PSP pixelperikelen

Wie een TFT-scherm voor de computer koopt is misschien bekend met het probleem: dode pixels. Beeldpuntjes die altijd aan of uit staan. Sinds de launch van de PSP in Japan is bekend dat dit probleem zich niet alleen bij beeldschermen voordoet, maar ook bij handhelds. Niet juist werkende beeldpunten komen op de PSP ook voor en zelfs zo erg dat komplete rijen en kolommen defect zijn.

Bij TFT-schermen bestaan enkele normen, waardoor bij bepaalde uitval een defect scherm wordt vervangen door een nieuw scherm. De online verkoper Videogames Plus ging bij Sony na, of dit voor de PSP ook geldt en kreeg het volgende bericht terug:

    DEAD PIXEL WARRANTY AND TESTING…

    We have just been infomned by Sony that they will not be warranting any dead pixel units. They are only warranting hardware defects ie broken buttons, malfuction with drive and so on. Dead Pixels are not considered a defect by Sony of America and will not be warrantied.

Dat is natuurlijk helemaal geen fijn antwoord, zeker niet als je na de aanschaf van een redelijk duur apparaat als de PSP er niet eens lekker op kunt gamen.

Of het bericht ook helemaal echt is, is niet duidelijk, maar zeker is wel dat Sony ondertussen aan IGN iets anders heeft laten weten. Sony vertelde IGN dat ieder geval van defecten apart behandeld wordt door de producent en dat iedere PSP-bezitter met een defect contact op moet nemen met Sony. Sony raadt ook aan om het apparaat eerst een week te proberen, omdat in een aantal gevallen de defecten vanzelf weer weggaan.

Nintendo houdt er overigens de volgende policy op na:

    Informatie over de LCD-schermen van Nintendo DS

    Voor de productie van de LCD-schermen van Nintendo DS wordt technologie gebruikt met extreem hoge precisie. Als gevolg daarvan is meer dan 99,99% van de pixels effectief, terwijl slechts 0,01% van de pixels niet-actief of altijd verlicht is. Deze situatie tref je aan bij vele apparaten met LCD-technologie (PC monitors, televisies, mobiele telefoons enz.). Dit is echter geen defect.

    Het is belangrijk te beseffen dat deze situatie beperkt zal blijven tot de pixels die je reeds zijn opgevallen. Het probleem zal zich niet verder uitbreiden en je kunt ervan uitgaan dat het probleem zich niet op andere plekken op het scherm zal gaan voordoen.

    We raden je aan je systeem een aantal weken te gebruiken om te bepalen of dit je plezier tijdens het spelen in de weg staat. Als je, na je systeem een tijd gebruikt te hebben, vindt dat dit kleine puntje te veel afleidt, weet dan dat de Nintendo DS voorzien is van een jaar garantie. We zullen je systeem graag inspecteren en, indien nodig, kostenloos repareren binnen de garantieperiode.

  1.   
    Oranje's avatar

    En zo groef de PSP zijn eigen graf…

  2.   
    donkey (van shrek op ps2)'s avatar

    http://psp.connect.com/ Daar kun je veel voor de psp downloaden!
    En wat kan dat nu kwaad doen een pixel, het is en blijft een TFT-scherm en ze kunnen geen nieuwe geven want er zijn te weining psp op planeet Aarde.(je kan ook naar Mars gaan daar zullen er wel nog zijn 😛 )

  3.   
    Krizzle's avatar

    Ik snap dat met die dooie pixels niet helemaal, werken er dan gewoon pixels niet meer?

  4.   
    Recon's avatar

    Ja en in dit geval zijn het ”rijen pixels”.

  5.   
    Klaasvaak's avatar

    tja, ze kunnen er moeilijk een CRT scherm in doen… maar kunnen ze niet gewoon betere technologieen gebruiken dan? ze gaan er toch wel wat aan doen??

  6.   
    Eggie124's avatar

    Houd het dan in dat bijv bij een spelltje dat de linker helf pixles een rij bijv.. dat dat stil blijft staan? zodat alles verder speelt behalfe dat stukje? dat is wel vervelend

  7.   
    Baklap's avatar

    Zoiets ja. Het kan nog gecompliceerder zijn, maar ik denk dat het dat ongeveer is.

  8.   
    _roy_'s avatar

    nou dan moge ze dat ding wel snel een stuk goedkopere makeen, want anders verkopen ze haast niks 😕

  9.   
    Martijn's avatar

    Reactie door Eggie124 op zondag 27 maart, 2005 – 21:09
    Houd het dan in dat bijv bij een spelltje dat de linker helf pixles een rij
    bijv.. dat dat stil blijft staan? zodat alles verder speelt behalfe dat stukje?
    dat is wel vervelend

    Reactie door Gamah op zondag 27 maart, 2005 – 21:31
    Zoiets ja. Het kan nog gecompliceerder zijn, maar ik denk dat het dat ongeveer
    is.

    Neen, dode pixels betekent dat deze pixels niks meer doen. Ze geven geen “licht” meer. Ze blijcven dus altijd zwart.

  10.   
    Viperations's avatar

    Even over de PSP…

    Ik heb em in mn handen gehad inmiddels, en ik moet zeggen: heel erg indrukwekkend! Het ging om de importversie (die overigens identiek is aan de Europese versie). Het gewicht viel reuze mee, en pas in het echt zie je verschrikkelijk groot dat scherm is. De nintendo DS vond ik heel overtuigend, maar de PSP is minstens zo mooi. De handheld is erg solide en goed afgewerkt. Helaas zal het apparaat pas eind dit jaar te koop zijn… jammer jammer.

  11.   
    Baklap's avatar

    Ben je met het vliegtuig naar Japan geweest? Je bent toch piloot, of naar Amerika?

  12.   
    meatball's avatar

    Waarom doen ze er gewoon geen plasma scherm in 😉

  13.   
    +..The sOldiier_«–'s avatar

    8) Geen iidéé 8)

  14.   
    Oranje's avatar

    Waarom post je dan?

  15.   
    Flippow's avatar

    Nou lekker is dat koop je een mega duur ding blijkt dat sommige pixels dood zijn.

  16.   
    Stefan.'s avatar

    Ze moeten zo’n ding maken dat je over het scherm kan schuiven, die dan aan de psp vast zit

  17.   
    AvanGarde's avatar

    man die jappen die geilen gewoon op die platte schermen enz,dat tft shit deugt niet,als k achter een TFT scherm zit krijg k meteen pijn aan m’n ogen en van de zijkanten kun je geen reet zien je moet dat ding recht voor je houden ,!! doe mij maarh een normale beeldbuis!!

  18.   
    Fonsie's avatar

    Ben ik het niet mee eens, een tft scherm heeft als waarde dat het een kijkhoek heeft van zo’n 170 graden, c.q. een totale kijkhoek, als je pijn aan je ogen krijgt zal het absoluut niet aan de tft techniek liggen als aan de kwaliteit van jouw scherm, tft heeft immers de flink opgebouwde naam dat het behoorlijk rustig kijtk zowelin tv vorm als voor de monitor, dus bij deze hoop ik jouw ongefundeerde meningen in mijn optiek te ontzenuwen. Verder is het natuurlijk schandalig wat Sony hier probeert te doen, Ok, dat ze een tekort aan PSP’s hebben is duidelijk maar zelf niet voor eigen fouten opdraaien is laag, erg laag, en in de EU zullen ze hier ook absoluut niet mee wegkomen, ik heb een Nintendo DS gekocht en hier erg tevreden mee, voor mij overigens geen PSP meer..

  19.   
    Viperations's avatar

    De kijkhoek is inderdaad prima, zoals ik met eigen ogen heb kunnen zien. Het apparaat was overigens gewoon te zien in nederland. De importversie moest 350 euro kosten, 100 meer dan de prijs eind dit jaar. Spellen waren tussen 40 en 50 euro dacht ik.

  20.   
    sandertje's avatar

    pff.. Ik heb nog geen één keer goed nieuws over de PSP gehoord. Testen ze die dingen niet ofzo!!!

    Btw: Die spellen worden tussen 40 en 50 euro.
    Vind ik erg duur. Kan je niet gewoon de PSP om laten bouwen?!?!

  21.   
    Paolo's avatar

    Als er nog meer slecht nieuws komt, wil niemand dat ding meer volgens mij.