Kirby Star Allies

De Nintendo Switch is nu een jaar uit en alle Nintendo-mascottes krijgen langzaam maar zeker een plekje op deze nieuwe console. Natuurlijk mag Kirby ook niet ontbreken op het vlaggenschip van Nintendo en dit keer komt hij met zijn vriendjes. Kirby Star Allies is een co-op game die de essentie van de franchise vasthoudt, maar is dat genoeg om net zo’n succes te worden als Super Mario Odyssey of The Legend of Zelda: Breath of the Wild?

Harteloze harten

Kirby Star Allies draait vooral om de verhaalmodus en deze heeft een simpel, doch aandoenlijk verhaal. Precies zoals je van Kirby gewend bent. Dreamland en andere planeten in de buurt worden overspoeld door mysterieuze harten, die het slechte in de schepsels van het universum naar boven halen. Behalve bij Kirby dan. Als je immers roze en vertroetelend mollig bent, is het überhaupt onmogelijk om ooit slecht te worden. In plaats van de change of heart, krijgt Kirby een nieuwe kracht die hij kan gebruiken om vriendjes te maken, die hem op hun beurt weer helpen in de tocht om erachter te komen wát er nu precies aan de hand is.

Van een Kirby-game hoef je nooit een diepgaand verhaal te wachten. Wat zeg ik, drie op de vier Nintendo-games schitteren in flinterdunne narratief. Het gaat vooral om de gameplay en de lol die je krijgt door Kirby Star Allies te spelen. En dat lukt zeker als je met een paar vrienden ervoor gaat zitten.

Met vrienden vriendjes maken

Kirby Star Allies is prima in je eentje te spelen, maar de game is zo gemaakt dat de ingebouwde multiplayer velen malen leuker is. Veel levels bevatten namelijk puzzeltjes die je moet oplossen door samen te werken met elkaar. In zulke gevallen heb je dan ook specifieke krachten of personages nodig om deze op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan bommen loswrikken en aansteken; de ene persoon snijdt als Cutter het touw, terwijl de andere speler beneden staat als Burning Leo om de bom af te vuren en een nieuwe doorgang te creëren. Vernuftig een-tweetje.

Degene die in de roze schoentjes van Kirby zelf stapt, is de persoon die ervoor moet zorgen dat de juiste personages gerekruteerd worden. Dit doe je door een hartje te gooien naar een vijand die bepaalde abilities heeft, die Kirby zelf ook kan gebruiken door de vijand op te zuigen. Er kunnen maximaal drie extra personages meelopen met Kirby, en door een goed werkend drop in, drop out systeem, kunnen je vrienden met één druk op de knop met je meedoen. Hebben ze halverwege geen zin meer, dan schakelen ze met een druk op de knop de computer in om de boel weer over te nemen. De aan de Switch gekoppelde Joy-Cons zijn daarbij los te gebruiken, maar ook de losse Pro Controller wordt goed ondersteund.


Wees niet getreurd als je een keer geen vrienden in huis hebt, want Kirby Star Allies werkt zoals eerder gezegd ook prima wanneer je zielsalleen bent. Je gerekruteerde personages worden dan bestuurd door de AI en dat werkt 95 procent van de tijd volkomen vlekkeloos. Het enige wat je dient te doen, is een commando roepen, en degene die de puzzel kan oplossen gaat automatisch aan het werk. De vijf procent dat er wat verwarring kan ontstaan, is wanneer je jouw wapen wilt versterken met een element.

Stel, je bent Sword Kirby en er loopt een Burning Leo achter je, dan kan hij jouw zwaard aansteken voor unieke effecten. Heb je echter ook nog een andere elementals in je team — denk aan de sneeuwpop of een waterdraakje — dan proberen ze allemaal jouw zwaard op te leuken, waarbij enige chaos opborrelt. Dit zorgt voor wat irritaties in de groep, maar gelukkig komt het relatief zelden voor.

Been there, done that

In een uurtje of tien — indien je ook alle geheime levels en collectibles verzamelt — ben je jammer genoeg wel door het verhaal heen. Er bekroop mij meteen een gevoel wat ik het beste kan beschrijven als een déjà-vu. Zo’n twintig jaar geleden, speelde ik als kind mijn eerste Kirby-game op de SNES, en het is jammer om te zien dat er na al die tijd zo weinig is veranderd. Kirby Star Allies is natuurlijk mooier, speelt veel soepeler en heeft een toffe co-op, maar vrijwel alles aan de game voelt té bekend. Driekwart van de gebruikte soundtrack kon ik moeiteloos mee-neuriën vanaf de eerste noot en er zijn slechts twee nieuwe abilities bijgekomen in deze game; Spider en ESP.

Zelfs de game zelf valt in herhaling, want naast het verhaal zijn er een aantal modi die de levels van de story gebruiken. Zo biedt Star Allies bepaalde Time Trials om te doorlopen met alle verschillende Allies en er is sprake van een Arena Mode, die de weinige bosses eindeloos blijft hergebruiken. Als laatste zijn er nog een paar loze minigames die je na, pak hem beet, tien minuten wel zat bent. De enige reden om deze Kirby op te blijven pakken, is het feit dat er verschillende legpuzzels zijn die je dient te voltooien. In één playthrough van het verhaal vind je lang niet genoeg stukjes, om de afbeeldingen compleet te maken. Dat biedt voor mij persoonlijke echter te weinig motivatie om de repetitieve modi keer op keer te blijven spelen.

Het is misschien een oneerlijke manier om Kirby Star Allies ergens op af te rekenen, maar sinds de release van de Switch heeft Nintendo de lat behoorlijk hoog gelegd. Met Super Mario Odyssey en Breath of the Wild heeft Nintendo twee gevestigde franchises herontdekt. Bij Zelda kwam de vernieuwing voort uit de gigantisch open wereld en Odyssey zorgde op zijn beurt voor enorm veel verschillende gameplay aan de hand van de introductie van Cappy. Kirby Star Allies is gewoon de zoveelste Kirby-platformer die iedereen wel kent. Ja, het blijft nog steeds vermakelijk. Maar nee, het heeft niet diezelfde extra liefde gekregen van Nintendo. Niet in vergelijking met die twee klappers van vorig jaar. En dat blijft eeuwig zonde voor de roze blob.

Conclusie

Kirby Star Allies is een vermakelijke platformer die echt wel een plekje in je Switch-collectie verdient. Dit Switch-debuut komt bijzonder goed uit de verf als je het speelt met vrienden, maar ook alleen is het geen straf om te spelen. Toch blijft het jammer dat je nergens baanbrekende nieuw gameplay kan verwachten.

Op twee abilities, de mogelijkheid om vrienden te maken en wat unieke eindbazen na, is Star Allies een herhaling van zetten en borduurt het voort op de platformers die we al twintig jaar kennen. Zuig een vijand op, verkrijg een speciale kracht en wals door kleurrijke levels. Zelfs het bonusspelletje op level-eindes en de overwinningsdansjes zijn in ere gehouden. Dat alles maakt wederom een prima Kirby-spel, al blijft die hangen in het verleden. Dat terwijl andere Nintendo-toppers hoopvol naar de toekomst kijken.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Lokale co-op voor vier
  • Ook leuk in je eentje
  • Nostalgie...
  • Draait geweldig en is prachtig

Wat is NOT

  • Korte singleplayer
  • Andere gamemodi vervelen sneller
  • ...maar dan behoorlijk te veel

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren