Voor wie het oersaaie nieuws rond alle besluiten van het kabinet de laatste tijd heeft gevolgd, zal de term ‘kopieheffing’ niet vreemd in de oren klinken. Zoals iedereen wel weet kost het illegaal downloaden van muziek, films en ander auteursrechtelijk bescherm materiaal via KaZaA, Limewire, eMule, BitTorrent en Usenet de muziek- en filmindustrie elk jaar honderden miljoenen, misschien wel miljarden euro’s. Daarom zijn rechtzaken tegen dit soort peer-to-peer programma’s haast aan de orde van de dag en ook daarom heeft de Tweede Kamer onlangs een wetsvoorstel ingediend betreffende een kopieheffing. Dit zou erop neerkomen dat apparaten die grootschaals en duidelijk gebruik zullen maken van dit soort gedownloade materiaal een stuk duurder zouden worden. Deze extra belasting zou dan naar de muziek- en filmuitgevers gaan.
Want boze tongen op het internet beweren dat ook de PSP te lijden zal hebben aan deze kopieheffing. Muziek en films er op zetten is namelijk een fluitje van een cent, zeker als je een USB-kabel hebt, en daarom zou ook de PSP het slachtoffer worden. Dit zou dus betekenen dat vanaf 1 januari 2007 de PSP 25 euro duurder zou worden, wat betekent dat het Base Pack 224 euro wordt, het Value Pack 274 en het Giga Pack 324. Terwijl de Nintendo DS, die deze functies niet heeft, gewoon op hetzelfde prijspeil zal blijven.
Het is onwaarschijnlijk dat Sony tegen deze kopieheffing in zal gaan. Sony Nederland is niet alleen het moederbedrijf van Columbia Tristar Home Entertainment, de distributeur van de PSP en de games onder de Sony-vlag, maar ook van Sony BMG Music Entertainment, het op een na grootste muzieklabel ter wereld. Sony BMG heeft onder andere Britney Spears, Justin Timberlake, Usher, R. Kelly, Ciara, Michael Jackson, Beyoncé Knowles, Jennifer Lopez, Shakira, Bruce Springsteen, Mariah Carey en System of a Down onder contract. Het verlies dat men lijdt door het illegaal kopiëren en downloaden zou veel groter zijn dan de dalende verkoopcijfers van de PSP ten gevolge van deze kopieheffing.
Het is nog onzeker of deze kopieheffing doorgevoerd zal worden en of Sony de PSP zelf in prijs zal verlagen. Men zou de console namelijk 25 euro in prijs omlaag kunnen gooien zodat hij op hetzelfde prijspeil zal blijven, maar aangezien deze wet alleen in Nederland van kracht zal zijn, lijkt dat niet erg logisch. Europa in z’n geheel wordt namelijk al niet serieus genomen door Sony, dus waarom Nederland in z’n eentje wel? Afwachten dus, en anders zullen we vanaf 1 januari een stuk dieper in de buidel moeten tasten voor een PSP. Of je kunt natuurlijk even de grens over rijden naar België of Duitsland, en hem daar zonder kopieerheffing kopen.