Review: Razer Kiyo

Hoewel we het nog altijd over een bepaalde niche hebben, wagen steeds meer gamers onder ons zich ook aan een carrière als content creator. Soms hobbyistisch, andere keren als creatief bijbaantje. Ook Razer zag de opkomst van deze markt, en besloot het zelfbenoemde lifestylemerk (wederom) een stap dichter naar de streamers te brengen. De Razer Kiyo is daarvoor een voorname pijler.

Alweer een tweede stream-gerelateerde webcam voor het Amerikaanse merk dus, zij het nu dan bewapend met een regelrecht unicum: verhelderende verlichting. Maar is dat simpele onderdeel van je stream set-up de stevige aankoop waard, of stelt het enkel je portemonnee lichter?[/style]

In de schijnwerpers gezet

Met slechts een stijlvol refurbished Intel-prototype als voorganger, is het wellicht begrijpelijk dat er enige scepsis rondom een nieuwe webcam van Razer zat. De eind 2016 verschenen Razer Stargazer bleek immers al snel uit te monden in een slecht ondersteund liefdesproject van de processorfabrikant, waarmee het ambitieuze cameraatje allesbehalve een deuk in het bestaande marktaandeel kon slaan. Webcamleider Logitech bleef heer en meester, en Razer moest terug naar de tekentafel. Op zoek naar iets unieks…

Op afgelopen TwitchCon was het dan zover. Bijgestaan door bijzonder relevante plek en tijd onthulde Razer een nieuwe lijn livestream-producten, waarvan vooral de nieuwe Razer Kiyo de schijnwerpers stal. Letterlijk. Niet langer poogt Razer de grootste technologische vooruitgang te boeken — nota bene hetgeen waar de Stargazer astronomisch de mist in schoot — maar vooral de streamer tegemoet te komen met een portie stabiliteit en gemak. Een fijne webcam is namelijk één ding, maar een beetje fijne verlichting? Dat is voor veel content creators een tweede, vaak veel groter struikelblok.

Voor de richtprijs à 109,99 euro vang je volgens Razer dan het beste van beide. De Kiyo filmt en zendt uit in 1080p/30 en 720p/60 resoluties, terwijl een ingebouwd ringlicht je gezicht subtiel beschijnt. Dat doet het dan wellicht niet met specificaties van de hoogste plank, maar desalniettemin heeft Razers Kiyo daarmee een ultiem handig unique selling point te pakken. Nota bene een functie die veel beginnende streamers op zullen willen zoeken.

    Specificaties beeldsensor
  • Foto-resolutie: 4 megapixel (2688 x 1520)
  • Video-resolutie: 1080p/30, 720p/60, 480p/30 of 360p/30
  • Video-codering: YUY2/MJPEG of H.264
  • Diagonale kijkhoek: 81.6°
  • Focustypen: automatisch, eventueel (digitaal) handmatig

    Specificaties ringlicht

  • Verlichting: 12 witte LEDs
  • Lichtopbrengst: 10 lux @ 1 meter
  • Dimmer: draaischijf met 12 stappen
  • Kleurtemperatuur: 5600K (“daglicht”)
  • Diffuser: “melkwit”

    Specificaties microfoon

  • Geluidscodering: 16 bit / 48 KHz
  • Opnamepatroon: omnidirectioneel
  • Gevoeligheid: -38 dB

  • Plaatsing: L-vormig lichaam, op statief met 1/4″ schroef (niet inbegrepen)
  • Aansluiting: USB 2.0
  • Kabel: 1.5 meter, gevlochten
  • Compatibel met: o.a. Open Broadcaster Software en Xsplit.

Eenzijdige verheldering?

Is Razers unieke ringlicht daarmee de redding van je set-up? Nee, niet per direct. Hoewel de twaalf treden melkachtige verlichting soepeltjes variëren tussen ‘subtiele gloed’ tot aan nagenoeg standje ‘godallemachtig, mijn netvliezen branden door’, weet het niet al je lampproblemen het leven uit te helpen. Streamers in pikdonkere omgevingen (of bijvoorbeeld met kundig uitgekiende green screen studio’s) zullen merken dat deze twaalf LED-jes slechts beperkt uitkomst bieden. Het ringlicht slaagt er gemakkelijk in minder charmante schaduwen uit je gezicht te verjagen, maar het blijft te eenzijdig om een donker hol in felverlichte studio om te toveren.

Begrijp me niet verkeerd; de kringlamp is allesbehalve een loze belofte. Bij de dinsdagse livestreams op het GamersNET Twitch-kanaal vliegt de draaischijf immers altijd (halverwege) om. De verlichting blijkt bijzonder prettig om nét dat beetje meer heldere focus op je gezicht te behelpen. Maar toch, een extern lampje is nog altijd even welkom. Of het nu een fel beeldscherm, dat laatste beetje daglicht of een koele bureaulamp is; je kunt de Razer Kiyo simpelweg niet alleen in het donker laten staan.

Niet geheel verrassend, zullen de foto- en videografen onder ons denken. Ergens is dat ook niet anders dan logisch, maar Razer helpt je wel zeker bij het verfijnen en versimpelen van je stream set-up. Een beeldbron mét wat extra licht blijft dan ook altijd fijner dan eentje zonder. Vooral als het om nachtelijk stream-plezier gaat. En nee, ik oordeel niet over wát je precies badend in dat licht uitspookt.

Sensorisch onder de standaard

Dat brengt ons echter aan op de harde kern van een webcam. Verhelderend of niet, het is uiteindelijk de sensor die het plaatje voor je schiet. Razer kiest in het geval van de Kiyo daarvoor wederom een doelgerichte middenweg. Snelle gamers kunnen hun facecam uitvoeren in 60 frames per seconde op een 720p-resolutie, terwijl er bijtijds ook gekozen kan worden voor een iets scherpere (maar minder vloeiende) 1080p/30-videostroom. Een stapje terug tegenover concurrerende vlaggenschepen van bijvoorbeeld Logitech, maar tegelijkertijd ‘meer dan genoeg’ voor het gros van de presentatoren op Twitch.

En hoewel Razer die resolutions voor het product netjes nakomt, kunnen we alsnog niet spreken van een bijzonder zuivere beeldsensor in de Razer Kiyo. Zelfs met specifieke afstelling en het behulp van meerdere lichtbronnen, lijkt Razers nieuwe webcam er niet in te kunnen slagen een scherp beeld te leveren. In vergelijking met bijvoorbeeld de sensor van de inmiddels ‘oude’ publieksfavoriet van de concurrent, de Logitech C920, komt de Kiyo wat korrelig en troebel over. Voller in kleur, dat zeker. Maar de scherpte van de concurrent lijkt niet te evenaren. Ook niet als die directe concurrent inmiddels alweer twee jaar ouder is.


Daarnaast lijkt de Kiyo gebrekkig in het leveren van eigen firm- of software, en legt diens ondersteuning en afstelling volledig in de handen van derden. Weliswaar bestaan die uit veelgebruikte uitzendapplicaties als Open Broadcaster Software (OBS) en Xsplit, maar daarmee voelt het niet bepaald verfijnd. Bijtijds schieten de startwaarden voor bijvoorbeeld het diafragma terug maar nul, waardoor elke stream weer nét dat beetje check, check, double check vereist. Eenmaal live zal de Kiyo steevast blijven presteren, maar dit benadeelt dan weer de preparatietijd vooraf. En updates dan? Ook die lijken uit te blijven óf verborgen te zitten. Dat stelt de Razer Kiyo zelf toch niet zo gebruiksvriendelijk als die kekke, ingebouwde lampjes, zo blijkt maar weer.

Is er markt voor een middenweg?

Met een aantal van die ongebruikelijke kwinkslagen, weet de Razer Kiyo alsnog te overtuigen. Deels, dan. Niet per direct als ‘de beste webcam voor streamers’, maar eerder als een uniek alternatief. Misschien wel een reismaatje voor de streamer die vaak on-the-go uitzendt. Met het direct meenemen van een praktische lichtbron en een prima afweging tussen prijs en resolutie, komt de Kiyo nog aardig uit de voeten. Nog altijd zal het geen deuk slaan in het marktaandeel van de concurrentie, maar een verbeterd idee lijkt in ieder geval in aantocht. Op dit unicum mag Razer zeker capituleren. Pattenteer het, op zijn minst.


Mocht Razer het concept van de Kiyo — alsmede de techniek erachter — over de komende tijd verbeteren, dan zou men een waardige tegenstander in het webcamgevecht kunnen worden. Voor nu voelt het immers nog iets te priegelig om écht wild van te worden. Te korrelig, te troebel. Al is het nooit te laat voor native ondersteuning en updates vanuit de bestaande Synapse 3-software. Just sayin’, Razer…

Conclusie

Ook de tweede webcam van Razer is geen direct succes, terwijl het ditmaal wel getuigt van hevige verbetering én een bijzonder handig unicum. Voor veel streamers zal het ingebouwde ringlicht een schijnend droomscenario vormen, maar daarmee biedt de Kiyo nog niet per se dé ultieme uitkomst. De LED-verlichting versimpelt je set-up wel degelijk, maar daarmee is nog niet alles gezegd. De ingebouwde beeldsensor kan niet bepaald tippen aan die van veel concurrenten en ook het gemis van eigen, dedicated software voelt (nog) wat scheef. En toch biedt de Kiyo een zekere potentie.

Misschien is die potentie niet voor iedereen, mogelijk überhaupt niet eens in zijn huidige uitvoering. Maar toch, voor Razer liggen hier de kansen om een nieuwe, felverlichte dreiging op de markt te vormen. Wat dat betreft, baadt de Razer Kiyo in hoopvolle schijn. En anders wel in jou nét iets gebruiksvriendelijkere set-up voor livestreams.

  1.   
    S3MM3R's avatar

    Zier er goed uit, althans zoiezo beter dan de Stargazer haha

  2.   
    Tom's avatar

    De Stargazer was inderdaad ook niet bepaald een succes, maar dat lag natuurlijk ook grotendeels bij Intel. Razer kocht daarvoor namelijk development kits van de Intel RealSense SR300-camera op, om daar vervolgens een stream-webcam van te maken. Leuk bedacht, maar volgens mij duurde het nog geen twee maanden voordat Intel de stekker uit dat prototype trok.

    Stiekem hoop ik wel dat ze die visie nog kunnen ‘combineren’ met wat de Kiyo nu doet. Een infraroodsensor en dieptegevoelige camera zou serieus nog best toffe effecten kunnen geven, mits je de gebruiker wel voorziet in fatsoenlijke software om het in te zetten.

  3.   
    JaslanNL's avatar

    Klinkt als iets voor de Razer liefhebber. Toegegeven, hij ziet er wel degelijk en strak uit, maar over ’t algemeen kijkt de webcam meer naar jou dan jij naar de webcam. Het is wel een makkelijk apparaatje om zo even mee te nemen voor een streamer. Ik zie wel toepassingen voor streamers die naar een LAN of vergelijkbaars gaan. Toch jammer dat ze zo’n product net niet dat beetje extra geven voor die prijs.

    Wat hadden ze in mijn ogen beter kunnen doen? USB 3 ipv. 2 voor soepelere doorloop, en de kabel nog in ieder geval 0,5 m langer maken (meer vrijheid in plaatsing). Ik ben geen pixelhoer, maar ’t hadden er meer mogen zijn, zeker wanneer je het vergelijkt met de concurrent (15mp bij zowel de C920 als C922). Ook is een opzetstukje voor ’t ringlicht met warmere tint (evt. als los verkrijgbaar) geen gek idee lijkt me. Oja, en een prijs die past bij het product.

    Zou ik hem halen? Nee. Simpelweg omdat je voor nog geen €5,- ook opzetlichtjes hebt die je zelf kunt plaatsen. Nog iets meer pegels en je hebt prima budget lampen die ook je hele kamer verlichten. Daarnaast, omdat je bij de concurrent producten voor een lagere prijs met betere beeldkwaliteit kan halen. Nog geen reden voor mij om de C920 de deur uit te doen, ondanks die ook zo z’n gebreken heeft. Hopelijk komt er iets als de Logitech Brio, maar dan voor een gunstiger prijskaartje. 😉 Overigens, net stukje Tom! Leest vlot weg en vind ’t altijd wel interessant.

  4.   
    Tom's avatar

    Dank! En ja, er zijn een heleboel punten waarop Razer dit ding beter in de spotlight had kunnen zetten — pun intended. De optie om weer terug te stappen naar USB 2.0 vond ik ook al wat opvallend.

    Maar juist het kopen van een los licht, dat vind ik dan weer minder rendabel. Je zit dan negen van de tien keer weer met extra kabels, accu’s en moeilijke afstelling van het licht. Dat terwijl de Kiyo het simpelweg inbouwt en de poespas dus minimaal maakt.

