E3-geruchten blijken waarheid: beurs zal inkrimpen, niet verdwijnen

De hardnekkige geruchten dat de Electronic Entertainment Expo, oftewel E3, niet meer zal worden wat het ooit was, zijn waar. Dit heeft Doug Lowenstein, president van het bedrijf achter de E3, de Entertainment Software Association, tegenover de pers verklaard.

Veel grote uitgevers hebben namelijk samen besloten niet meer de E3 op hun programma te zetten, aangezien de kosten voor onder andere de stands, de demopods, de hotels, de pers, de beveiliging en alle marketing de pan uitrezen. Liever willen ze het voortaan kleinschaliger aanpakken en met hun eigen evenementen op de proppen komen, zoals Microsoft bijvoorbeeld al zijn X0-events heeft.
De geruchten dat de E3 zal gaan verdwijnen zijn echter niet waar. Doug Lowenstein maakte bekend dat de beurs ongetwijfeld zal inkrimpen, maar dat nog steeds de internationale pers, winkeliers en ontwikkelaars aanwezig zullen zijn. De ‘normale mensen’, die niet gerelateerd zijn aan de industrie worden echter geweigerd. Ook zullen er nog steeds een heleboel games speelbaar zijn, maar helaas niet meer van de grote uitgevers. Alleen zal men nu niet meer met massale stands op de beursvloer staan, maar zich meer gaan richten op aparte persconferenties, meetings en behind-closed-doors sessies.

  “E3Expo remains an important event for the industry and we want to keep that sense of excitement and interest, ensuring that the human and financial resources crucial to its success can be deployed productively to create an exciting new format to meet the needs of the industry. The new event ensures that there will be an effective and more efficient way for companies to get information to media, consumers, and others,”

Daarnaast geeft de ESA toe dat men voortaan hun informatie zal moeten halen van bijvoorbeeld de Tokyo Game Show in Japan, in september, of de Games Convention in Leipzig, Duitsland, in augustus, of de aparte events van de verschillende uitgevers. Wel zegt de man dat het misschien maar goed is dat de E3 geen ‘mega-show’ meer is, maar een kleinschaliger evenement waarbij extra goed op de kwaliteit van de beurs kan worden gelet.
De E3 van 2007 zal nog steeds in Los Angeles gehouden worden, maar het is niet meer zeker of dat weer in het Los Angeles Convention Center zal zijn. Die locatie is namelijk gigantisch, en waarschijnlijk veels te groot voor de nieuwe E3. Of het gebeuren ook nog traditioneelgetrouw in de tweede week van mei wordt gehouden is nog niet bekend.

  “Additionally, the evolution of the video game industry into a vibrant and expanding global market has led to the creation of major events in different regions, such as the Games Convention in Leipzig, the Tokyo Game Show, and company-specific events held by Sony, Nintendo, Microsoft, and others around the world.”

  “It is no longer necessary or efficient to have a single industry ‘mega-show’. By refocusing on a highly-targeted event, we think we can do a better job serving our members and the industry as a whole, and our members are energized about creating this new E3.”

In het persbericht laat de ESA doorschemeren dat het een goede zaak is dat de E3 voortaan kleinschaliger aangepakt wordt, men spreekt zelfs van een ‘evolutie’. Allemaal mooie praat natuurlijk, maar het is en blijft vreselijk jammer dat ooit de grootste gamesbeurs ter wereld, voortaan niet meer dan een schim zal zijn van wat het ooit geweest is. Wat gaan jullie het meest aan de E3 missen?

 1.   
  Rhemme's avatar

  R.I.P.

 2.   
  Design's avatar

  Spijtig. 😥

 3.   
  Rijstekorrel's avatar

  erug jammer ik ben er wel dan nooit geweest maar dat ze dit doen echt jammer 😥

 4.   
  Lasso's avatar

  Jammer, het grootste van de E3 zal ik wel missen. Aan de andere kant, we hebben de Tokyo Game Show nog en bovendien betekent dit alleen nog maar meer perstrips voor ons als alles verspreid wordt. 😆

 5.   
  G-Man's avatar

  Veel valt er niet te missen voor de meeste mensen. Er zal natuurlijk wel geen bepaalde datum zijn waarin je het nieuws niet kan bijhouden, maar dat nieuws krijg je toch wel.

 6.   
  snuifski's avatar

  Elk nadeel heeft zijn voordeel zegt cruijff.
  Kleine ontwikkelaars kunnen nu ook laten zien en de ruimte krijgen om hun producten te tonen,kost minder,geen gezeur met beveiliging en bijkomende kosten aangezien ea en ubisoft er niet zijn dus waarom niet doorgaan.
  Tuurlijk wel,markt is groot genoeg,gaan miljarden in om en de taart is groot genoeg in tegenstelling toe vroeger om kleine bedrijfjes ook een kans te geven.

 7.   
  N.Frufo's avatar

  OOOOOO.