Sony tast flink in de portemonnee voor PS3

Met een investering van ongeveer een miljard euro hoopt Sony in begin/zomer 2006 klaar te zijn voor de productie van de nieuwe Cell-chip, die het hart gaat vormen van de PS3. Toen Microsoft onlangs wat details bekend maakte over de Xbox 2 was de toon toch vooral zuinig. De nieuwe console dient toch vooral goedkoper uit te vallen, en niet zoals bij de Xbox, toen ie’ net in de winkels stond, en zó duur was dat er niet veel te verdienen viel voor Microsoft.

Sony werkt ondertussen aan de PlayStation 3 en in tegenstelling tot Microsoft is Sony juist flink geld aan het uitgeven. Het bedrijf gaat een slordige 1 miljard euro investeren in de productie van de Cell-chip, het hart van de nieuwe PS3. Het geld wordt besteed aan de fabrieken waar de chips gemaakt gaan worden. Dat zijn fabrieken van Sony zelf en van partners IBM en Toshiba. IBM draait óók op voor de chip in de Xbox2, dus dat wordt spannend, één bedrijf dat aan twee consoles werkt. Met de investeringen worden de fabrieken aangepast op het produceren van chips die gebruik maken van 65 nm technologie op grote schijven van 300 mm doorsnede.

Het grootste deel van het bedrag (400 miljoen euro) wordt geïnvesteerd in Sony’s eigen fabriek in Nagasaki. Daarnaast wordt 270 miljoen euro gestopt de fabriek van IBM in New York en de resterende 320 miljoen gaat naar een fabriek van Toshiba in het Oita, Japan. Toshiba zal de investering van Sony overigens verdubbelen.

Met het geld hoopt men de fabrieken klaar te hebben om in 2005 zo’n 15.000 wafers te produceren. Elke wafer (de schijf van 300 mm doorsnede) bevat honderden Cell-chips. De chip wordt niet alleen gebruikt als hart van de PS3, Sony heeft er meer plannen mee. De chip is ontwikkeld in samenwerking met Toshiba en IBM, die de chip ook mogen gebruiken in consumentenproducten. Sony heeft echter een bepaalde periode het alleenrecht. Pas daarna mogen de andere twee apparaten gebaseerd op de Cell op de markt brengen.

“Test productions of these facilities will begin in early 2005, with full production to begin sometime later that year. When the three factories are at full capacity, they will produce 15,000 processors a month. At that rate, it is almost guaranteed that the PS3, which is to use the Cell processor, will not be out until sometime 2006 when enough units can be shipped at once for a successful launch.”

Voor het hele artikel kun je hier even kijken

  1.   
    Julius Ceasar's avatar

    En dan moet de PS3 goedkoop worden? 😛