Lenovo Legion Y720

Laptops voor de zelfbewuste spellenspeler; ze zijn in opkomst. Waren draagbare computers met game-capaciteit tot voor kort nog lompe hompen componenten, krijgen ze alsmaar strakkere ontwerpen toebedeeld. Hoogwaardige hardware wordt steeds dunner, en daar hebben de notebooks baat bij. Computerlegende Lenovo, nota bene een koploper in de zakelijke sector, doet hun spreekwoordelijke duit in het zakje onder het Legion-label. Daarin verscheen recentelijk het nieuwe en draagbare Y720 model, die gamers een aardige middenweg tussen kracht en gemak levert. Maar, kan het mee met de concurrentie?

Dunne notebooks zijn ook bij ons op de redactie van GamersNET niet geheel onbekend. Eerder maakten — weliswaar verspreid over het prijsspectrum — HP en MSI ons er ook al lekker mee. Een prima pc-gamepje kunnen spelen, zij het dan zonder een zwaar blokken kracht te hoeven slepen. Lenovo’s Legion Y720 biedt precies dat, zij het nu dan voor het prijskaartje van 1.349 euro, specifiek de richtprijs voor de uitvoering met 256 GB SSD-opslag. Geen verkeerd bedrag, maar als altijd krijgt de consument daar dan ook aardig wat kracht voor terug.

 • Besturingsprogramma: Windows 10 Home (64 bit)
 • Chipset: Intel HM175
 • Processor: Intel i7-7700HQ op 2.8 GHz (Turbo Boost 3.8 Ghz)
 • On-board grafische adapter: Intel HD Graphics 630
 • Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
 • Werkgeheugen: 16GB DDR4 2400 MHz
 • SSD: 128GB / 256GB PCIe
 • HDD: 1000GB SATA (5400 RPM)
 • Beeldscherm: 15,6″ FHD (1920×1080) IPS AntiGlare, LED Backlight
 • Toetsenbord: scissor switches, 4 volledig RGB lichtzones
 • Ingebouwde audio: 2 x 2 Watt JBL speakers + 1 x 3 Watt subwoofer
 • Extra software: Lenovo Nerve Sense (o.a. netwerk, koeling, verlichting), Dolby Atmos
 • Draadloze interfaces: Lenovo AC draadloos (2×2), Bluetooth v4.1, Xbox Wireless
 • USB-poorten: 3 x Type-A USB 3.0, 1 x Type-C (USB3.1 Gen2 Thunderbolt 3)
 • Overige interfaces: DisplayPort, HDMI, headset combo-jack, RJ45 (1000M Gigabit)
 • Optische drive: niet aanwezig
 • Accu: 4-Cell 60 WHr Li-Polymer (goed voor 5 uur)
 • Afmeting: 380 x 277 x 29 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
 • Gewicht: 3,2 kilogram (zonder voedingsblok of kabel)

Prima prestaties, voor de prijs

In de Y720 zijn het vooral de Intel i7-7700HQ processor en uiteraard NVIDIA’s GeForce GTX 1060 (6GB) videokaart die hun mannetje dienen te staan. Met behulp van de ferme 16GB aan DDR4-werkgeheugen en een schappelijke PCIe SSD worden games aardig snel op je beeldscherm gepompt, en dat is ook precies wat Lenovo hier belooft. Voor de richtprijs zijn dat op papier absoluut niet de minste hardware-specificaties, maar inmiddels zijn we ook niet anders meer gewend. De wereld van gaming laptops is inmiddels flink aan het verzadigen, dus onderpresteren op dit vlak is überhaupt geen mogelijkheid meer.

In prestaties voldoet deze middensegment Legion Y-laptop dan ook aan alle verwachtingen. Een test met 3DMarks nieuwste Time Spy benchmark toont dan ook dat het gehele plaatje ruim voldoet aan de huidige eisen van een aardige game-pc. Nota bene een product dat startklaar is voor virtual reality. Met een daar berekende score à 3614 overstijgt de Y720 een fractie van zijn concurrenten — 25 procent, om precies te zijn — maar nergens overtreft het de norm op significant niveau.

Draagbaarder, dunner én dertien-in-een-dozijner

Niet alleen hardware-technisch, maar ook in het overkomen surft Lenovo mee op de trends. Met de komst van Max Q grafische chipsets wordt het vaste beeld van een dikke laptop wat afgeslankt, en dus zien we tal van notebookfabrikanten gretig uitkomen met producten die wat gemakkelijker op het netvlies prijken. Dunner en lichter natuurlijk, maar altijd met die scherpe, zwart-rode kleurenschema’s. Want ja, dat is nu eenmaal die onmiskenbare gamer aesthetic.

