Gamersnet.nl

Neo Geo neemt afscheid

Nadat onlangs de Dreamcast naar het graf werd gedragen, moeten we nu ook afscheid nemen van de Neo Geo. Ook van deze console wordt de onderhouds- en reparatiedienst stopgezet en wel op 31 augustus. De reden is dat onderdelen erg moeilijk verkrijgbaar zijn.

De Neo Geo werd gemaakt door SNK en wel in 1990. Een console was het toen nog niet, want SNK maakte arcadekasten voor speelautomatenhallen. De eerste Neo Geo was dan ook zo’n kast, maar had daarbij wel iets unieks: het was algemene speelkast, waar een cartridge met een specifieke game erop in geplaatst werd; in feite een console voor de speelautomatenhal dus.

De populariteit van deze kast, danwel de bijbehorende games, was groot genoeg om vraag naar een thuisversie om te zetten in daadwerkelijke uitvoering en zo verscheen dus de Neo Geo-console. Na de Neo Geo verschenen nog een Neo Geo CD(Z), die schijfjes slikt in plaats van cartridges en de Neo Geo 64, die een 64-bit hart had. Ook verschenen er nog twee handhelds: de Neo Geo Pocket en de Neo Geo Pocket Color.

Na allerlei perikelen aan het begin van de eeuw werd SNK uiteindelijk SNK Playmore en die stopt nu dus met de support van de machine. De games gaan nog niet verloren: die zullen binnenkort op de Wii Virtual Console verschijnen.