Captain Toad: Treasure Tracker (Switch)

Met de redelijk geflopte Wii U nog vers in het geheugen, heeft Nintendo een missie en dat is om alle games die exclusief zijn verschenen op de Wii U een tweede kans te geven op de Nintendo Switch. En dat is te begrijpen, want het zou jammer zijn dat games als Mario Kart 8, Bayonetta 2 en Donkey Kong Country: Tropical Freeze nooit het levenslicht op de Switch zouden zien. De volgende op dit lijstje is Captain Toad: Treasure Tracker, wat in essentie de eerste videogame is waarin Toad de hoofdrol krijgt. Een iets te dikke anti-held, net als ondergetekende, die een groots avontuur beleeft in een verrassend kleine game.

De levels zijn de echte helden

Omdat Captain Toad: Treasure Tracker vier jaar geleden is verschenen, lijkt een resumé op zijn plek. De koddige paddenstoel kennen we uit elke Mario-game, maar Captain Toad maakte zijn debuut in Super Mario Galaxy. In Super Mario 3D World werd echter de basis gelegd van Treasure Tracker, door een aantal minigames met de paddenstoel. En die levels zijn ook meteen het sterkste punt van Treasure Tracker.

De verschillende levels zijn loshangende driedimensionale kubussen met puzzelelementen, waar je met de camera volledig omheen kan kijken. Jouw taak is om Captain Toad naar de ster te leiden en onderweg is het ook meteen leuk om alle diamanten te vinden. Hoewel Captain Toad niet veel meer kan dan lopen en knollen smijten naar vijanden, zorgen de levels voor de echte uitdaging en Nintendo-magie. In vijf minuten ben je door zo’n wereld heen, maar het werkt zo verslavend dat je meteen de volgende opstart. En die daarna. En daarna.

Een completer pakket

Captain Toad: Treasure Tracker op de Switch is ten opzichte van de Wii U-versie ietsje uitgebreider. Er zijn extra levels toegevoegd met een Super Mario Galaxy-thema en er is een co-op-modus toegevoegd die ontzettend overbodig aanvoelt. Met co-op hoop je misschien op een tweede Toad, maar niets is minder waar. De tweede speler mag namelijk alleen de camera besturen en knollen katapulteren naar vijanden. De speler die Toad onder de knoppen heeft, kan de camera dus niet meer draaien, waardoor samenwerking echt verplicht is. Maar Treasure Tracker is daar helemaal de game niet voor.

Deze puzzelplatformer is namelijk voor de eenling die graag opgezogen wil worden in een fantastisch mooi spelletje, dat je nu ook onderweg kunt spelen door de functionaliteiten van de Nintendo Switch. Met de hapsnap-leveltjes van rond de vijf minuten, is het misschien wel de perfecte game voor in de trein of bus. Even een paar levels spelen voordat je je overstap moet halen, op een rustig tempo. Het is de perfecte mobiele game en niet geheel verrassend dat Captain Toad: Treasure Tracker ook op de Nintendo 2DS/3DS verschijnt.

Het spel werkt ook ietsje lekkerder in handheldmodus en dit komt doordat je soms bepaalde objecten moet verplaatsen met het touchscreen. Eén keer tikken en je verplaatst een steen of zelfs een half level en dat werkt heerlijk. Heb je de Switch aan je televisie aangesloten, dan is het verplicht om, net als in de Wii U-versie, met de motion controls te werken. Hierdoor blijft een stipje heel irritant in beeld, ook als je even niets hoeft te verplaatsen. Het is jammer dat ze daar niet een oplossing voor hebben gevonden, door bijvoorbeeld gewoon een controller te kunnen gebruiken.

Conclusie

Met Captain Toad: Treasure Tracker heb je een perfecte mobiele game, waarin je heerlijk kan puzzelen met een onverwachte held. Het is goed om te zien dat Nintendo heeft geprobeerd om de game nog een beetje extra’s mee te geven voor de Nintendo Switch-versie, alleen komt het lang niet allemaal goed uit de verf. Vooral de co-op-modus had voor mij niet gehoeven. Desalniettemin heb je voor vier tientjes 70 levels en wat Super Mario Odyssey-goedheid als extraatje. Het is een goede zaak dat Captain Toad zijn horizon verbreed naar de handhelds, want daar is de game op zijn sterkst.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Prachtige levels
  • Perfect voor onderweg
  • Extra levels uit Super Mario Odyssey
  • Touchscreenbesturing

Wat is NOT

  • Co-op-modus
  • Verplichte motion controls in tv-modus

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren