf en wordt gamen nog alleen maar voor mensen met te veel geld."

  Of mijn geld gaat uit naar hardware, of mijn geld zit in de software, en voor de hardware moet ik tog wel een tijdje sparen (met €70 per maand + €15 zakgeld is dat plusminus 3 maanden sparen voor de GeForce 8800GTX) En ik ben echt niet iemand met veel geld moet ik zeggen 🙄

 6.   
  Ranzaap's avatar

  Tja, hoe dan ook ik blijf voorlopig op XP, totdat ik genoeg geld heb voor een uber kaart. Of als we te horen krijgen dat vista minder bugged is, beter werkt en meer games ondersteunt. Anders heb ik geen keus en moet ik de nieuwe games enkel voor de 360 aanschaffen. Jammer 🙁

 7.   
  Rock-in's avatar

  Ik blijf bij XP. Mis dat ik een de toemost ergens Vista neem, maar dat is dan alleen als Vista normaal te gebruiken valt.

 8.   
  Rijstekorrel's avatar

  Rock-in schreef, "Ik blijf bij XP. Mis dat ik een de toemost ergens Vista neem, maar dat is dan alleen als Vista normaal te gebruiken valt."

  vista valt gewoon normaal te gebruiken heb nergens last van.

  maar daarom koop ik ook niet gelijk de nieuwste dingen. mijn kaart ondersteund maar tot directx 9.0c en ben daar tevreden over nog wel een tijdje. vista draait er goed op en me spellen ook die paar die ik maar speel, ik speel niet echt veel meer kijk de laatste tijd veel meer films. en ben met vriendinnen bezig enzo vind ik belangrijker dan de hele tijd al me aandacht in aan het steken aan me pc om die te upgraden zodat ik steeds nieuwe spellen kan spelen.

  schrik niet maar hier draai ik nu op en ben er tevreden mee

  intel Pentium 4 2,8 Ghz
  1 Gb ram
  Ati radion x1650 Pro 512 MB
  160 gb harde schijf
  400 wat voeding

  das niet veel nee maar ik hoef niet te nieuwste ik vind spellen niet zo belangrijk meer. af en toe eens wat op me ps2 of xbox maar dat zijn vaak de gene die ieder jaar uit komen. tombraider,nfs,gta maar ja ieder zo ze ding

 9.   
  civrot92's avatar

  Voorlopig blijf ik nog bij XP. Ik kijk wel hoelang m’n net nieuwe 8600 GT het nog trekt 😉