Desalniettemin voelt de Y720 in zijn geheel bijzonder degelijk aan. Met circa drie kilogram bijzonder draagbaar, maar nergens te pril in bouwkwaliteit. Stevig in overkomen, maar ook voorzien van de nodige stijlelementen, zoals geborsteld aluminium aan de bovenzijde en een viertal ingebouwde lichtzones om ook het toetsenbord bijtijds anders uit te dossen. Typisch dat gaming overkomen, zij het dat er overduidelijk wel over is nagedacht.

Stuwkracht ingebakken

Saillant detail daarbij is wel dat ook Lenovo geïnvesteerd heeft in additionele koelingskracht. Verdunning is natuurlijk fraai, maar het voorkomt ook de mogelijkheid op het vlot wegebben van opgebouwde warmte. Daarom tackelt Lenovo dat probleem dan ook met twee ingebouwde ventilatoren die de zo veel mogelijke warmte uit twee achterliggende luchtroosters stuwen. Zwart-rode luchtroosters, welteverstaan, uiteraard met scherpe hoeken en een uitdagend uiterlijk.

Ongeacht sarcastische spot voor het uiterlijk, functioneert de warmteregulering naar behoren. Aan de hand van het meegeleverde Lenovo Nerve Sense wordt hitte geregistreerd en op de automatische piloot bevochten, terwijl de gamer zelf eventueel ook op een lomp grote digitale knop kun duwen om het luchtspektakel zelf te activeren. Het fluisterstille ruisje verandert dat per direct in een gesuis waar je u tegen zegt, maar in luttele secondes zie je die graadjes Celsius van je componenten wegtikken. Wederom; alles naar verwachting. Niet voor niets is ook dit een feature die al jarenlang in gaming notebooks geïmplementeerd en verbeterd wordt.

Winnen op kwinkslagen

Sowieso is het vandaag de dag vooral het kaliber ingebouwde extraatjes waar dit soort laptops het van moeten hebben. Qua ontwerp, prijs en specificaties zitten immers alle fabrikanten op grofweg dezelfde pagina’s, en dat doet ons vooral wenden tot de kleine kwinkslagen die ze maken. In het geval van Lenovo komen die vooral voort uit draadloze toespitsing op de gamer, alsmede wat minder geslaagde implementaties.

Allereerst is daar Lenovo’s eigen Nerve Sense, die aanbiedt je netwerkverkeer automatisch te van prioriteiten te voorzien. Eenzelfde concept bejubelden we al bij HP’s Omen laptops, maar ook het Legion-vaandel maakt er furore mee. In tegenstelling tot internetverkeer kriskras door elkaar te laten lopen, gooit Lenovo je online connectie met multiplayerspellen bovenaan de rangorde. Naar eigen smaak kun je dan ook achtergrondtaken van de bekabelde verbinding afhalen, om ze bijvoorbeeld door de draadloze Wi-Fi adapter te duwen.

Die nieuwgeboren netwerkprioriteit is niet altijd een broodnodige functie, maar zeker een goed voorbeeld van hoe de gamer te paaien. Meer dan eens moeten we knokken voor een stabiele verbinding, en dan is het fijn om te zien dat ook de hardware met je meedenkt.

Ook de ingebouwde Xbox Wireless-adapter is daar een fraai voorvechter in. Al sinds een paar jaar is Lenovo een van de weinige partijen die Microsofts draadloze chip in mag bouwen, waardoor Xbox-apparatuur zonder extra benodigdheden verbonden kan worden met het systeem. Een unicum in het veld, en zeker eentje die voor de gamer niet misstaat. De forte van notebooks ligt immers in hun draagbaarheid en minimalisme met het oog op kabels. Om dan ook zonder gepriegel met een micro-USB toch een goede controller aan te kunnen sluiten, dat juichen we uiteraard alleen maar toe.

’s Werelds meest overbodige toets?

Een minder unieke (of überhaupt gewenste) functie komt voort uit een dedicated opnameknop op het toetsenbord. Deze werkt samen met een vooraf geïnstalleerd segment van Nerve Sense, die je in staat stelt gameplay (in retrospect) op te nemen. Dat klinkt misschien als een perfecte toespitsing op de zelfbewuste content creator, ware het niet dat die vaak al hun eigen software en preferenties meenemen. Probeer een ervaren YouTuber maar eens over te laten stappen op alternatieve software: negen van de tien keer komt dat er niet in.

Nota bene Windows doet dit — ironisch genoeg onder het Xbox-vaandel — ook al, om nog maar niet te spreken over NVIDIA, die met ShadowPlay precies hetzelfde levert. Bewezen applicaties, die elk al hun eigen volgelingen, sneltoetsen en ondersteuning hebben. Dan voelt die verder niet anders te programmeren toets ineens bijzonder overbodig aan.

Conclusie

Al met al voldoet de Lenovo Legion Y720 aan alle verwachtingen, in de meest directe zin. Voor een richtprijs à 1.349 euro plaatst deze dunne laptop gewoon grofweg bovenop de breedste norm. Van de stevige bouw en de toebehorende prestaties tot aan het typerende overkomen gamer aesthetic en nette toespitsing op diezelfde doelgroep. Nergens presteert of voelt de Y720 onder verwachtingen, maar het slaagt er helaas ook niet in om ze in overweldigende stijl te overtreffen. Daarvoor is ook de product misschien net iets té dertien in een dozijn.

En toch, het oog op netwerkprioriteiten en het inbouwen van zaken als Xbox Wireless en Dolby Atmos zijn zeer welkom. De vraag is echter of dat kaliber unica ook echt genoeg is om je over de streep te trekken. Er zijn tegenwoordig immers genoeg zwart-rode laptops die zo om en nabij hetzelfde leveren. Pick your poison.

Meer Lenovo

 1.   
  CHILLOZZ's avatar

  ik gebruik deze laptop al een hele tijd.
  En moet zeggen Voldoet prima aan mijn verwachtingen.

  Ik heb in het begin een probleempje gehad met het scherm en een toets van het toetsenbord was kapot.
  Zonder enige moeite netjes nieuw beeldscherm componend vervangen en een compleet nieuw toetsenbord. Dus kwa service zijn ze ook SUPER!!

  Er zit her en der wel wat rood aan dat klopt. Maar GELUKKIG niet een knalkleur rood.
  Toetsenbord verlichting iin een andere kleur en heel t rode valt niet meer op.
  Bij de speakers [Die prima zijn] is de achtergrond rood. Maar dat zie je haast niet of je moet vol in t licht zitten.

  PRestaties ben ik ZEER over te spreken.
  Ja wellicht omdat ik dan misschien een leek ben en ik met minder meer genoegen neem.
  Maar zoals heel de PC scene is. Is de vraag waar je tevreden mee bent. Ik hoef niet 4K te hebben. En/of alles het beste van het beste.

  IMO voelt deze laptop lekker snel aan. Draaid games als een GTA 5 [Wat ik toch t meeste doe] prima.
  dolby atmos HEERLIJK gewoon. Hopelijk gaan makers dit meer en meer toepassen want als je echte atmos filmpjes kijkt dat klinkt gewoon super.

  Controller is opzich ook wel fijn. Al is het voor een laptop niet zo heel hinderlijk om een kabeltje te gebruiken. Je zit er immers toch op korte afstand achter.
  Maar het is wel mooi meegenomen.

 2.   
  Tom's avatar

  Juist die RGB LED-jes onder het toetsenbord vind ik dan ook weer wat apart. Als je als fabrikant al overal rode accenten op het zwart kwakt, waarom zou je als consument dan juist nog voor iets anders dan rood gaan in je programmeerbare verlichting? Negen van de tien keer vloekt dat alleen maar, en ben je uiteindelijk gewoon beter af door een rode tint te kiezen. Maar goed, anders oogt het niet gaming genoeg, blijkbaar.

  Zelf wordt ik inmiddels een beetje murw van de zogenaamde gamer aesthetic. Lang niet elke gamer wil per se rode accenten en alle kleuren van de regenboogverlichting. Qua peripherals zie je al aardig wat partijen hun eigen weg gaan, maar op hardware-gebied komt het toch vaak op hetzelfde neer. Origineel is anders.

 3.   
  CHILLOZZ's avatar

  Tom schreef, "Juist die RGB LED-jes onder het toetsenbord vind ik dan ook weer wat apart. Als je als fabrikant al overal rode accenten op het zwart kwakt, waarom zou je als consument dan juist nog voor iets anders dan rood gaan in je programmeerbare verlichting? Negen van de tien keer vloekt dat alleen maar, en ben je uiteindelijk gewoon beter af door een rode tint te kiezen. Maar goed, anders oogt het niet gaming genoeg, blijkbaar.
  Zelf wordt ik inmiddels een beetje murw van de zogenaamde gamer aesthetic. Lang niet elke gamer wil per se rode accenten en alle kleuren van de regenboogverlichting. Qua peripherals zie je al aardig wat partijen hun eigen weg gaan, maar op hardware-gebied komt het toch vaak op hetzelfde neer. Origineel is anders. "

  Ik hoef jouw volgens mij Niet te zeggen dat ik totaal geen FAN ben van dat zwart rood.
  Maar serieus. Bij mij valt t rood haast niet op hoor. Maar dat ligt ook mede aan positie hoe mijn laptop staat. [Jammer genoeg kun je hier in de reacties geen foto insturen]

  Ik verwissel regelmatig van kleur.
  Heb nu mn hele toetsenbord groen. Het enige rood wat je nog echt ziet is het randje om de muispad heen.

  Zou zelf ook t liefste gewoon kwa uiterlijk helemaal zwart hebben. Gewoon basic. of die gunmetal grijs is ook wel mooie kleur.

  Maar als je naar al dat soort punten gaat kijken dan word het wel heeeeeel moeilijk om iets te vinden wat je geheel zint.

  IMO is deze laptop kwa prijs/kwaliteit gewoon goed.
  Ligt er uiteraard ook net aan wat je verwachtingen zijn.

  Ik heb liever goede prestaties dan perse merk iets te willen hebben. Ik had een budget waar ik niet van wou afwijken. En als ik dan naar MSI ga kijken kwam ik kwa specs gewoon bij minder uit dan wat ik bij lenovo ervoor krijg.
  Meer geheugen betere videokaart en beter GPU. Dan is mijn keuze snel gemaakt.

  Die alu Y op de deksel zeg maar vind ik wel mooi subtiel. Echter is de behuizing wel EXTREEM vingerprint gevoelig. [Dat had dan ook wel bij -punten gemogen evt.

  en beetje jammer dat het RGB over 4zones is. Individueel was wel mooi geweest. mja niet een pre voor mij

 4.   
  Tom's avatar

  Individuele LED-jes zijn in veel gevallen erg lastig onder scissor switches te plaatsen, vandaar dat het vaak in lichtzones gaat.

  Wat betreft dat rood; persoonlijk vind ik de speakers daarin dan weer enorm opzichtig. Bij jou valt het schijnbaar wat minder op, maar ik zit nooit in een hoek waarin die rode beschermplaten niet meer rood ogen. Gewoon zwart of grijstinten was ook voor mij stoer genoeg geweest, ik loop ook echt niet warmer op van dit soort aesthetics.

  En ja, inderdaad; vooral de bovenzijde van de behuizing is enorm vatbaar voor vettigheid. Persoonlijk vond ik dat geen enorm minpunt, aangezien je dat evenals veel bij de concurrentie ziet. Op het moment dat je kiest voor dat soort geborsteld aluminium, weet je gewoon dat je daar een microvezeldoekje bij moet kopen. Ook dat zie je bij partijen als MSI en HP net zo goed.

 5.   
  darroox's avatar

  Gaan jullie ook prebuild game computers van Lenovo (Peaq of Medion) reviewen ?? Ik zoek nog een prebuld systeem met een vrij pcie 1x slot voor mijn tv kaart. 8) 😆

 6.   
  Tom's avatar

  Wat betreft die systemen, dat ligt er een beetje aan. In het nabije verleden hebben we bijvoorbeeld wel prebuilds van MSI en HP (OMEN) behandeld, maar misschien dat dat met Lenovo in de toekomst ook nog een keertje mogelijk is.

  Met Peaq of Medion hebben we al een tijd geen contact (meer) gehad. Misschien tijd dat we die ook weer eens oppakken voor een potentiële sample.

 7.   
  huntedjohan's avatar

  ben wel benieuwd of dit nu een goede vervanger zou zijn van een volledige game pc. Heb nu een behoorlijk beestje van een game pc staan ( op zolder 😳 ) maar vaak helemaal geen zin om naar zolder te gaan om ff een uurtje te gamen voor ik weer mn kussen ga knuffelen.

  zit er best geregeld aan te denken om mn pc de deur uit te doen en een game laptop aan te schaffen. zal alleen wel wennen zijn om van een 29 inch ultra wide over te stappen naar een laptop scherm ben ik bang 🙄

 8.   
  MikeGevers's avatar

  huntedjohan schreef, "ben wel benieuwd of dit nu een goede vervanger zou zijn van een volledige game pc. Heb nu een behoorlijk beestje van een game pc staan ( op zolder 😳 ) maar vaak helemaal geen zin om naar zolder te gaan om ff een uurtje te gamen voor ik weer mn kussen ga knuffelen.
  zit er best geregeld aan te denken om mn pc de deur uit te doen en een game laptop aan te schaffen. zal alleen wel wennen zijn om van een 29 inch ultra wide over te stappen naar een laptop scherm ben ik bang 🙄 "

  Wat je eventueel kunt doen, is je laptop aan een monitor in je slaapkamer hangen en een draadloze muis- en toetsenbordcombo erin prikken. Maar dat verhoogt de kosten (en opzettijd) natuurlijk wel weer. Dat, en het zou kunnen dat je dan je monitor aan een muur moet bevestigen, wat natuurlijk ook maar net toegestaan moet zijn.

 9.   
  Neo.duf's avatar

  Prachtig ding 😮