Keurmerk voor videogames in EU

Na flink wat protesten uit verschillende lidstaten van de EU zal vanaf april elke game een leeftijdsaanduiding weergeven. Deze verdeelt games in de categorieën 3+ (geen geweld of sex), 7+, 12+, 16+ en 18+. Dit keurmerk moet ouders informeren aan welke mate van geweld hun kinderen worden blootgesteld bij het spelen van een game.

Met dit keurmerk hoopt men dat ouders meer controle krijgen over het aantal ‘splatter games’ die kinderen tegenwoordig spelen. Titels als Carmageddon, State of Emergency en Hooligans: Storm over Europe worden dan ook met name genoemd. Vroeger werd dit nog afgedaan als tekenfilmgeweld, wat dus niet realistisch is. Door nieuwe technieken worden de beelden echter realistischer en verder worden deze ook vaak nog bijgestaan door grof taalgebruik en het gekerm van slachtoffers.

Een artikel in de Observer (Engels) dat over de beslissing van dit keurmerk gaat, geeft echter ook aan dat er nog geen eenduidig antwoord bestaat op de vraag “maken gewelddadige games de spelers ook gewelddadiger?”

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren