Linux als gamesplatform: (eindelijk) wat cijfers

Windows is helaas niet het perfecte besturingssysteem. Zo zijn er klachten over de stabiliteit, veiligheid, inhoud etc. Hét alternatief zou Linux zijn, want dat zou al deze problemen niet hebben. En ook bijna geen games, want op de PC moet je bij Windows zijn voor een direct ondersteund platform, of gaan spelen met een pakket als Wine of Cedega en hopen dat het werkt….

In de kringen die computerenthousiastelingen en gamers herbergen klinkt dan ook vaak de zin ‘als games ook voor Linux gemaakt zouden worden, dan zou ik nooit meer een Windows op mijn computer zetten’. Maar hoeveel doen dat nu werkelijk? Ofwel: wie kiest er voor een Linux-variant van een game als die beschikbaar is?

De games Gish en Tribal Trouble geven eindelijk eens een antwoord op die vraag. De verspreidingscijfers per platform van beide games zijn namelijk gepuliceerd en hierbij bleek dat Gish voor 73% op Windows-computers gespeeld wordt en voor 7% op Linux. OS X, het besturingssysteem van de nieuwe Apple-computers nam de overige 20% voor haar rekening. Tribal Trouble zag er anders uit: 31% Windows, 11% Linux. Mac OS X nam maar liefst 47% voor haar rekening en 11% was ‘onbekend’.

Waarschijnlijk blijft het verstandig om Windows en Linux in een zogenaamde dual boot-scenario te houden, waarbij naar keuze één van de besturingssysteem gebruikt kan worden.

  1.   
    Aadb's avatar

    Linux zal gerust zijn pluspunten hebbben maar tot je blijft steken bij de X86 en de X64 emulatie van software en stuurprogramma’s helaas dus voor linux maar microsoft heb zo een beetje op alles patent staan dus voordat er een linux uitkomt die alles fatsoenlijk kan draaien duurt het nog wel tijdje.

  2.   
    Rock-in's avatar

    De verwachting is dat Windows instort, zker met de slechte beurt die ze maken met Vista. Als Microsoft alles in handen heeft, zullen ze dat op een dag moeten los laten.

  3.   
    Sacul's avatar

    Tja, wie gaat er nu voor 2 games linux draaien? Dit kun je toch niet testen?
    Als nu alles games ook voor linux waren, er goede support voor is, is het een ander verhaal.

  4.   
    LXZ-76's avatar

    Ik heb linux, goh wat verassend check me avatar, maar het is echt wennen, nog niet alle games draaien er onder, en drivers voor ati kaarten zijn een ramp. Linux heeft gewoon nog wat meer tijd nodig, en wanneer het zover is pwnt linux windows zo hard dat games for windows overbodig word.