Fusie tussen AMD en ATi Technologies een feit

Chipbakker Advanced Micro Devices (AMD) heeft voor 4.3 miljard Euro het ATI Technologies overgenomen. Al sinds mei waren er geruchten over een acquisitie, tot verbazing van critici die vraagtekens stelde bij de toegevoegde waarde van de eventuele overname. De samenwerking zal naar eigenzeggen resulteren in vernieuwing in de mobiele segmenten en in de consumentenelektronica.

De meningen over de overname zijn verdeeld. Sceptici zijn bang dat het aantal aanbieders daalt, waardoor de concurrentie daalt en die concurrent is in vele gevallen juist goed voor de consument. Daarbij is het afwachten wat nVidia doet na deze fusie, aangezien men bang is voor een afnemende support van AMD tegenover nVidia producten.

Toch is het nog maar sterk de vraag of dat zal gebeuren. Het is in ieder geval wel een stap in de goede richting ten opzichte van de concurrentiestrijd met Intel. Intel is momenteel de grootste leverancier van grafische chips en heeft op het gebied van CPU’s een marktaandeel van maarliefst 80%, maar zag de winst in het tweede kwartaal van 2005 ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het jaar daarvoor halveren. Dit door een noodgedwongen prijsverlaging waardoor de winstgevendheid in het gedrang kwam. AMD vs Intel continues…

 1.   
  ChielB's avatar

  Ben benieuwd wat deze fusie gaat opleveren uiteindelijk. Zolang de consument maar wint, uiteraard…. 😀

 2.   
  J-Loco's avatar

  4.3 miljard is veel geld enzo maar ik had verwacht dat ati wat meer had, ati owns Nvidia op het moment, maar Nvidia word nog wel beter

 3.   
  Ruudjee's avatar

  De kaarten van ATI worden toch nog wel gewoon gemaakt he 😮 ?

 4.   
  J-Loco's avatar

  ja, tuurlijk wel. Ooit gehoord van partnership ?

 5.   
  Lasso's avatar

  Sterker nog, ATi Technologies blijft gewoon in de huidige staat. Alleen deelt men nu de balans en de know-how.

 6.   
  Jackass's avatar

  Ik ben benieuwd wat AMD nu voor ‘voortrekkerij’ gaat doen of geen supporting meer leven aan nVidia, al geloof ik dat niet dat ze geen supporting meer gaan leveren.

 7.   
  Rickm's avatar

  Op hardware.info staat voor net geen 5.5 miljard dollar.

 8.   
  J-Loco's avatar

  Nvidia is toch slechter dan ATI, momenteel dan. Straks zitten zei weer met de beste kaart en dan ATI weer

  Net als Intel en AMD, AMD ownde intel hard op game gebied, met de conroe is daar verandering in gekomen

 9.   
  Baklap's avatar

  Je kunt het een beetje vergelijken met KLM & Air-France, J-Loco.

 10.   
  R.andom H.ero's avatar

  Wordt die nieuwe conroe proccesor niet een beetje overkill? Lijkt me een beetje teveel van t goede. een Athlon 64 X2 5000 is al een lekker proccesor.

 11.   
  The Power's avatar

  Waar baseer je het op dat Nvidia slechter als Ati is? Oké, de sterkste kaart van beiden wint Ati maar das dan ook echt het enige, Nvidia doet niks onder wat betreft videokaarten.

  Die Conroe is ook allemaal leuk en aardig, toch moet ik nog zien of Intel ze daar echt mee gaat “ownen” zoals jij dat zegt. Aangezien die 4600+ van AMD maar rond de 220 euro gaat kosten, is toch wel erg verleidelijk.

  Vervolgens zit AMD ook niet stil en hun komen ook nog wel met een nieuwe proc.

 12.   
  TheProf82's avatar

  De snelste kaart is nog altijd de 7950 GX2, in handen van Nvidia. Echter is de X1900XT wel erg scherp geprijsd voor een high-end card.

  Ik heb net een systeem besteld met een 4600+(AM2), welke tussen de E6300 en de E6400 in zit. Nu denk je, waarom niet een even dure E6400? Omdat de moederborden 40 euro duurder zijn 😛

 13.   
  The Power's avatar

  De 7950 is eingelijk gewoon een afgelockte 7900GTX in SLI, vervolgens moet je een sli mobo hebben om hem volledig te kunnen benutten. Daarom vindt ik die niet hier bij thuis horen.