Linksys WRT32X Gaming Router

Wie een potje online gamet, voorziet zichzelf het liefst in een stabiele verbinding. Bekabeld of draadloos; veel gamers blijven oneindig op zoek naar de optimale omstandigheden. Om daarbij een handje te helpen, schiet Linksys te hulp met de WRT32X Gaming Router. Weliswaar geen goedkope keuze, maar wel eentje die je belooft van het snelste netwerk te voorzien. Maar is die verlaagde ping ook je zuurverdiende poen waard?

Snelle prestaties voor een pittige prijs

Een high-end gaming router komt natuurlijk niet tegen een lage prijs. Inmiddels vaste prik voor de consument die zich oriënteert in wat er allemaal op de gamer gericht wordt. Ook Linksys speelt voor die doelgroep mee met hoge specificaties en een evenals hoge prijs, gezien de WRT32X je al snel een euro of 199,99 lichter maakt. Een bittere financiële pil, maar dat moet je dan ook overhebben voor een verlaagde ping. Net die paar milliseconde eerder kunnen schieten of scoren, kan immers beslissen tussen winst en verlies. En we weten allemaal aan welke kant van die lijn we het liefst staan.

  • Netwerkprocessor: 1,8 GHz dual-core
  • Wi-Fi technologie: dual-band 3200 Mbps met MU-MIMO en DFS
  • Netwerkstandaarden: 802.11b, 802.11a, 802.11g, 802.11n
  • Antennes: 4 x externe dual-band antenne
  • Draadloze snelheid: AC3200 (N600 + AC2600)
  • Draadloze banden: 2,5 GHz en 5 GHz (gelijktijdig)
  • Draadloze encryptie: WPA2 Personal
  • Netwerkpoorten: 1 x Gigabit WAN, 4 x Gigabit LAN
  • Overige poorten: 1 x USB 3.0, 1 x eSATA/USB 2.0-combi, netvoeding
  • Ondersteunde bestandssystemen: FAT, NTFS en HFS+
  • VPN-ondersteuning: PPTP, IPSec-doorvoer
  • Software: via browser (voor installatie, updates, status, speedtest en meer)
  • Bouwmateriaal: kunststof, aluminium
  • Gewicht: circa 798 gram
  • Afmeting : 245,87 x 193,80 x 51,82 mm (breedte x diepte x hoogte) zonder antennes
  • Extra’s: voeding, Gigabit ethernetkabel
Wat je voor die pittige prijs aanwint, is dan ook een stukje top notch netwerkapparatuur. De WRT32X fungeert als hoogwaardige netwerkswitch, voor zowel draadloze als bekabelde game-verbindingen. Klinkt vrij droog en simpel, maar onder de motorkap tracht Linksys wat slimme magie te verstoppen. Met een 1,8 GHz dual-core processor wordt namelijk razendsnel berekent wát voor datapakketjes je allemaal binnenhaalt en uitstuurt, om die vervolgens kundig te prioriteren.

Kort door de bocht gooit Linksys daarmee een kekke belofte op; het idee dat jouw verbinding met de game-servers automatisch herkend wordt, om vervolgens voorrang te verkrijgen boven ander gebruik op je thuisnetwerk. De Netflix-komedie van je huisgenoot bijvoorbeeld, of een muziekstream in de keuken tijdens het koken. Die pruttelen even door op hun eigen tempo, terwijl jouw game-ervaring met honderddertig over de spreekwoordelijke spitsstrook knalt. Tot 77 procent sneller, zo geldt de belofte.

Koelbloedige Killer

In wezen wordt die belofte ook waargemaakt, zij het dan wel met een apart, aangegroeid staartje. De middels je browser uitgevoerde software laat inderdaad enigszins zien te snappen welke systemen een stabielere en snellere verbinding waarderen, maar prefereert ten alle tijden apparaten met een Killer-netwerkkaart. Nota bene dure chipsets, die vaak alleen in prijzige producten teruggevonden worden. Denk aan de inmiddels welbekende MSI gaming notebooks, maar ook apparatuur van Razer en Alienware. Niet de minste partijen, zeker als het prijs betreft.

