My Memory of Us

Of je nou een eenbenige vrouw of een nazistrijder speelt, in games kruip je bijna altijd in de huid van een strijder op het slagveld. Wat er naast dit bloedbad met de ‘gewone’ mensen gebeurt, wordt vaak buiten beschouwing gelaten. Maar niet in de indie-game My Memory of Us..

Hand in hand, kameraden

Met My Memory of Us wil de onafhankelijke ontwikkelstudio Juggler Games de levens van de ‘gewone’ mens tijdens een oorlog uitlichten. In een niet nader te noemen land wordt tijdens een niet nader te noemen oorlog besloten dat een bepaalde groep minder waard is dan anderen. Eenieder die gemarkeerd is met de rode kleur, moet gevangen genomen worden. Zo worden de levens van de hoofdrolspelers uit My Memory of Us op zijn kop gezet, wanneer zij beiden gemarkeerd worden. Hand in hand proberen zij vervolgens uit de handen van kwaadaardige robots te blijven.

Strategisch handelen

In My Memory of Us speel je met twee personages; het jongetje is klein maar zwak en het meisje is sterk maar groot. Hand in hand moet je je een weg zien te banen door de levels. Bij sommige stukken moeten de handjes worden losgelaten om zo de puzzels op te lossen.

Zo kan het zijn dat er een zwaar voorwerp door het meisje omhoog gehouden moet worden, zodat het jongetje er snel onderdoor kan kruipen. Dit principe kennen we ook al uit games zoals Brothers: A Tale Of Two Sons, maar ook de bekendere LEGO-games.

Handreiking naar het verleden

Hoewel Juggler Games benadrukt dat de game niet gaat over een bepaald land of een bepaalde oorlog — dit omdat het thema niet tijdsgebonden is — is het toch duidelijk in welke tijd My Memory of Us zich werkelijk afspeelt. Zo hebben de kwaadaardige robots een Duits overkomen en heeft de Jodenster plaatsgemaakt voor een rood kledingstuk.


Daarnaast heeft My Memory of Us een zeer persoonlijk tintje. Verscheidene verhalen van familieleden zijn in de game verwerkt. Zo maakte de opa van de designer tijdens de oorlog pamfletten, en zijn deze in-game te verzamelen. Ook speelt de oma van één van de programmeurs een rol en is te zien hoe zij, met gevaar voor eigen leven, broodjes bakte voor mensen in kampen.

My Memory of Us heeft op moment van schrijven nog geen releasedatum, maar is zonder twijfel een indie game om naar uit te kijken.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren