Mionix Castor

De muis, mogelijk het belangrijkste wapen van de gemiddelde pc-gamer. Nota bene hét voorwerp waar de primaire hand mee bindt en logge controllers af doet troeven met nauwkeurige precisie. Maar waarom is het soms dan toch zo ontiegelijk lastig om te kunnen ontsnappen aan de gaming aesthetics-trend van de afgelopen jaren?

Een beetje RGB-verlichting kan leuk zijn, toegegeven. Maar meer en meer lijken hardware-fabrikant erop gericht elkaar te overtreffen met nóg bizarrere ontwerpen. Drakenemblemen, nóg meer LED-verlichting of bijtijds volstrekt overbodige knoppen. En daartussenin vinden we plots de Zweden van Mionix, die het weer over een volledig andere boeg gooien. Kan een snoepjesachtig muisje als de Mionix Castor ons smaakpalet voor game-apparatuur weer neutraliseren?

Subtiele Zweedse charme

De Castor in het specifiek is geen gloednieuwe binnenkomer op de muizenmarkt. Integendeel; de Zweedse fabrikant maakt er al enige tijd milde furore mee. Een handvol fervent gamers, livestreamers en designers bejubelde deze specifieke muis al eerder als een der fijnste stukjes apparatuur in diens sector. Goede mond-op-mondreclame natuurlijk, maar echt gigantisch doorbreken? Dat wist de Castor tot dusver nog niet bepaald te flikken.

Laten we dan allereerst dieper ingaan op het waarom deze — toch tamelijk simpele — muis op zo veel lof kon rekenen. Naar mijn idee zit hem dat juist in die simpele charme. Naast een opvallend kleurtje, valt er immers niet veel meer te zien of te beleven aan de muis. Als een spraakmakend blokje zeep of een kwats glazuur dat op je bureaublad prijkt, maar verder blijft het ontwerp alleszins ingetogen. Geen overdreven regenboogverlichting, nergens scherpe hoeken of patronen. Van die snoeiharde gamer aesthetics lijkt hier weinig sprake.

  • Sensor: native 5000 DPI optische sensor (PMW-3310)
  • DPI-treden: aanpasbaar in stappen van 50
  • Toetsen: 6 volledig programmeerbare knoppen
  • Schakelaars: Omron D2FC-F7N (linker- en rechtertoets)
  • Polling rate: 125, 250, 500 of 1.000 Hz
  • Handligging: ergonomisch, rechtshandig
  • Verlichting: twee aanpasbare LED’s (enkel bij Black-editie)
  • Kabel: 2.0 meter gewoven
  • Interface: gold-plated USB 2.0
  • Opslag: 128 kB on-board geheugen
  • Software: Mionix Hub voor profielen en statistieken, losse firmware verkrijgbaar
  • Afmetingen: 70 × 122 × 40 millimeter (breedte x lengte x hoogte)
  • Bouwmateriaal: kunststof, gripvast rubber
  • Gewicht: 93.8 gram (exclusief kabel)

Bewezen en betrouwbaar

De focus ligt hem bij Mionix vooral op een uniek uiterlijk, maar tegelijkertijd ook een bak met bewezen glorie. In die kleurrijke en ergonomische behuizing — die overigens ook in simpel ‘Shark Fin’-grijs of verlichte ‘Black’-editie te verkrijgen is — schuilt namelijk wel de technologie voor gamers om goed uit de voeten te kunnen. Prettige Omron-schakelaars met 20 miljoen verzekerde clicks, 128 kB on-board geheugen en als ultiem kopstuk, de PMW-3310 optische sensor. Die laatste geldt nota bene al jarenlang als een geliefd component, waar duizenden gebruikers hun vele malen nieuwere en duurdere muizen weer voor wegleggen.

Toegegeven, enorm vooruitstrevend zijn al die specificaties nu niet bepaald. Kwalitatief spul, maar niets wat we tot dusver niet gezien hebben. Ze dienen vooral als een aaneenschakeling van reeds bewezen onderdelen, nu gehuisvest in één spraakmakend en prettig ontwerp. Hoef jij het als pc-gebruiker niet per se te hebben van de hoogste DPI-waardes, multifunctionele schuivertjes en andere game-gerichte poespas, dan staat de Mionix Castor garant voor een iets simpelere, doch evengoed bewezen formule. En dat kan dan meteen in een kek kleurtje, eentje die je niet zo maar bij de concurrent aan zult treffen.

Weinig voor veel?