En ja, apparaten als deze worden inderdaad sneller gevonden en middels de Killer Prioritization Engine op een snelweg gezet. Volledig geautomatiseerd en wel, met uitgebreide inzage bovendien. Het wezenlijke resultaat echter? Die liet in onze tests ietwat te wensen over. Op bekabelde verbinding bleek de reactietijd in onder meer Overwatch namelijk grofweg gelijk (á 26-30 milliseconden), ongeacht de aanwezigheid van een Killer-kaart of niet. Niet bepaald die driekwart verlaagde ping die ons beloofd werd.

Een draadloze draai gevonden

Precies daar zit dan ook het addertje onder het gras. De Killer Priotization Engine blijkt volgens de kleine lettertjes alleen die hevig verhoogde snelheden te kunnen leveren bij draadloze verbindingen, in optimale omstandigheden. En daarin vinden we juist de crux, aangezien geen enkele weldenkende online gamer ook nog maar overweegt (competitief) te gamen op een kabelloos netwerk. Optimale omstandigheden, weet je nog?

Zij die hun verbinding én netwerkkaarten optimaal willen benutten, zijn sowieso al beter af met een kabel. Spuit elf, natuurlijk, maar Linksys ondermijnt met eigen beloftes enigszins die vuistregel. Ja, je gehele thuisnetwerk is nog altijd in goede handen, maar het speerpunt van Linksys rondom een lagere ping lijkt vooral gefocust op het draadloze aspect; doorgaans niet bepaald van groot belang voor de gamer.

Het netwerk voor je doen

Desalniettemin slaagt de WRT32X er wél in om je te voorzien in een bijzonder sterk netwerk voor het gehele huis, met fijne handvatten bovendien. De router laat zich makkelijk installeren — aan de hand van de ‘software’ via internetbrowser — en vervolgens ook goed monitoren. Aan de hand van het online stuurprogramma wordt het apparaat automatisch (nachtelijk) up-to-date gehouden qua firmware, en krijg je betrouwbaar inzicht op de activiteiten in het netwerk.

Ook zonder Killer-apparaten is het nog altijd mogelijk om bepaalde systemen omhoog te schuiven in de prioriteiten, of in real-time het netwerkgebruik in te zien en te kunnen testen. De software blijkt ultiem makkelijk in installatie en gebruik, maar is ook vrij simpel naar eigen hand te zetten. Of je nu een VPN-verbinding aan wilt slingeren of snel een draadloos gastnetwerk op wilt stellen; Linksys schittert vooral hier in ervaren specialisering. Gamers zijn wellicht een nieuwe(re) doelgroep, maar internetgebruikers in het algemeen; daar is het bedrijf wel bekend mee.

Breder in bereik

Hoewel het Wi-Fi voor veel gamers als minder relevant wordt beschouwd — smartphones en Nintendo Switch daargelaten — weet de WRT32X daarin ook zeker te voorzien. De vier dual-band antennes leveren een bijzonder groot bereik voor gelijktijdige 2,4 GHz- en 5 GHz-verbinding op, waarover ook nog eens de prioritering plaatsvindt. Vier verdiepingen lager haal ik nog een podcast binnen, zonder daarmee de pot Overwatch van vriendinlief te verstoren. Een win-winsituatie, ongeacht of ze nu wel of niet op de Payload zit.

Conclusie

Jazeker, de Linksys WRT32X slaagt erin je gehele netwerk van een game-gerichte boost te voorzien. Maar nee, niet álle beloftes komen even hard aan bij de competitieve gamer. Alleen met peperdure Killer-netwerkkaarten behaal je de beste resultaten, en zelfs dan win je eigenlijk het meest op draadloze verbindingen. Over de kabel valt er niet enorm veel te winnen, alleen wat meer prioriteit boven de rest van het huishouden.

Toch staat Linksys hier wel zijn LAN-netje, als het aankomt op gebruiksgemak en kwaliteit. De geautomatiseerde software is toegankelijk en tweakbaar, alle fysieke hardware is van topkwaliteit en zelfs het dual-band Wi-Fi bereik aanzienlijk groter dan dat van je gemiddelde router. Op en top welkome eigenschappen, ware het niet dat de Killer-gerichte insteek dit apparaat mogelijk wat meer niche maakt dan nodig was.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren