Klein, kleiner, kleinst: SLI in een barebone

Nog maar net bekomen van de E3 in Los Angeles mochten geïnteresseerden van PC-games en bijbehordende techniek afgelopen week naar Taiwan om de Computex-beurs bij te wonen. Hier toonden producten van PC-apparatuur wat er de komende tijd te verwachten is.

Shuttle toonde bijvoorbeeld de XN26P XPC, een zogenaamde barebone zoals Shuttle ze veel meer maakt. Deze barebones zijn zogenaamde small form factor PC’s en laten zich vaak omschrijven als een kubusje met daarin alle PC-apparatuur. Dat klein niet krachtig hoeft te zijn bewijst de XN26P: het kastje kan één van AMD’s dual core socket 939-processoren aan, met daarnaast maximaal 2 GB geheugen, heeft S-ATA2-ondersteuning en geeft 24-bits-geluid via Via’s Envy-geluidssysteem. Dat is nog niet de grootste verassing: de chipset die dit alles verbindt is een NVIDIA nForce4 SLI-chipset, zo eentje die twee videokaarten kan aansturen. En ondanks de geringe grootte van de barebone heeft het beestje standaard 2 GeForce 6800 GT-videokaarten van Leadtek aan boord, die natuurlijk ook in SLI samenwerken. Shuttle heeft al aangegeven dat er een versie met 256 MB DDR3-kaarten in aantoch is, maar of er een 6800 Ultra-SLI-variant aan zit te komen wilde de fabrikant nog niet kwijt. Prijzen zijn ook nog niet bekend, Shuttle wilde wel laten weten dat de XN26P al in juli op de markt komt.

Dat het nog gekker kan bewijst Iwill: deze wil in september eenzelfde systeem op de markt brengen. Dus: klein en met SLI-mogelijkheden. Wat Iwill’s oplossing zo gek maakt? Niet alleen passen er twee videokaarten in het kastje (met nadurk op ‘je’), het moederbord(je) heeft twee socket 940’s aan bord, waarop AMD’s Opteron-processor kan draaien. Dus twee processoren en twee videokaarten! Volgens Iwill is het een prima systeem voor digital content creation, MCAD en ontwerptaken, maar gamen zal ook wel redelijk vlotjes gaan op zo’n systeem, dat klein genoeg is om naar elke LAN-party te dragen.

  1.   
    meatball's avatar

    STOER 😀

  2.   
    the_supremacy's avatar

    zeker stoer

  3.   
    Nirusu's avatar

    Ben benieuwd naar het prijskaartje

  4.   
    Martijn's avatar

    Hmm…..wat ik lees levert SLI ong. 40-50% extra performance, maar dan ga ik me afvragen of je voor hetzelde geld niet beter 1 6800 ULtra kunt kopen ipv 2 GT’s 😕

  5.   
    Keywielder's avatar

    Ey man dit is echt vet

  6.   
    Achilles's avatar

    Da’s ut betere werk, beter dan de xbox en ps3

  7.   
    gamesspeler's avatar

    Heee echt vet! 😀

  8.   
    gamer112's avatar

    ja en het prijs kaartje