Mionix Avior

Mionix’ producten waren tot voor kort te duiden als typische gaming hardware: klassiek zwarte muizen en toetsenborden met RGB-gekleurde logo’s. Inmiddels gooit de Zweedse hardwarefabrikant het over een andere boeg. In een poging een eigen niche uit te kerven, zijn de producten er een stuk kleurrijker op geworden. Het tijdperk van alleen zwart is bij Mionix geëindigd, het era van French Fries-geel, Ice Cream-lichtblauw, Shark Fin-grijs en Frosting-roze is begonnen.

Mionix poogt met deze gekke kleurtjes de eigen brand te herpositioneren. Niet alleen gamers zouden de hardware van de Zweden aan moeten schaffen, ook ontwerpers zouden zich moeten wagen aan de producten van Mionix. Voor ieder individu een eigen kleur, is het idee dat ze de markt proberen te verkopen. Mooie praatjes natuurlijk, maar zit er achter deze marketingpoeha ook nog degelijke hardware?

Avior: het ambidextreuze alternatief

Net als de eerder door Tom besproken Mionix Castor, heeft ook de Mionix Avior een make-over gekregen. De ambidextreuze telg uit de muizencatalogus van de Zweedse fabrikant bood ook linkshandigen de mogelijkheid om deel te nemen aan de Mionix-familie. Aan de typische, ronde vormen is weinig veranderd, maar onder de motorkap en qua extra’s zijn flinke aanpassingen gedaan. De vernieuwde Avior is dan ook een compleet ander beestje.

  • Sensor: native 5000 DPI optische sensor (PMW-3325)
  • DPI-treden: aanpasbaar in stappen van 50
  • Toetsen: 4 volledig programmeerbare knoppen
  • Schakelaars: Omron D2FC-F7N (linker- en rechtertoets)
  • Polling rate: 125, 250, 500 of 1.000 Hz
  • Handligging: ambidextreus
  • Verlichting: verlicht scrolwiel (alleen bij de Black-versie)
  • Kabel: 2.0 meter, kunststof
  • Interface: USB 2.0
  • Opslag: geen
  • Software: Mionix Hub voor profielen en statistieken, losse firmware verkrijgbaar
  • Afmetingen: 64 × 110 × 40 millimeter (breedte x lengte x hoogte)
  • Bouwmateriaal: kunststof
  • Gewicht: 118 gram (exclusief kabel)
  • Verkrijgbare kleuren: geel, grijs, lichtblauw, roze en zwart

Vernieuwing, geen verbetering

Als je denkt dat je met de vernieuwde Avior een muis binnenhaalt als de Avior 7000 uit 2014, dan heb je het mis. Het oude model was een stevige, eentje die onder andere beschikte over maar liefst negen volledig programmeerbare knoppen, een gewoven kabel en een 7000 DPI optische sensor (ADNS-3310). De Mionix Avior uit 2018 biedt haast precies het tegenovergestelde.

In plaats van vooruitstrevend te zijn, doet de Mionix Avior eigenlijk een stap terug. De negen knoppen zijn teruggeschroefd naar een minimale vier, de gewoven kabel maakt plaats voor een kunststofvariant en de optische sensor betreft ditmaal de PMW-3325 die tot 5000 DPI ondersteund. Daarvan lijkt eigenlijk alleen de sensorwissel een juiste te zijn, doordat Mionix betrouwbaarheid verkiest boven gevoeligheid. Want laten we eerlijk zijn: meer dan 5000 DPI heb je eigenlijk nooit nodig. Het resultaat is dat de Mionix Avior, net als zijn rechtshandige broertje Castor, slechts bestaat uit een aaneenschakeling van reeds bewezen onderdelen.

Spraakmakend design

Wanneer je lage eisen stelt aan je muis of simpelweg wilt gaan voor een uitspringend design op een ambidextreuze muis, kun je wel bij de Avior terecht. Met zijn ronde vormen en felgekleurde behuizing, valt het stukje hardware namelijk beslist op. Hij fungeert dan ook uitermate goed om als statement op je bureau een felroze, knalgeel of lichtblauw apparaatje te plaatsen. Mocht je muis op zijn zij liggen, dan werkt dat des te beter: de stripboek-achtige icoontjes van frietjes, ijsjes, donuts en haaienvinnen zijn op de onderkant van de Avior gedrukt. Lever je een spraakmakend kleurtje in voor de klassiek zwarte variant, dan krijg je er wel een RGB-scrolwieltje bij.

Wellicht een kwestie van smaak, maar minder geslaagd, is het op de muis geplaatste logo. In plaats van het ietwat subtiele (RGB-)symbooltje op de andere (en oudere) producten, maakt het vernieuwde logo prominent zijn entree op de Avior. De witte letters op de zwarte achtergrond doen helaas eerder denken aan een sticker dan aan een matgedrukte merknaam. Mijn eerste reactie was het eraf proberen te pulken van de letters, maar dat mocht uiteraard niet baten.

Een flinke prijskaart

De Mionix Avior is dus een degelijk beestje, verkrijgbaar in een aantal hippe kleuren. Mocht deze voor een euro of dertig worden verkocht, zou het dan ook een prima keuze zijn geweest voor de linkshandige gamer. Dat is echter niet het geval; aan de Avior hangt een prijskaartje van maar liefst 59,99 euro. Dit is een enorme prijs die je betaalt voor spraakmakend design, want voor de vrij basale inhoud hoef je het niet te doen.

Mocht je een rechtshandige muis zoeken en je toch aangetrokken voelen door de kleurkeuze van de Zweedse hardwarefabrikant, dan is de tien euro duurdere Mionix Castor wellicht de betere keuze. Deze heeft twee extra programmeerbare knoppen, een gewoven kabel en een iets meer premium-gevoel dankzij het gripvaste rubber. Het ‘grote’ verschil zit hem op papier in de optische sensor: de PMW-3325 tegenover de PMW-3310. De Avior heeft daarmee betere tracking maar daar staat een lagere malfunction speed tegenover. Toen ik ze beide uitprobeerde, bewees de Mionix Castor overigens bij mij het tegenovergestelde.

Conclusie

Mionix biedt met de vernieuwde Avior een kleurrijk, ambidextreus alternatief voor de gigantische hoeveelheid standaard zwartrode gaming hardware. Terwijl de aparte likjes verf de muis uniek maken, wordt wel een aantal stappen teruggezet op het gebruik van functionaliteit. Dan blijft slechts een degelijk, doch extreem basaal muisje over. Mocht je geen waarde hechten aan opzichtige kleuren, dan is de Mionix Avior de hoge adviesprijs van 59,99 euro absoluut niet waard.

  1.   
    Tom's avatar

    Leuke review, Wester! Zelf heb ik ‘m maar een paar keer in mijn handen gehad, maar toch krijg ik het idee dat dit zo om en nabij ook mijn mening zou zijn.

    Gewoon prima in prestaties, maar overduidelijk net wat te weinig features of finesse voor de richtprijs. Dan zou je nog kunnen zeggen dat de stijl een goede USP zou zijn, ware het niet dat dat logo inderdaad vrij afzichtelijk staat.

  2.   
    WesterW's avatar

    Precies! De stijl is an sich tof, vooral omdat het iets volledig nieuws doet (hoeveel felroze of -gele muizen ken je?). Dat wordt helaas teniet gedaan door het nogal lompe logo.

    Ik ben overigens wel erg benieuwd naar de andere producten die Mionix, zo na zijn rebranding, gaat uitbrengen. Hopelijk weten ze een mooie middenweg te vinden tussen een hip uiterlijk én toffe features.

  3.   
    OnOwned's avatar

    het is roze. 10/10 must have!