ATi gaat ook op de meerdere videokaarttoer

Wie op dit moment de meeste grafische kracht uit een PC wil halen, komt terecht bij NVIDIA met haar SLI. Hiermee kun je het grafische werk door twee videokaarten tegelijk laten doen. Dit werkt alleen met SLI-compatible videokaarten (met tussenstukje) en een moederbord met nForce-chipset met SLI-ondersteuning van NVIDIA.
Voorheen was dit voorbehouden aan AMD-systemen, maar sinds kort is er ook een Intel-versie van de nForce-chipset met SLI. Het blijft echter allemaal NVIDIA-spul op NVIDIA-spul.

Binnenkort komt daar verandering in. Concurrent ATi brengt binnenkort de RD400-chipset uit, waarmee moederborden kunnen worden gebouwd met Multi VPU-technology. Multi VPU-technology was voorheen bekend als AMR, oftewel ATi Multi Rendering. Met deze techniek kunnen meerdere PCI-express-videokaarten aan hetzelfde werk worden gezet, maar daarvoor is dan geen tussenstukje nodig. Schijnbaar kunnen ook echt verschillende videokaarten zo samenwerken, daar waar SLI twee exact dezelfde kaarten eist (zelfde merk, zelfde type). Of dat waar is, zullen we waarschijnlijk komende maand al zien.

De RD400 bestaat ook uit de ULi M1573 southbridge en samen ondersteunen ze Pentium 4, D en Extreme Edition processoren met een maximale bussnelheid van 1066 MHz, dual channel DDR2-667 en zijn er ook 6 S-ATA poorten met RAID te vinden en Azalia Audio. Een nieuwere versie van de RD400, die later dit jaar komt, zal zelfs in staat zijn de onboard videokaart in combinatie met een add-on videokaart als Multi VPU te laten samenwerken. Ook zal er een RD480 verschijnen voor AMD-processoren.

  1.   
    Klaasvaak's avatar

    ehm, ja, dat laatste snap ik niet 😉

  2.   
    Paolo's avatar

    Je bent niet de enige. 😕

  3.   
    hatred's avatar

    lol kdenk dat ze proberen te zeggen dat het dan GOEDE SPELLEN AAN KAN 😛

  4.   
    gamer112's avatar

    zo het houd maar niet op zeg de spellen gaan er zomedeen gewoon uit zien net zoals nu dat alles net echt is zeg maar zo goed gewoon