AMD64 + Windows XP 64-bit = nog lekkerder gamen?

De Athlon 64, de processor van AMD die een overgang van 32 bit naar 64 bit moet vergemakkelijken, is op het moment één van de snelste processoren om games mee te spelen op de PC. Die games worden tot nu toe wel voornamelijk op 32-bits versies van Windows gespeeld, aangezien er pas sinds vorige week een 64-bits versie van Windows XP voor de AMD64 beschikbaar is, zij het nog in previewvorm.

AnandTech heeft die 64-bits versie gedownload en getest, onder andere met games. De verwachting was, dat de Athlon 64 op een speciale 64-bits Windows XP het beter zou doen dan op voorgaande versies. Op dit moment is dat echter nog niet waar.

De games speelden tussen de 4 en 51% slechter op de 64-bit preview dan op de normale 32-bits versie van Windows XP. Gemiddeld was het 20% slechter. Technisch zou dat niet zo moeten zijn, aangezien processor en geheugen juist nog sneller kunnen werken bij 64 bit dan bij 32. De schuld ligt waarschijnlijk bij de drivers, die nog niet helemaal doorontwikkeld zijn. Het vinden van drivers voor de 64-bit preview is ook al niet erg gemakkelijk, zo moest voor de test een ATi-kaart noodgedwongen plaatsmaken voor eentje van NVIDIA, omdat ATi nog geen echte 64-bits driver beschikbaar heeft gesteld.

In de komende maanden zullen er meer en betere drivers verschijnen. Op het moment is het dus beter om een ‘normale’ Windows XP te installeren, mocht je al een Athlon 64 gekocht hebben en er mee willen gamen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren