Pure Farming 2018

Het is inderdaad lekker op de trekker, zoals een filosofische lofzang uit de Nederlandse klei ons al jaren geleden vertelde. Blik op de horizon, genieten van de natuur en tussendoor nog nadenken over het succesvol draaiende houden van het bedrijf. Het leven op de boerderij in de vorm van een simulatie is nog altijd zeer populair in diverse landen. Hoewel de games niet de fanbases hebben van gigantische franchises, zijn er toch veel gamers die maar wat graag de virtuele ploeg over het veld laten gaan. Een relatief nieuwe speler is Pure Farming. Begin dit jaar kwam de 2018-editie zonder al teveel bombarie op de markt. Nu het nog even wat rustiger is qua releases, trekken wij nog even de klompen en overall aan.

Een beetje zen

Pure Farming 2018 gaat de strijd aan met volwassen concurrentie, waaronder Farming Simulator. De grote vraag is dan ook hoe vermakelijk en onderscheidend de game weet te zijn. In de basis is het immers een relatief eenvoudig concept: zorg dat je boerenbedrijf succesvol wordt. Vee onderhouden, ploegen, bemesten, zaaien, gewassen oogsten… er valt genoeg te doen. In de basis ligt de game – niet geheel verrassend – dicht tegen de Farming Simulator aan.

“Puur” is in dit geval een prima gekozen benaming, want nog sterker dan Farming Simulator is Pure Farming een echte simulator. Minder afleidende randzaken en meer aandacht voor het werk dat verricht moet worden. Farm-sims zijn voor de liefhebber een ware vorm van ontspanning. Op zoek naar een beetje ‘zen’. Doordat Pure Farming 2018 de nadruk legt op de werkzaamheden, betekent dit ook dat je veel tijd kwijt zult zijn aan die activiteiten. Heel veel tijd. Een uur heen en weer rijden op een stuk land om de boel te bewerken is nog niet eens extreem.

Relatief snel… is ook traag

Gelukkig is er veel meer te doen dan alleen maar met een ploeg of oogstmachine over het land je rondjes te maken. Een ideale start vormt de spelmodus My First Farm. Een soort campaign, waarin je de diversiteit van activiteiten stuk voor stuk voorgeschoteld krijgt. In deze modus zitten zelfs RPG-elementen en een levelsysteem verwerkt, om toch nog iets meer game-elementen toe te voegen aan de anders zeer pure simulatie. Je kunt zelfs zijmissies aannemen, waarbij je machines van jouw bedrijf inzet om wat lucratieve taken uit te voeren. Goed voor de bankrekening, al moet je dan wel over voldoende (extra) machines beschikken als je deze wilt inzetten.

De meest uitgebreide optie is de Free Farm spelmodus. Volledige vrijheid om in verschillende landen een agrarisch imperium op te bouwen. Rijstvelden en wasabi in Japan, olijven en druiven als echte wijnboer in Italië, koffiebonen en chilipepers in Colombia of gewoon lekker koeien en graan verzorgen in de Verenigde Staten. Elk land vraagt om specifieke machines, wat voor het gevoel wat variatie met zich mee weet te brengen. Toch blijft het concept gelijk: veel rijden, heel veel herhaling en dus vooral heel veel geduld hebben.

Een relatief snelle sessie is ook mogelijk in de vorm van Farming Challenges. Hierin krijg je een bepaalde uitdaging voor je kiezen, waarmee je een uurtje zoet bent. Inderdaad, een uur real-life zwoegen is toch wel het minimum. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met branden die je boerderij bedreigen of een enorme periode van droogte die je oogsten onder druk zet. In Farming Simulator zitten dergelijke opties vaker in de gewone singleplayer campaign verwerkt. Het is maar net wat je voorkeur heeft. Wat meer afleiding kan welkom zijn, maar het kan ook vervelend uitkomen als je ineens activiteiten moet uitvoeren waar je geen zin in hebt of waar je nog niet genoeg kennis van machines voor hebt.

Chillen en gaan

Op zoek naar overige plus- en minpunten ontkomen we niet aan een verdere vergelijking tussen Pure Farming 2018 en de vaker genoemde concurrent. Qua visuals doet Pure Farming het prima. De omgevingen zijn heel sfeervol, het geluid van de diverse machines is tof en er is redelijk veel detail aanwezig om je heen. Wat wel opvalt, is dat Pure Farming minder licenties heeft. Zeker voor liefhebbers van simulators is een uitgebreid aanbod qua merken en authentieke machines een waardevol aspect van de game. Op dit vlak heeft Pure Farming zeker wat terrein nog te winnen in de toekomst.

Doordat we te maken hebben met een pure simulator, is er ook geen sprake van een moeilijkheidsgraad. De game is zoals hij is en daar moeten we het mee doen. Vrees niet dat het voor een gigantische drempel zorgt, maar het maakt de game wel lekker pittig. In Farming Simulator heb je bijvoorbeeld veel gemakkelijker een lading knaken op je virtuele Pennie Rekening. Soms zelfs zo gemakkelijk, dat het veel uitdaging wegneemt. Pure Farming 2018 laat je echt werken voor je geld. Nog een reden waarom je echt wat tijd moet steken in het succesvol maken van je bedrijf.

Ook een vorm van multiplayer ontbreekt. Ik kan me voorstellen dat een dergelijke farm sim heerlijk relaxt gamen is, terwijl je ondertussen met vrienden aan het kletsen bent. Niet te stressvol, gewoon chillen en gaan met die trekker!

Conclusie

Pure Farming 2018 zorgt eindelijk voor wat echte concurrentie in de wereld van agrarische simulators. Er zijn wel vaker wat pogingen gewaagd, maar nooit kwam het in de buurt van wat Pure Farming weet te bereiken. Het is een sfeervolle game, voorzien van behoorlijk wat diversiteit. De pure ervaring zorgt voor wat meer uitdaging, al betekent het ook dat je heel wat uren geduld moet hebben om echt progressie te boeken. Daarnaast zou de game zeker meer machines en voertuigen kunnen gebruiken, net als een vorm van multiplayer. Net zoals je gewassen mag de serie dus nog wel wat groeien, maar dit boerenbedrijf smaakt zeker naar meer. Mooi man!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Veel te doen
  • Sfeervol boeren
  • Een pure simulator

Wat is NOT

  • Extreem traag
  • Beperkt wagenpark
  • Geen multiplayer

7

Meer Pure Farming 2018

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren