Vooral ATi-kaarten nog even moeilijk leverbaar

Nu de gamesstroom lekker op gang begint te komen en een grote klapper als Half-life 2 z’n opwachting gaat maken, denken velen van jullie vast na over een upgrade. Een upgrade van je videokaart is dan vaak (ook) een goede keus.

Misschien is het jullie dan ook opgevallen dat grafische kaarten op het moment wat minder goed leverbaar zijn. Helaas gaat dat nog even aanhouden: enkele fabrikanten hebben gezegd dat zeker de komende twee weken nog een tekort aan chips voor videokaarten van ATi zal blijven bestaan, voor vrijwel alle producten die de fabrikant levert.

Één oorzaak van dit probleem is een gebrek aan flipchip-behuizingen, waar de chips gebruik van maken. De producent die deze flipchip-behuizingen aan ATi levert, heeft het zwaar gehad met de watervoorziening de laatste tijd en daardoor kon het te weinig van deze producten leveren. Andere producenten konden dit tekort ook niet snel genoeg aanvullen.

ATi heeft er echter ook voor gekozen OEM-fabrikanten voorrang te geven na dit tekort, wat betekent dat ‘gewone’ grafische kaarten, die in een doosje los in de winkel verkocht worden, nog even moeilijk leverbaar blijven.

Overigens is het niet alleen ATi die problemen heeft: NVIDIA, de grootste concurrent, heeft ook een tekort aan flipchip-behuizingen. Dit probleem beperkt NVIDIA vooral in de levering van de laatste generatie kaarten, zoals de NV43 (GeForce 6600).

 1.   
  Nirusu's avatar

  Is HL2 met mijn Ati Raedon 9600 XT 256 mb Goed speelbaar?

 2.   
  Ninja Boelie's avatar

  Zeker wel! Op een resolutie van 800 bij 600 zal ie vast wel vloeiend lopen 😉

  De systeem eisen van HL2 vallen reuze mee 8)