USB-apparatuur slecht voor gaming performance?

Tijdens een test van een gloednieuwe en rijkelijk uitgeruste game-PC in het lab van CNet viel iets raars op: de performance van de inmiddels al wat oudere game F.E.A.R. vloog van 150 FPS naar soms wel 13 FPS. Één van de apparaten die als schuldige werd aangewezen, was de videokaart. Daar komen de beelden immers vandaan en problemen met nieuwe videokaarten, drivers en games is niet iets van de laatste tijd. Bij nader onderzoek bleek echter totaal andere componenten de oorzaak: de aangesloten muis en toetsenbord.

Beter gezegd: de aangesloten USB-muis en USB-toetsenbord. Bij vervanging door oude (waarschijnlijk PS/2) exemplaren, verdween het probleem als sneeuw voor de zon. Het merk bleek ook van belang: Logitech en Saitekapparatuur veroorzaakten meer lag dan Creative-apparatuur, die de performance ‘slechts’ 10FPS liet duiken. Dat laatste is ook één van de redenen dat het bij de reviewers nog niet eerder was opgevallen dat USB-apparatuur voor een dergelijke performance-inzinking kan zorgen. Andere mensen was het wel al opgevallen: een post in het F.E.A.R.-forum liet zien dat het probleem al bijna een jaar geconstateerd wordt. Van andere games met dit probleem is nog geen melding gemaakt, danwel gevonden.

Gelukkig bleken de hardwarefabrikanten graag bereid om te helpen: Logitech heeft zelfs al een nieuwe versie van hun software klaar om het probleem voor hun apparatuur op te lossen. Ook andere fabrikanten blijken erg geïnteresseerd in het verhaal, waardoor een algemene oplossing mogelijk snel tot stand komt.

Wie weet heeft die enkele gamer online dan toch wel gelijk, dat ‘ie niet kan winnen vanwege zijn apparatuur?

 1.   
  denjaap's avatar

  tja ik heb er nog geen problemen mee !

 2.   
  Mrn.'s avatar

  Ik heb een logitech muis, maar ik heb er nooit problemen mee. Gelukkig niet 🙄 .

 3.   
  Bub’z's avatar

  lang leve logitech G5 😆

 4.   
  Kenneloth's avatar

  Dit probleem was al langer bekent, of ligt dat nou aan mij? 😕

 5.   
  ikbenrick's avatar

  Mn broer heb een 8800 GTS en de FPS Zakt idd soms naar 13 hij heeft een USB muis en toetsebord 😕

 6.   
  Oktpor's avatar

  Kijken wat de updates van Logitech teweeg zullen brengen dan maar, heb alleen maar Log.. usb apparatuur erin zitten maar vind het wel een vreemd verhaal als dit zo werkelijk zou zijn .

  ( fantastische avatar denjaap)lachu

 7.   
  Rock-in's avatar

  Ik heb een logitech muis en ik merk het wel als ik online speel. Er zijn geheugen vretende stuurprogramma’s aan de muis gebonden.

 8.   
  Oktpor's avatar

  Rock-in schreef, "Ik heb een logitech muis en ik merk het wel als ik online speel. Er zijn geheugen vretende stuurprogramma’s aan de muis gebonden."

  Je hebt muizen en draadloze muizen , mijn vorige draadloze muis was idd stukken minder en gaf een dus een slechtere performance dan me nu G5 , dus wat is wat ?

 9.   
  BartG's avatar

  pfff lekker dan, hoe zit het met de toetsenborden + muis van Dell? 😛 😆