Life is Strange: Before the Storm – Episode 2: Brave New World

Met Life is Strange: Before the Storm – Episode 2: Brave New World gaat het verhaal verder op onze onlangs, al dan niet wat later, verschenen review van Episode 1: Awake. Dat was het begin van de prequel op het geliefde Life is Strange en ditmaal kruipen we natuurlijk wederom in de huid van punker Chloe Price, of eigenlijk maken we die metamorfose mee. Episode 1: Awake voelde ietwat teveel als een introductie en kende minder gameplay dan het originele Life is Strange. Brave New World heeft dus wat goed te maken en doet dat met flair.

Bitch be infamous

De keuzes die Chloe (en jij dus) in de eerste episode maakte, ontwikkelen zich door in Episode 2: Brave New World. Haar onbezonnen acties hebben her en der consequenties en dit deel van het spel begint direct met een heftige. De scène heeft gevolgen voor haar toekomst, zowel voor school als het leven thuis. Niet alleen zij zit in de shitzone, natuurlijk niet, alles valt samen met de gebeurtenissen en avonturen die ze met Rachel Amber heeft beleefd. Rachel is aan het eind van de eerste episode namelijk helemaal over de rooie gegaan wat gevolgen kan hebben voor Arcadia Bay. Wat precies is nog niet duidelijk en dat zou ik hier ook niet aan de grote klok hangen, want het is fantastisch om het allemaal zelf mee te maken.

Het is wel duidelijk dat Life is Strange: Before the Storm zich ontplooit tot een waar tienerdrama en dat is in dit geval niet erg. Chloe zet zich steeds meer af van hetgeen er van haar wordt verwacht, zoals veel tieners doen, en dat geeft deze episode een stuk meer body. Onze punker geeft geen fuck – al kun je dat zelf natuurlijk deels sturen, maar het verhaal en de relatie met Rachel ontwikkelen zich nog sterker. Dit deel komt eveneens nog wat traag op gang, toch zal er genoeg gebeuren waar je een glimlach van krijgt en het what-the-fuck-gehalte zal ook absoluut te vinden zijn.

Zonder ruzie geen goede relatie

Ontwikkelaar Deck Nine zet zich voornamelijk in om de relatie tussen Chloe en Rachel te laten groeien en te duiden. Dit steekt prima in elkaar en ook de tijd die ervoor genomen wordt, is niet meer dan lovend aan te schrijven. Ze steunen elkaar en lokken op die manier soms ruzie met anderen uit. Brave New World bevat dan ook meerdere ruzies en dat zorgt voor leuke drama, alsmede Chloe die steeds meer minder fucks geeft en de nodige regels breekt. Aan jou om het drama wat meer op te zoeken of juist meer de vredelievende persoon te zijn, het kan kleine wendingen aan het verhaal geven en voor verschillende perspectieven zorgen. Op de grote gebeurtenissen en keuzes heb je zoals ook in het originele spel minder invloed, omdat bepaalde consequenties of acties in een volgende episode gewoonweg (geforceerd) gebeuren. Niet erg, aangezien het verhaal op den duur natuurlijk wel ergens heen moet.

Hella dead

Naast meer gameplay voelt deze tweede episode gevarieerder en vrijer. Meer conflicten, meer speciale momenten en zowel zwaardere als luchtigere scènes zorgen voor verfijnde diepgang. Je hebt nog steeds de mogelijkheid om soms een ‘Backtalk challenge’ te starten, of het dialoog juist te laten rusten. Het is fijn om te zien dat er niet alleen drama in verwerkt zit, maar ook grappige dialogen, rustpunten en het meer leren kennen van Chloe en Rachel. Dit alles maakt dit deel behoorlijk sterk. Rachel is bijvoorbeeld pissig en daar heeft ze alle reden toe, waarom en hoe maak je gedurende je speelsessie mee, tot een zeer fraaie cliffhanger aan het eind. Het geeft de game een plottwist — die je hopelijk niet aan zag komen — en de drang om direct Episode 3 op te starten.

Conclusie

Life is Strange: Before the Storm – Episode 2: Brave New World — verdomme, dat blijft een mond vol — is in daadwerkelijke essentie de kern van de game. We hebben de kennismaking en introductie met Episode 1: Awake gehad en nu begint het echte werk. Zo voelt het althans wel en dat mag geprezen worden. Niet alleen krijgen we nu meer gameplay, ook is deze diverser, bevat de game een flinke portie drama afgewisseld met luchtige momenten en ontwikkelt het verhaal hierdoor sterker.

Chloe kruipt nog meer in haar punkjasje en het kan haar allemaal steeds minder schelen, allesbehalve de band met Rachel in feite. Door wat Rachel in de eerste episode heeft geflikt, zien we daar al kleine consequenties in terug. Maar nog heftiger is een ontdekking van de meiden, die de episode aan het eind een plottwist mee geeft. Oh ja, bereid je maar vast voor op Episode 3. En mocht je nog twijfelen om Life is Strange: Before the Storm aan te schaffen, Brave New World is je overtuiging.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Verhaal ontwikkelt zich zeer fraai
  • Meer gameplay
  • diversiteit en drama
  • Interessante keuzes
  • De cliffhanger

Wat is NOT

  • Komt traag op gang

8.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren