Blu-ray slimste upgrade voor PC?

Sony weet het al zeker: de volgende PlayStation zal games op Blu-Ray-discs afspelen. Voor de PC is het nog even spannend, want naast Blu-Ray is er ook de HD-DVD. Het voordeel van beide formaten is de extra opslagcapaciteit ten opzichte van DVD: 15 GB per laag voor HD DVD en 23 tot 27 GB per laag voor Blu-Ray. Het nadeel is dat er dus twee standaarden zijn, iets wat bij (her-)schrijfbare DVD’s ook voor de nodige problemen heeft gezorgd.

Niet is echter al zeker, behalve dan dat twee hele grote gamesuitgevers zich ook voor Blu-Ray hebben uitgesproken: Electronic Arts en Vivendi Universal zullen hun games in de toekomst op Blu-Ray uitgeven. Microsoft heeft nog geen oordeel geveld.

HD-DVD heeft ook aanhangers met een stevige positie, maar dan wel in een andere markt: vooral filmmaatschappijen zijn aanhangers van HD-DVD. HD-DVD is makkelijker te produceren dan Blu-Ray en meer compatible met huidige apparatuur.

Voor meer info over Blu-Ray en HD-DVD moet je hier eens kijken.

 1.   
  Maserati's avatar

  HD-DVD is makkelijker te produceren dan Blu-Ray en meer compatible met huidige apparatuur.

  Het is dus wel mogelijk om met een DVD speler HD-DVD te lezen?

 2.   
  meatball's avatar

  klein vraagje waar staat HD voor in HD-DVD ๐Ÿ˜•

 3.   
  Rhemme's avatar

  High Definition

 4.   
  Danny Dam Wichers's avatar

  In het artikel onderaan het bericht gaat men meer in op de technieken, o.a. de compatibiliteit. Helaas kun je je huidige speler niet gebruiken voor HD-DVD, omdat een andere laser vereist is. De schijfjes zelf daarentegen zijn fysiek bijna gelijk, waardoor huidige productieapparatuur voor het maken van DVD’s ook voor HD-DVD’s gebruikt kan worden. Dit is dus veel goedkoper dan bij Blu-Ray, waarvoor nieuwe apparatuur vereist is. Blijkbaar is Blu-Ray ‘veel beter’ voor de uitgevers, of de extra kosten worden aan ons doorberekend…

 5.   
  Prince's avatar

  Er komen ook harde schijfen van een halve Terrabyte (=512 Gigabyte). Hoe krijg je die vol, man! ๐Ÿ˜ฎ

 6.   
  Lasso's avatar

  Lukt mij wel hoor, ik heb laatst nog een 250 gig schijf der bij gekocht, maar ik moet nu al uitkijk dat ik er niet teveel rotzooi op gooi. Moet ik wel zeggen dat ik aan videobewerken doe.

 7.   
  gamer112's avatar

  ja maar zoveel neemt dat nou ook weer niet in als je een film download en bewerkt helemaal ondertiteling enzo is het bestand uiterlijk voor dat die naar een mpeg bestand gaat 16 of 18 gb

 8.   
  Prince's avatar

  Zo groot?
  Als je de film als bestand hebt is hij toch lang niet zo groot?

 9.   
  Rhemme's avatar

  Nee, een dvd is maximaal 4,3 Gigabyte.

 10.   
  Prince's avatar

  Ahum, een DVD is 4,7 GB.

 11.   
  Paus's avatar

  En dan praten we nog niet over dual layer ๐Ÿ˜‰ Ruim 8Gb!