Gamersnet.nl

Alleen minder stabiele persoonlijkheden echt vatbaar voor geweld in games

Er zijn al genoeg onderzoeken genoemd waarbij een connectie gevonden werd tussen gewelddadige games en gewelddadige gamers en ook zijn er al genoeg onderzoeken geweest waarbij uitkwam dat dat allemaal onzin is en dan zijn er nog onderzoeken waaruit blijkt dat aggressie juist afneemt na het spelen van gewelddadige games. Erg verwarrend voor ons gamers en, zo blijkt, ook voor de wetenschappers die het onderzoeken.

Een nieuw en naar eigen zeggen uniek onderzoek kijkt er echter anders tegenaan en vraagt zich af of er verschillende reacties op gewelddadige games mogelijk zijn, in plaats van slechts een welles-nietes-stelling.

Voor het onderzoek werden 110 jongens en 15 meisjes met een gemiddelde leeftijd van 14,6 bij elkaar gezet. De test bestond uit 20 minuten Quake II, waarbij vooraf en achteraf de geestestoestand inclusief aggressiviteit werden gemeten. De uitkomst: 77 van hen bleken voor en na niet anders, 22 werden bijna dubbel zo aggressief van het spelen en 8 werden juist minder aggressief. Toen de persoonlijkheid van hen erbij werd gehaald, bleek dat de eerste groep vooral uit stabiele mensen bestond en dat de spelers die meer of minder aggressief werden van het gamen uit minder stabiele persoonlijkheden bestond. Bij die laatste groep bleek dat de begintoestand ook belangrijk kan zijn: ‘minder stabiele’ gamers die kwaad aan een game beginnen werden kalmer, vergelijkbare gamers die kalmer begonnen werden juist aggressiever. In twee gevallen werd een ‘gevaarlijke’ toename van aggressiviteit gemeten, wat volgens de wetenschappers aangeeft, dat een echt zorgwekkende reactie op het spelen van games slechts weinig voorkomt.

De wetenschappers die het onderzoek uitvoerden willen wel duidelijk maken dat dit niet het ultieme onderzoek en dus hét antwoord is, maar dat verder onderzoek met andere mensen en games nog nodig is. Het geeft in ieder geval wel stof tot nadenken over al die andere onderzoeken, die alleen consistent zijn in het volledig tegenspreken van elkaar.