    Maar goed, die sensor is dan wel weer jammer. Ik zou zeggen dat het aantal megapixels op fotogebied nul relevant is voor de streamer, maar tegelijkertijd merk je wel dat concurrenten gewoon scherpere sensoren voor minder leveren. Daarin mag Razer wel een stapje verder gaan.

  5.   
    JaslanNL's avatar

    Over dat losse licht ben ik met je eens, daarom ook ’t stukje in de eerste alinea. Voor iemand die zich bijv. veel beweegt of snel klaar wil zijn is dit best ideaal. Plus het is natuurlijk een van de selling points aan ’t apparaat. Persoonlijk zou ik er echter niet voor kiezen omdat mijn ervaring met andere lichtopstellingen beter zijn, en het geeft je wat meer vrijheid. Ben je niet kundig met het plaatsen van licht, of wil je jezelf daar niet in verdiepen, dan is ’t een ander verhaal.

    Nul relevant zou ik niet zeggen. Natuurlijk is het geen gigantische resolutie die je nodig hebt tijdens een stream, absoluut waar, en in principe is dit voldoende, maar in geval van zoom of cropping kan het toch enigszins van pas komen (al ben ik geen voorstander van digitale zoom 😉 ). Laten we zeggen, lekker Hollands mierenneuken.

  6.   
    Tom's avatar

    Haha, ik waardeer dat juist wel. Mierenneuken en op de feitjes en details zitten, is juist een integraal onderdeel van een recensie en het bespreken daarvan. Ik ben juist blij dat je er zo diep op in wilt gaan.

    Zelf snap ik je punten helemaal en sta ook ik liever achter een ‘volwaardige’ lichtopstelling en een scherpere sensor, maar tegelijkertijd snap ik de redenering van Razer om hiervoor te kiezen.

    Dat gezegd te hebben, hoop ik dat Razer verder capituleert op deze visie, en het alleen maar verder aandikt. Maak dan bijvoorbeeld ook een webcam waar je losse licht-units in kan prikken en kan plaatsen, of lever gewoon een sensor die (net als de Brio) gewoon veel meer mogelijkheid geeft in resolutie en lichtopname. Of beide. Doe eens gek.

    Hier nog een gratis idee voor Razer; tweak de Razer Phone precies zo, dat hij ook als razendsnelle webcam gebruikt kan worden. Opladen én ermee streamen over USB-C. Weer een USP voor die telefoon én een prima sensor aan de webcam line-up toegevoegd.

  7.   
    JaslanNL's avatar

    Andersom ben ik blij dat jij open staat voor commentaar en de discussie aan gaat met begrip voor elkaars standpunten. Er zijn genoeg die dat maar moeilijk verdragen op de één of andere manier.

    Concurrentie in de webcam markt juich ik ook van harte toe. Best gek dat de ontwikkelingen wat dat betreft achter blijven op bijvoorbeeld de action cam markt. Waar daar de markt compleet is verzadigd, is Logitech heer en meester in ’t webcam segment. En dat terwijl fundamenteel de verschillen niet eens zo reuze groot zijn tussen de camera’s. Stel je voor dat GoPro vóór hun neerwaartse spiraal ineens een webcam op de markt hadden gebracht met 1080p en 60fps. Met hun naam, expertise en marketing zou dat best een verrassing kunnen hebben opgeleverd. Of Sony, die hebben er ook alles voor in huis.

    Je hebt goede ideeën! Laten we hopen dat de mensen van Razer dit artikel lezen en de tips oppikken en mee nemen in hun volgende product. Oh en als we het dan toch nog over de Razer Phone en streaming hebben, optimalisatie voor IRL streaming a la Twitch zou ook mooie uitkomst bieden!

  8.   
    Tom's avatar

    Ik verbaas me er soms ook over waarom webcams zo ‘vast blijven zitten’ met hun sensoren. Een beetje smartphone-camera is net zo klein, maar heeft vele beter lichtopbrengst en mogelijkheden. Bizar dat dat niet ‘meegenomen’ kan worden naar de webcam-wereld, waar nota bene drie jaar lang één absolute alleenheerser gold voor streamers.

    En ja, de discussie en speculatie vind ik juist heerlijk. Altijd gaaf om te zien dat reviews en andere artikelen dat soort gesprekken teweeg kunnen brengen. Nu nog maar hopen dat de webcam-ontwikkelaars een beetje meelezen, haha.