Gamersnet.nl

Ouders, let op wat ze spelen!

Gamen is goed voor je, gamen is slecht voor je, geweld in games en films maakt niet uit, geweld in games en films maakt wel uit: zo is er bijna iedere maand wel weer een publicatie die ofwel gamen compleet wil verbieden, ofwel helemaal wil vrijspreken.

Psycholoog Craig Anderson heeft ook een onderzoek gedaan heeft het boek dat daaruit voortkwam de titel ‘Violent Video Game Effects on Children and Adolescents’. Hij stelt zelf dat ouders meer aandacht moeten besteden aan wat de kids spelen. Games kunnen volgens Anderson, die zichzelf ook een gamer noemt, zowel goede leermogelijkheden bieden, als een verkeerd beeld van geweld geven, met allerlei nare gevolgen.

Het is daarom erg belangrijk dat voor de aanschaf van een game, waar in 83% van de gevallen de ouders bij betrokken zijn, diezelfde ouders zich eerst in de inhoud van game verdiepen. Het gevoel dat ze ‘hulpeloos’ zijn is volgens Anderson onzin: ouders kunnen namelijk bij de verkoper of op Internet op zoek gaan naar antwoorden op vragen als: wordt geweld beloond en is het mogelijk niet-aggresieve methoden toe te passen? Mochten dit soort vragen bij een gekozen game te vaak ‘ja’ opleveren, dan kan een ouder ervoor kiezen een andere game te bekijken.

Leeftijdsaanduidingen en kijkwijzerachtige symbolen zijn volgens Anderson een goed begin, maar ouders moeten ook geweldloze alternatieven bieden en de tijd dat hun kinderen achter een game plaatsnemen limiteren.