Maar dan vraag je jezelf toch meteen af; hoe is deze muis niet inmiddels dé go-to voor iedere gamer? Met die bewezen belofte zou je toch zeggen dat Mionix snel een marktaandeel van grotere spelers weggrist. Maar nee, dat blijkt helaas niet het geval. Waarom niet dan? Die vraagt beantwoordt zichzelf al wanneer men de richtprijs van de Castor in acht neemt. De meest recente telg — waaronder ook onze koddige ‘Ice Cream’-uitvoering valt — gaat namelijk op de kop voor zeker 69,99 euro, en dat zal vele gamers en hun portemonnee niet bepaald bekoren

Zeventig ballen is niet ongekend voor een gamer-gerichte muis. Zeker niet als het gaat om bewezen kwaliteit. Het probleem is echter dat men vandaag de dag zo ontzettend veel meer voor hetzelfde bedrag kan krijgen. Een partij als Razer ontbreekt dan wellicht aan de pastelachtige tinten die Mionix sieren, maar levert voor diezelfde prijs wel mooi de vooruitstrevende Basilisk af. Nota bene een muis met onder meer een 16.000 DPI optische sensor, verwisselbare clutch, een in feedback te verstellen scrollwiel en duurzamere toetsen, meer bovendien. En dan voelt de Castor in perspectief plots enorm karig.

Noem het kwestie van smaak naar — of vermoeidheid voor — die gaming aesthetics, maar naar mijn idee is het gros van de gamers beter af met meer voor minder. Op dit prijspunt vraagt Mionix simpelweg bijzonder veel voor de uniekheid van de Castor, het unicum van simpele charme. Alsof je betaalt voor een soort special snowflake-factor. Enerzijds kun je daar nog altijd fantastisch mee uit de voeten in talloze games — wie heeft er immers meer DPI dan 5.000 nodig? — maar anderzijds levert de concurrentie meer mogelijkheden, uiteenlopendere customization of andere doelgerichte features die de Castor juist expres in de ban doet.

In andere woorden; je moet van bijzonder specifieke huizen komen om de Mionix Castor voor de volprijs in te slaan. Op zichzelf is daar ook niks mis mee; het is en blijft immers een bijzonder prettig stuk apparatuur, maar wel eentje waar je overduidelijk betaalt voor het schrappen van hetgeen waar andere partijen juist mee te koop lopen. Weg met overdreven scherpe stijl en veel te hoge specificaties, terug naar de betrouwbare basis. Maar dan wel tegen de prijs van een medium-end muis.

Speelse statistieken

Een ander, ietwat minder ingrijpend unicum is te vinden in de Mionix Hub, de overkoepelende software voor Mionix-apparatuur. Hoewel de software grotendeels overbodig kan zijn voor de gemiddelde gebruiker (de los te downloaden firmware-updates voldoen immers met gemak), schuilen hierin wel een aantal goede toespitsingen op de gamer. Niet alleen kunnen aangemaakte knoppenprofielen en macro’s overgedragen worden naar het 128 kB on-board geheugen van de Castor, het programma houdt ook nog eens mooie statistieken bij. De huidige snelheid in kilometer per uur, het aantal afgemuisde meters en meer; precies de details waar sommige gamers van smullen.

In het verleden zagen we partijen als Roccat en Razer eenzelfde vorm van gamification toepassen, maar toch lijken dit soort speelse statistieken niet op grotere schaal aan te slaan. Opvallend, juist gezien het vaak gamers zijn die moorden plegen voor interessante metertjes, grafieken en — ongetwijfeld de zwaarste factor — het halen van Achievements en Trophies. Een goede zaak voor Mionix dus, al wordt het stiekem wel tijd dat dit soort gegevens bij meerdere partijen toonbaar worden gemaakt.

Conclusie

Is de Mionix Castor een bijzonder fijne muis? Jazeker. Maar of dit unieke stukje apparatuur zijn steile richtprijs per direct waard is, dat valt zwaar te betwisten. Voor circa 69,99 euro krijg je bij menig concurrent zó ontzettend veel meer. Meer knoppen, hogere specificaties en bredere mogelijkheden, om maar eens iets te noemen. Al blijft het de vraag of je dat daadwerkelijk wilt. De Castor schetst een alternatief waarbij je als gamer evenals fraai uit de voeten kan, maar dan in een ietwat eigenzinnigere, bewezen formule.

Niet het nieuwste van het nieuwste dus, maar juist een uniek en ingetogen stukje randapparatuur, wat ongetwijfeld spraakmakend in je set-up prijkt. Betrouwbaar, maar nooit uitbundig. Dat is precies wat Mionix met de Castor wil bieden. Of dat echter die stevige prijs waard is, ligt er hevig aan hoeveel waarde je als gamer hecht aan dat specifieke unicum…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren